Criza refugiaţilor din Grecia: Un cuplu de olandezi şi-a prelungit vacanţa pentru a ajuta imigranţii

Criza refugiaţilor din Grecia: Un cuplu de olandezi şi-a prelungit vacanţa pentru a ajuta imigranţii

Migranţi din Siria şi Afganistan sosesc pe insula grecească Lesbos FOTO AP

Un cuplu de olandezi, împreună cu cei patru copii, a petrecut o vacanţă minunată pe insula grecească Lesbos, profitând de toate facilităţile de lux. Însă cu o noapte înainte de zborul spre casă cei doi au luat o decizie de moment: şi-au anulat reîntoarcerea nu pentru a-şi prelungi vacanţa idilică, ci pentru a oferi ajutor miilor de refugiaţi care, la fel ca turiştii, au ajuns pe insula Lesbos în această vară.

Ştiri pe aceeaşi temă

Vacanţa din insula grecească Lesbos a reprezentat tot ce-şi puteau dori Angelique şi Onno Bos. Împreună cu cei patru copii, cei doi au stat la plajă, s-au plimbat cu barca şi au servit mese îmbelşugate. Însă în noaptea dinaintea reîntoarcerii acasă în Olanda, cei doi au decis să rămână pentru a ajuta miile de refugiaţi ajunşi acolo, notează „The Independent“.
 
Am văzut refugiaţi peste tot pe insulă, mergând trişti pe drumuri. Ne tot întrebam, unul pe altul, ce putem face să-i ajutăm“, îşi explică decizia Angelique Bos, 47 de ani.
 
În ultimele luni, din Turcia, un val imens de refugiaţi a ajuns pe malurile insulei Lesbos. Autorităţile locale sunt copleşite, guvernul aproape falimentar nu poate ajuta cu nimic, iar Uniunea Europeană nu apare pe nicăieri. Rezultatul este că imigranţii, mare parte din ei refugiindu-se din zone de război, îşi petrec primele nopţi şi zile din Uniunea Europeană trăind în mizerie, fără acces la apă, alimente sau medicamente.
 
Organizaţiile internaţionale au sărit în ajutor, dar la fel şi rezidenţii insulei şi unii dintre turiştii europeni care veniseră în Grecia în vacanţă şi care s-au trezit în mijlocul evenimentelor.
 
Pentru Angelique Bos, ajutorul dat refugiaţilor a însemnat să le dea biscuiţi, apă şi chiar şi îmbrăţişări. Migranţii ajunşi în Grecia i-au mulţumit de repetate ori, însă Angelique spune că ea se simte recunoscătoare. „A fost cea mai frumoasă vacanţă! Îi ajut de 12 zile deja şi vom mai sta încă cinci. Apoi chiar va trebui să ne întoarcem acasă“, spune femeia.
 
Însă întoarcerea acasă nu va însemna sfârşitul eforturilor lor de a-i ajuta pe refugiaţi. În Olanda, cei doi intenţionează să strângă bani pentru a cumpăra o maşină să-i transporte pe imigranţi pe insulă şi să plătească pentru găzduirea viitorilor voluntari. „Mi-a părut totdeauna rău pentru refugiaţi când îi vedeam la televizor. Dar acum e altceva, acum i-am întâlnit“, adaugă Angelique.
 
O localnică, Melinda McRostie, care trăieşte pe insula Lesbos de 45 de ani şi coordonează eforturile de ajutorare din bucătăria restaurantului familiei ei, spune că turiştii au jucat un rol indispensabil în campania sa. „Frigiderul s-a stricat zilele trecute. Cineva mi-a cumpărat unul nou“, a declarat femeia pentru „The Independent“ în timp ce pregătea cina pentru refugiaţi.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: