Criza ruso-ucraineană. Macron vrea să-i propună lui Putin o cale de dezescaladare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Emmanuel Macron (stânga) şi Vladimir Putin într-o conferinţă de presă după o reuniune în formatul Normandia, la Paris, privind războiul din Donbas FOTO EPA-EFE
Emmanuel Macron (stânga) şi Vladimir Putin într-o conferinţă de presă după o reuniune în formatul Normandia, la Paris, privind războiul din Donbas FOTO EPA-EFE

Preşedintele francez Emmanuel Macron urmează să-i propună „o cale de dezescaladare” în criza ruso-ucraineană omologului său de la Kremlin, Vladimir Putin, a anunţat Palatul Elysée, potrivit AFP.

„Preşedintele va discuta curând cu Vladimir Putin pentru a-i propune, în fond, o cale de dezescaladare”, se arată într-un comunicat al Palatului Elysee preluat de AFP şi news.ro.

Preşedintele Macron „crede că există spaţiu pentru diplomaţie, pentru dezescaladare”, afirmă Palatul Elysee, în contextul în care tensiunile cresc în jurul Ucrainei.

O discuţie telefonică va avea loc „în zilele următoare” între Macron şi Putin, potrivit preşedinţiei franceze.

Pierre Vimont, reprezentantul special al lui Emmanuel Macron pentru Rusia, efectuează marţi o vizită la Moscova.

Franţa, Germania, Rusia şi Ucraina urmează să ţină miercuri o reuniune la Paris la nivel de consilieri diplomatici. Kremlinul l-a delegat la această reuniune pe Dmitri Kozak, emisarul lui Putin pentru Ucraina. Din partea Ucrainei participă şeful administraţiei prezidenţiale.

Potrivit Palatului Elysee, Rada Supremă de la Kiev ar putea reveni asupra „legii tranziţiei”, care cataloghează Rusia drept „stat agresor şi ocupant”. Moscova respinge această catalogare şi o consideră contrară Acordurilor de la Minsk, menite să aducă pacea în Donbas.

„Putem, apoi, să negociem măsuri umanitare”, precum schimburi de prizonieri şi deschiderea unor puncte de trecere, precizează Palatul Elysée.

„Vom încerca să obţinem o dată” pentru negocieri între Kiev şi separatiştii proruşi din Donbas pe tema statutului acestei regiuni din sud-estul Ucrainei, comunică preşedinţia franceză.

Peste 13.000 de persoane au fost ucise în războiul din Donbas, care a început în aprilie 2014 la scurt timp după anexarea Crimeei de către Rusia. Este un război în care Rusia luptă prin intermediari împotriva Ucrainei, deşi Kremlinul susţine că nu este implicat în niciun fel.

„Suntem îngrijoraţi şi suntem totodată foarte atenţi să nu creăm ambiguitate, volatilitate suplimentară”, subliniază Palatul Elysée.

Regatul Unit a acuzat sâmbătă Rusia de faptul că „încearcă să instaleze un lider proprus la Kiev” şi că „plănuieşte să ocupe Ucraina”.

Statele Unite, Regatul Unit şi Australia au anunţat că-şi recheamă ambasadorii din Ucraina şi invocă perspectiva unei invazii ruse „în orice moment”.

Statele Unite au plasat până la 8.500 de militari în stare de alertă şi i-ar putea desfăşura în cadrul trupelor NATO în cazul în care Rusia atacă Ucraina.

„În Europa există sensibilităţi diferite faţă de Rusia”, recunoaşte preşedinţia franceză.

Însă „împărtăşim aceleaşi îngrijorări, facem aceeaşi constatare a volatilităţii” de ambele părţi ale Atlanticului, notează Palatul Elysée.

În ceea ce priveşte garanţiile de securitate pe care Rusia le cere Statelor Unite şi NATO, „noi dorim un răspuns cât mai coordonat şi cât mai unit posibil, astfel încât să fie întru totul credibil, operaţional şi să angajeze toată lumea într-un singur obiectiv, care este securitatea strategică în Europa”, afirmă preşedinţia franceză.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite