Criza ruso-ucraineană. NATO trimite avioane şi nave în Europa de Est pentru a consolida apărarea membrilor săi din regiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Forţa de reacţie rapidă NATO FOTO Arhivă
Forţa de reacţie rapidă NATO FOTO Arhivă

Statele membre NATO au plasat militari în aşteptare şi au trimis nave şi avioane de luptă în vederea consolidării apărării Europei de Est în perspectiva unor activităţi militare ale Rusiei la frontiera cu Ucraina, se arată într-un comunicat al Alianţei Nord-Atlantice.

„NATO va continua să ia toate măsurile necesare pentru a proteja şi apăra toţi aliaţii, inclusiv prin consolidarea părţii de est a Alianţei. Vom răspunde mereu oricărei deteriorări a mediului nostru de securitate, şi anume printr-o consolidare a apărării noastre colective”, subliniază secretarul general al NATO Jens Stoltenberg.

Danemarca trimite o fregată la Marea Baltică şi se pregăteşte să desfăşoare patru avioane de vânătoare de tip F-16 în Lituania, pentru a susţine vechea misiune de poliţie aeriană a NATO în regiune.

Spania trimite nave să se alăture forţelor navale NATO şi ia în calcul să trimită avioane de luptă în Bulgaria.

Franţa s-a declarat pregătită să trimită trupe în România, sub comandamentul NATO. Olanda trimite două avioane de vânătoare de tip F-35 în Bulgaria începând din aprilie, pentru a susţine activităţile de poliţie aeriană ale NATO în regiune şi pune o navă şi unităţi terestre în aşteptare pentru Forţa de Reacţie a NATO, precizează NATO în acest comunicat.

„Statele Unite au anunţat de asemenea în mod clar că iau în calcul să-şi crească prezenţa militară în partea de est a Alianţei”, mai precizează NATO.

„După anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia în 2014, NATO şi-a consolidat prezenţa în partea de est a Alianţei, prin patru grupări tactice multinaţonale în Estonia, Letonia, Letonia şi Polonia”, aminteşte NATO.

„Aceste unităţi, conduse respectiv de către Regatul Unit, Canada, Germania şi Statele Unite, sunt multinaţionale şi sunt pregătite de luptă”, dă asugurări NATO.

„Prezenţa lor arată în mod clar că un atac împotriva unui aliat va fi considerată un atac împotriva întregii Alianţe”, avertizează NATO.

Înainte de 2014 nu existau forţe NATO multinaţionale în estul Alianţei Nord-Atlantice, mai aminteşte blocul militar occidental.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite