Criza politică din Italia. Negocieri între M5S şi Partidul Democrat, Salvini ar putea ajunge în opoziţie

Criza politică din Italia. Negocieri între M5S şi Partidul Democrat, Salvini ar putea ajunge în opoziţie

Matteo Salvini FOTO AFP

Preşedintele italian Sergio Mattarella le va oferi partidelor politice până marţea viitoare să găsească o cale de a ieşi din criza politică actuală, după căderea guvernului, a anunţat acesta, joi seară.

Ştiri pe aceeaşi temă

În timp ce preşedintele nu a oferit o cale clară de a merge înainte, membrii Mişcării 5 Stele le-au oferit liderilor partidului susţinerea de a negocia cu formaţiunea de centru-stânga Partidul Democrat – o mişcare care s-ar putea dovedi decisivă în zilele care vin.

Situaţia „necesită o soluţie rapidă pentru a face faţă termenelor-limită care urmează”, inclusiv instalarea noii Comisii Europene şi decizii economice dificile, a spus Mattarella joi.

Mattarella a petrecut ziua în consultări cu liderii partidelor politice, pentru a încerca să găsească o cale de ieşire din criza actuală, declanşată prima dată acum două săptămâni, atunci când liderul Ligii, Matteo Salvini, şi-a retras sprijinul pentru coaliţia de guvernare cu Mişcarea 5 Stele şi alimentată de către demisia din această săptămână a premierului Giuseppe Conte.

Depinde de preşedinte ce paşi vor fi făcuţi în continuare, inclusiv declanşarea unor alegeri anticipate sau instalarea unui nou guvern bazat pe o majoritate alternativă în parlament. Însă Mattarella a precizat că nu a reuşit să ajungă la o decizie, joi, şi va rechema delegaţiile partidelor pentru a doua rundă de negocieri, marţi.

El a adăugat că situaţia actuală necesită o majoritate politică puternică şi dacă aceasta nu se va găsi în parlament, va cere alegeri anticipate.

Delegaţia M5S, cea mai mare din actualul parlament, a fost ultima de la consultările cu preşedintele, joi după-amiază. Potrivit unui comunicat de presă al liderului formaţiunii Luigi Di Maio, partidul „nu se teme de noi alegeri, dar este angajat în îndeplinirea promisiunilor făcute italienilor”.

Di Maio a listat 10 priorităţi politice pe care M5S vrea să se concentreze înainte să se îndrepte iar la urne, şi a spus că „am iniţiat discuţii pentru a verifica dacă există o majoritate solidă în parlament”.

Di Maio nu a menţionat Partidul Democrat în declaraţia sa, ridicând îndoieli legate de susţinerea sa pentru o coaliţie cu formaţiunea de centru-stânga. Însă membrii partidului său l-au mandatat, ulterior, să negocieze cu PD.

PD i-a confirmat, joi, lui Mattarella că partidul este deschis la ideea formării unui guvern proeuropean cu M5S – dacă populiştii sunt dispuşi să politica de imigrare a fostei coaliţii Liga-M5S, precum şi practica lor a democraţiei directe. M5S foloseşte o platformă online pentru a colecta păreri de la susţinătorii săi şi ia decizii în consecinţă, dar criticii pun la îndoială credibilitatea procesului.

Liderul PD, Nicola Zingaretti a sugerat şi că Giuseppe Conte ar fi exclus dintr-un nou guvern. „Avem nevoie de o pauză de la guvernul Liga-M5S”, le-a declarat Zingaretti jurnaliştilor, după întâlnirea cu Mattarella.

Însă membrii M5S nu au fost încântaţi de cerinţele liderului PD: „Suntem cel mai mare partid din parlament, nu vom permite ca PD să ne dicteze regulile lor sau se opună unor nume”, a spus Manlio Di Stefano, subsecretar al M5S la Ministerul de Externe.

Între timp, delegaţia Ligii, condusă de Salvini, i-a spus lui Mattarella că este pregătită să facă pace cu M5S, dacă cealaltă opţiune e o alianţă PD-M5S, care ar inversa toate reformele fostului guvern.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: