Criza refugiaţilor: Austria suspendă acordul Schengen

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Control la graniţă Foto: AP
Control la graniţă Foto: AP

Valul de refugiaţi cu care se confruntă Europa a determinat autorităţile de la Viena să ia măsuri speciale în privinţa controalelor la graniţe, austriecii mobilizând inclusiv militari la frontiera cu Slovenia pentru a limita numărul migranţilor.

Austria a suspendat temporar acordul Schengen din cauza crizei refugiaţilor, decizia luată de autorităţile de la Viena având şanse mari să influenţeze şi celelalte state din spaţiul Schengen. Într-un interviu acordat cotidianului „Österreich“, cancelarul austriac, Werner Faymann, a declarat că politica Austriei privind migraţia a fost modificată, iar controalele la frontiere au fost întărite.

„Am suspendat temporar (acordul) Schengen, este valabilă obligativitatea actului de identitate. Dacă Uniunea Europeană nu poate asigura securitatea la frontierele sale externe, spaţiul Schengen este pus în discuţie. Fiecare ţară este obligată să îşi controleze graniţele naţionale“, a declarat Faymann.

Guvernul austriac vrea, de asemenea, să introducă un sistem de control mai strict. De pildă, dacă Germania a respins cererea unei persoane sau i-a interzis să intre pe teritoriul său, această persoană nu va putea intra nici pe teritoriul Austriei. 

În încercarea de a limita numărul refugiaţilor care tranzitează Austria, autorităţile de la Viena au decis să recurgă la ajutorul armatei, militarii fiind trimişi la graniţa cu Slovenia pentru a-i împiedica pe migranţii care nu intenţionează să ceară azil în Germania, ci doar să o tranziteze pentru a ajunge apoi în alte ţări, să intre în Austria.

Planul B: Debarcarea Angelei Merkel

Cancelarul german, Angela Merkel, se confruntă cu critici din ce în ce mai puternice din partea propriilor parteneri de guvernare din cauza politicii uşilor deschise pe care a iniţiat-o în ceea ce priveşte persoanele care se refugiază în Europa din cauza conflictelor din ţările lor de origine.

Publicaţia austriacă „Der Standard“ notează, într-o corespondenţă din capitala Germaniei, că „deoarece numărul refugiaţilor nu scade, la Berlin se vehiculează ideea unui plan secret, potrivit căruia Wolfgang Schäuble să devină cancelar“.

Acest plan ar urma să fie luat în considerare în cazul în care Merkel ar refuza să cedeze în ceea ce priveşte graniţele deschise, o politică despre care ministrul de Finanţe al landului Bavaria, Markus Söder, care face parte din rândul Uniunii Creştin Sociale (CSU), spune că „nu este legitimată democratic“. 

„Der Standard“ notează că la nivelul Uniunii (Uniunea Creştin Democrată CDU şi Uniunea Creştin Socială CSU, n. red.) neliniştea începe să se accentueze, iar în cazul în care în următoarele săptămâni situaţia nu se va schimba, Uniunea ar urma să se distanţeze de Merkel şi să-i acorde încrederea actualului ministru de Finanţe, Wolfgang Schäuble, care, ca şi Merkel, face parte din rândurile CDU. Schäuble ar închide graniţele, informând în prealabil Viena.  

Schäuble, apreciat de germani

Politica dusă de Merkel în privinţa refugiaţilor începe să stârnească nemulţumiri tot mai mari şi în rândul populaţiei. Potrivit unui sondaj de opinie dat publicităţii vineri de ZDF, 60% din germani consideră că ţara nu poate face faţă numărului mare de refugiaţi, în condiţiile în care în decembrie proporţia acestora era de numai 46%. De asemenea, 33% dintre cei intervievaţi au declarat că au fost influenţaţi de evenimentele petrecute la Köln în noaptea de Anul Nou.

Totodată, sondajul a arătat că germanii îl consideră pe Wolfgang Schäuble cel mai important politician din ţară, acesta fiind urmat de ministrul de Externe Frank-Walter Steinmeier (SPD – Partidul Social Democrat) şi de politicianul CDU Wolfgang Bosbach. Angela Merkel se situează pe locul patru în acest clasament. 

Şoferii nevinovaţi, taxaţi pentru refugiaţi

Numărul în continuă creştere al refugiaţilor care ajung în Europa începe să ridice probleme privind modul în care se pot acoperi cheltuielile legate de şederea acestora.

În aceste condiţii, ministrul german al Finanţelor, Wolfgang Schäuble, a adus în discuţie posibilitatea introducerii unei taxe europene la benzină care, în caz de nevoie, să poată finanţa primirea refugiaţilor.

„Dacă bugetele naţionale sau bugetul european nu sunt suficiente, atunci să ne punem de acord pentru a introduce, de exemplu, o taxă la un anumit nivel pentru fiecare litru de benzină“, a declarat Schäuble într-un interviu acordat cotidianului „Süddeutsche Zeitung“.

El a afirmat că astfel vor exista „mijloacele pentru un răspuns european la problema refugiaţilor“, adăugând că „soluţionarea problemei nu ar trebui să eşueze din cauza unei limitări a fondurilor“.   

În acest timp, alte ţări trec la măsuri concrete. Solicitanţii de azil care ajung în Elveţia vor trebui să predea statului toate sumele sau bunurile în valoare de peste 1.000 de franci elveţieni (circa 910 euro), aceşti bani urmând să fie folosiţi pentru acoperirea costurilor de asistenţă socială.

De asemenea, Parlamentul din Danemarca va dezbate un proiect de lege potrivit căruia imigranţii vor avea voie să păstreze asupra lor o sumă de doar 10.000 de coroane daneze (aproximativ 1.340 de euro). 

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite