Criza refugiaţilor: Migranţii irakieni fug din Finlanda, dezamăgiţi că e rece şi plictisitoare

Criza refugiaţilor: Migranţii irakieni fug din Finlanda, dezamăgiţi că e rece şi plictisitoare

Refugiati la granita Suediei cu Finlanda FOTO AP

Sute de migranţi, majoritatea irakieni, care au traversat Europa pentru a ajunge în Finlanda, se întorc din această ţară pentru că spun că este prea friguroasă şi plictisitoare, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

În ultimele săptămâni, tot mai mulţi migranţi s-au întors în Suedia prin punctul de trecere a frontierei de la Haparanda-Tornio , iar autorităţile finlandeze spun că au observat o creştere a numărului de cereri de azil care au fost anulate.
 
„Puteţi spune lumii că urăsc Finlanda. E prea frig, nu au ceai, restaurante, baruri şi nu e nimeni pe stradă, doar maşini”, spune Mohamed, un tânăr imigrant de 22 de ani din Tornio (Finlanda), chestionat de AFP. El a călătorit din oraşul de graniţă 750 de kilometri către Helsinki, capitala ţării, după care s-a întors pentru a trece înapoi graniţa în Suedia.
 
Migranţii care nu au documentele în regulă trebuie să folosească această rută pentru că nu pot circula cu feriboat-ul între Helsinki şi Stockholm.
 
Chiar dacă este la fel de friguroasă ca Finlanda, Suedia are comunităţi mai mari de imigranţi, datorită unei istorii mai îndelungate de integrare a lor.
 
Pe 19 septembrie, mai multe autobuze cu migranţi s-au întors în Suedia când au fost întâmpinaţi la graniţa dintre cele două ţări de o „barieră umană” formată din sute de finlandezi. Vineri, circa 40 de demonstranţi, între care unul îmbrăcat într-un costum de activist Ku Klux Klan, au aruncat artificii către un autobuz care transporta refugiaţi. Iar un alt incident de acest gen a avut loc joi, în sud-estul ţării, unde un bărbat a aruncat o bombă artizanală către o facilitate de cazare a refugiaţilor.
 
E greu de cuantificat exact câţi migranţi se întorc în Suedia, pentru că mulţi nu se înregistrează deloc în Finlanda înainte să o părăsească. Însă, potrivit autorităţilor, circa 200 de cereri de azil de la irakieni au expirat săptămâna trecută. 
 
În 2015, în Finlanda s-au înregistrat 14.000 de cereri de azil, iar autorităţile se aşteaptă ca cirfa să ajungă la 30.000 până la sfârşitul anului. Însă mulţi ar putea să renunţe: Potrivit presei, mulţi irakieni postează filmuleţe pe o pagină de Facebook în care încearcă să îi convingă pe ceilalţi colegi de suferinţă să nu vină în Finlanda.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările