Criză politică în Italia. Carlo Cottarelli, zis şi „domnul Austeritate“, a primit mandatul de la preşedinte pentru a forma un nou guvern. Şeful statului, ameninţat cu destituirea de liderii populişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Italiei, Sergio Mattarella, l-a mandatat oficial luni pe Carlo Cottarelli, fost înalt responsabil al FMI, cu formarea unui nou guvern, după ce duminică seară că Giuseppe Conte a renunţat la mandatul de premier desemnat al Italiei. Liderii populuşti  Luigi Di Maio şi Matteo Salvini şi-au exprimat furia  deoarece şeful statului a respins nominalizarea unui politician eurosceptic ca ministru al Economiei şi Finanţelor .

Preşedintele Italiei, Sergio Mattarella, l-a mandatat oficial luni pe Carlo Cottarelli, alias „domnul Austeritate“, fost înalt responsabil al Fondului Monetar Internaţional, cu formarea unui nou guvern de tranziţei, informează agenţiile internaţionale de presă.

Asta după ce  Giuseppe Conte a renunţat duminică la formarea unui guvern, în urma deciziei preşedintelui Sergio Mattarella de a respinge candidatura controversată a unui eurosceptic pentru funcţia de ministru al economiei. Retragerea lui Conte, un jurist de 53 de ani fără experienţă politică, prelungeşte criza din Italia, unde mişcarea antisistem Cinci Stele şi o coaliţia de extremă dreapta încearcă de aproape trei luni să formeze noul cabinet. 

Cottarelli, desemnat de preşedintele italian Sergio Mattarella să formeze un guvern de tranziţie, a declarat că alegeri anticipate vor avea loc în Italia cel târziu "la începutul lui 2019".

"Mă voi prezenta în faţa parlamentului cu un program care, dacă voi obţine votul de încredere, va include şi votul pentru bugetul lui 2019. Apoi, parlamentul va fi dizolvat, prin alegeri ce vor avea lor la începutul lui 2019", însă, fără un vot de încredere, alegeri vor fi organizate "după lună august", a declarat Cottarelli pentru presă, în urma întrevederii sale cu Mattarella.

   Respingând candidatura euroscepticului de 81 de ani, Paolo Savona, la funcţia de ministru al Economiei, preşedintele Matarella a spus că o asemenea numire putea cauza pierderi economice grave, cunoscându-se intenţiile candidatului de a provoca ieşirea Italiei din zona euro.

"Incertitudinea privind poziţia noastră a alarmat investitorii şi deponenţii din Italia şi străinătate", a declarat preşedintele Italiei, adăugând: "Apartenenţa la euro este o alegere fundamentală. Dacă vrem să discutăm, atunci ar trebui să o facem într-o manieră serioasă". 

Preşedintele Italiei, Sergio Mattarella, în căutarea unei soluţii după eşecul lui Giuseppe Conte în încercarea sa de a forma un guvern, l-a convocat luni dimineaţă pe economistul Carlo Cottarelli, a anunţat preşedinţia ţării, potrivit AFP.

În vârstă de 64 de ani, Carlo Cottarelli a fost un înalt responsabil al Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi a primit numele de "Domnul Foarfecă“ sau „Domanul Austeritate“ când guvernul Enrico Letta (centru-stânga) i-a încredinţat, în 2013, misiunea de a revizui cheltuielile publice.

Succesorul lui Enrico Letta, Matteo Renzi, l-a numit la FMI unde şi-a asumat funcţiile de director executiv pentru Italia, Grecia şi Malta, printre alte ţări, înainte de a se retrage în octombrie 2017.

De la această dată, a fost director al Observatorului conturilor publice, înmulţindu-şi din acest post avertismentele privind costul economic al programului de guvernare semnat de Mişcarea 5 stele (M5S, antisistem) şi Liga (extremă dreapta).

Este foarte posibil ca numirea sa în funcţia de şef al guvernului să atragă critici vehemente din partea celor două forţe politice, care au denunţat duminică seară tutela impusă de "lobby-urile" din lumea finanţelor şi băncilor.

Populiştii îl ameninţă pe preşedinte

Luigi Di Maio şi Matteo Salvini, liderii mişcărilor antisistem şi, respectiv, de extremă dreaptă din Italia, şi-au exprimat furia lor, duminică seară, după ce Giuseppe Conte, premierul propus de ei, a renunţat la formarea guvernului, relatează AFP.

"Am lucrat săptămâni pentru a face să se nască un guvern care să apere interesele cetăţenilor italieni. Dar cineva (la presiunea cui?) ne-a spus NU", a reacţionat Matteo Salvini, şeful Ligii (extremă dreaptă), pe reţelele sociale. 

"Nu vom mai fi niciodată slugile nimănui. Italia nu este o colonie, nu suntem sclavii germanilor sau francezilor, ai spread-ului (diferenţa dintre dobânda împrumuturilor la zece ani pentru Germania şi Italia) sau ai finanţelor", a insistat el.  

"Italienii mai întâi. Nu renunţ la nimic", a adăugat el pe Facebook.

"Eram la câţiva paşi de formarea unui Guvern şi am fost opriţi pentru că în Cabinetul nostru era un ministru care a criticat UE", a declarat Di Maio într-un interviu pentru postul de televiziune RAI, potrivit agenţiei de ştiri Reuters. 

"Vreau ca această criză instituţională să fie adusă în faţa Parlamentului (...) şi preşedintele judecat", a adăugat politicianul, specificând că şeful statului ar putea fi acuzat de încălcarea articolului 90 din Constituţia Italiei. 

 Parlamentul de la Roma ar putea fi chemat să decidă dacă Mattarella se face vinovat de "înaltă trădare sau încălcarea constituţiei". În cazul în care parlamentarii votează majoritar în favoarea acuzaţiilor, Curtea Constituţională ar urma să decidă dacă preşedintele poate fi destituit sau nu. 

Mattarella a anunţat duminică că a respins candidatura la funcţia de ministru al Economiei şi Finanţelor a lui Paolo Savona, un politician cunoscut pentru opoziţia sa faţă de Zona euro şi Germania, precizând că a propus alternative.

"Incertitudinea privind poziţia noastră a alarmat investitorii şi deponenţii din Italia şi străinătate", a declarat preşedintele Italiei, adăugând: "Apartenenţa la euro este o alegere fundamentală. Dacă vrem să discutăm, atunci ar trebui să o facem într-o manieră serioasă". 

Giuseppe Conte, desemnat miercuri să formeze un nou guvern, era susţinut de coaliţia formată din partidul eurosceptic Liga Nordului şi formaţiunea antisistem Mişcarea Cinci Stele. 

Prerogativele preşedintelui

Preşedintele Republicii Italiene, o figură instituţională respectată, are prerogative limitate, dar care s-au dovedit importante în caz de criză politică, scrie AFP.

Preşedintele italian, Sergio Mattarella, a refuzat să numească un eurosceptic la conducerea Ministerul Finanţelor, prezentat, totuşi, de premierul desemnat şi susţinut de majoritatea parlamentară.

Această prerogativă, recunoscută de articolul 92 al Constituţiei italiene, a declanşat furia Ligii (extremă dreaptă) conduse de Matteo Salvini şi a Mişcării 5 Stele (M5S, antisistem) a lui Luigi Di Maio.

Nu a fost însă pentru prima dată când un preşedinte italian a refuzat să numească un ministru prezentat de majoritatea parlamentară. S-au înregistrat cel puţin trei cazuri de acest fel în istoria Republicii Italiene, dintre care cel mai celebru l-a implicat pe Silvio Berlusconi.

Învingător la parlamentarele din 1994, acest magnat media, aflat deja în atenţia justiţiei, i-a propus preşedintelui Oscar Luigi Scalfaro să îl numească pe avocatul său Cesare Previti în funcţia de ministru al justiţiei.

Preşedintele Scalfaro a refuzat să facă acest lucru, iar Berlusconi a dat înapoi.

De data aceasta, populiştii italieni nu au acceptat ca şeful statului să facă uz de prerogativa respectivă şi au denunţat un control din partea Bruxellesului ori al "lobby-iştilor" lumii finanţelor.

Marine Le Pen denunţă „ o lovitură de stat“ dată de Bruxelles

Lidera extremei-drepte franceze Marine Le Pen a denunţat luni o ”lovitură de stat” comisă de Uniunea Europeană în Italia, unde preşedintele Sergio Mattarella ar urma să îl desemneze pe Carlo Cottarelli să formeze un nou guvern.

″Uniunea Europeană şi pieţele financiare confiscă încă o dată democraţia. Ceea ce se întâmplă în Italia este o lovitură de stat şi un jaf contra poporului italian, comise de instituţii ilegitime. În faţa acestei negări a democraţiei, furia popoarelor sporeşte peste tot în Europa!′”, a scris lidera Frontului Naţional  pe contul său de Twitter.

″Domnul Mattarella recurge la o lovitură de stat instituţională, el este în mod normal garantul instituţiilor şi trebuie să fie în serviciul Constituţiei italiene; el este astăzi în serviciul Uniunii Europene şi al Comisiei Europene″⁣, a declarat la rândul său vicepreşedintele FN Nicolas Bay, pentru canalul de televiziune France-2.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite