Criza refugiaţilor: Migranţii irakieni fug din Finlanda, dezamăgiţi că e rece şi plictisitoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Refugiati la granita Suediei cu Finlanda FOTO AP
Refugiati la granita Suediei cu Finlanda FOTO AP

Sute de migranţi, majoritatea irakieni, care au traversat Europa pentru a ajunge în Finlanda, se întorc din această ţară pentru că spun că este prea friguroasă şi plictisitoare, relatează AFP.

În ultimele săptămâni, tot mai mulţi migranţi s-au întors în Suedia prin punctul de trecere a frontierei de la Haparanda-Tornio , iar autorităţile finlandeze spun că au observat o creştere a numărului de cereri de azil care au fost anulate.

„Puteţi spune lumii că urăsc Finlanda. E prea frig, nu au ceai, restaurante, baruri şi nu e nimeni pe stradă, doar maşini”, spune Mohamed, un tânăr imigrant de 22 de ani din Tornio (Finlanda), chestionat de AFP. El a călătorit din oraşul de graniţă 750 de kilometri către Helsinki, capitala ţării, după care s-a întors pentru a trece înapoi graniţa în Suedia.

Migranţii care nu au documentele în regulă trebuie să folosească această rută pentru că nu pot circula cu feriboat-ul între Helsinki şi Stockholm.

Chiar dacă este la fel de friguroasă ca Finlanda, Suedia are comunităţi mai mari de imigranţi, datorită unei istorii mai îndelungate de integrare a lor.

Pe 19 septembrie, mai multe autobuze cu migranţi s-au întors în Suedia când au fost întâmpinaţi la graniţa dintre cele două ţări de o „barieră umană” formată din sute de finlandezi. Vineri, circa 40 de demonstranţi, între care unul îmbrăcat într-un costum de activist Ku Klux Klan, au aruncat artificii către un autobuz care transporta refugiaţi. Iar un alt incident de acest gen a avut loc joi, în sud-estul ţării, unde un bărbat a aruncat o bombă artizanală către o facilitate de cazare a refugiaţilor.

E greu de cuantificat exact câţi migranţi se întorc în Suedia, pentru că mulţi nu se înregistrează deloc în Finlanda înainte să o părăsească. Însă, potrivit autorităţilor, circa 200 de cereri de azil de la irakieni au expirat săptămâna trecută. 

În 2015, în Finlanda s-au înregistrat 14.000 de cereri de azil, iar autorităţile se aşteaptă ca cirfa să ajungă la 30.000 până la sfârşitul anului. Însă mulţi ar putea să renunţe: Potrivit presei, mulţi irakieni postează filmuleţe pe o pagină de Facebook în care încearcă să îi convingă pe ceilalţi colegi de suferinţă să nu vină în Finlanda.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite