Criza politică scindează Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lupta pentru putere sporeşte diviziunea dintre estul prorus şi vestul prooccidental al ţării Criza politică provocată prin decretul prezidenţial de dizolvare a parlamentului şi

Lupta pentru putere sporeşte diviziunea dintre estul prorus şi vestul prooccidental al ţării

Criza politică provocată prin decretul prezidenţial de dizolvare a parlamentului şi organizarea de alegeri anticipate capătă noi dimensiuni în Ucraina. Preşedintele Viktor Iuşcenko a convocat ieri Consiliul de securitate şi de apărare naţională, în timp ce deputaţii i-au convocat pe responsabilii armatei, poliţiei şi serviciilor de securitate. De la armată la trupele speciale şi populaţie, Ucraina este din nou scindată între portocalii şi albaştri.

CSAT-ul ucrainean a fost convocat pentru a examina situaţia politică din ţară şi pregătirea alegerilor parlamentare anticipate. De la bun început, Iuşcenko a precizat că nu va face niciun pas pentru anularea decretului de dizolvare a Radei Supreme. Mai mult, şeful statului a declarat, ieri, că orice politician care nu se conformează deciziei va fi pus sub acuzare. Această ameninţare a sporit tensiunile în disputa sa cu premierul Viktor Ianukovici, care a şi părăsit şedinţa spunând că guvernul nu va finanţa alegerile până la aflarea verdictului Curţii Constituţionale.

Albaştrii se tem că preşedintele va demite şi guvernul

Deputaţii au vrut să afle pentru care motiv Nalivaicenko, şeful interimar al Serviciului de Securitate,
şi-a permis să declare că departamentul pe care îl conduce va controla situaţia electorală.

Coaliţia aflată la putere îl suspectează pe preşedintele Iuşcenko că ar intenţiona să demită guvernul şi să introducă guvernarea prezidenţială directă sau chiar să proclame starea excepţională, lucru respins însă de preşedinţie. Premierul Ianukovici a anunţat că a solicitat, ieri, cancelarului Austriei, Alfred Gusenbauer, să intervină în reglementarea crizei din Ucraina, iar unor jurişti europeni le-a cerut să facă o expertiză a situaţiei create în urma decretului prezidenţial.

Susţinătorii celor două tabere, pe baricade

Pe acest fond, la Kiev continuă demonstraţiile simpatizanţilor celor două tabere, strada fiind dominată de susţinătorii coaliţiei pro-Ianukovici. Pasivitatea aparentă a opoziţiei este pusă de presa ucraineană pe seama faptului că "portocaliii" sunt siguri că vor avea loc alegeri anticipate şi se concentrează asupra pregătirilor electorale. Toţi aşteaptă decizia Curţii Constituţionale, dar aceasta ar putea să vină chiar şi peste trei săptămâni.

Marele capital nu mai finanţează "Maidanul"

Analiştii au observat că, spre deosebire de anul 2004, marele capital nu mai susţine "Maidanul". În urmă cu trei ani, mulţi oameni de afaceri au pariat pe Iuşcenko, temându-se că "grupul din Doneţk" al lui Ianukovici va demara un amplu proces de redistribuire a proprietăţilor. Astăzi, asemenea temeri nu mai există. Principalele cinci-şase grupuri financiar-industriale fiind interesate ca puterea să nu fie concentrată într-o singură direcţie. Mediul de afaceri şi-a demonstrat forţa când a obţinut demisia Iuliei Timoşenko din funcţia de premier. Nu acelaşi lucru se poate spune şi despre grupurile de afaceri aflate în tabăra lui Ianukovici.

Componenţa CSAT-ului ucrainean

Din CSAT-ul ucrainean fac parte şeful guvernului, miniştrii de finanţe, al apărării, de externe şi cel de interne, şeful Statului Major, şeful Serviciului de securitate, şeful serviciilor de informaţii externe, preşedintele Curţii Supreme, comandantul trupelor interne, procurorul general.

Tabăra "albastră"

De partea premierului Viktor Ianukovici sunt toate ministerele, cu excepţia Ministerului Apărării şi a Ministerului de Externe. Adică 300.000 de poliţişti, 10.000 de militari din trupele interne, puterea locală din regiunile din estul Ucrainei, potrivit unei "contabilizări" făcute de presa rusă.

Tabăra "portocalie"

Preşedintele Iuşcenko este sprijinit de ministerele Apărării şi Externelor, mai precis de 200.000 de militari, 15.000 de angajaţi ai Direcţiei principale de informaţii de pe lângă Statul Major al Armatei Ucrainene, 12.000 de angajaţi ai Serviciului de Securitate Ucrainean (SBU), câte 2.000 de oameni din serviciul de informaţii externe şi trupele speciale "Alfa", 24 de lideri regionali, precum şi de consiliile din regiunile vestice ale ţării.

Vocea poporului

"Cel mai mult mă tem de un conflict. Îmi este foarte teamă să nu existe ciocniri la Kiev sau la Doneţk", a declarat, pentru AFP, Iulia Nesterenko, 28 de ani, directoarea unei societăţi. "Cred că decretul preşedintelui este pur şi simplu stupid, de aceea am ieşit în stradă", a explicat Vasil Vasilenko, 35 de ani, un vânzător de telefoane mobile. "Nu ne place modelul occidental, noi am crescut într-o lume slavă", a declarat Iuri, 52 de ani. "Această revoluţie portocalie este o mişcare disimulată, care ne impune un mod de viaţă occidental. Voi cere azil politic în Rusia", a adăugat el.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite