Criză politică în Italia, după demisia lui Romano Prodi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Napolitano a demarat negocieri cu liderii politici pentru formarea unui nou guvern Preşedintele Italiei, Giorgio Napolitano, a demarat ieri negocieri de criză, în urma

Preşedintele Napolitano a demarat negocieri cu liderii politici pentru formarea unui nou guvern

Preşedintele Italiei, Giorgio Napolitano, a demarat ieri negocieri de criză, în urma demisiei de miercuri seara a guvernului Romano Prodi. Comentatorii afirmă că cea mai probabilă rezolvare este un nou guvern Prodi, de centru-stânga, care este posibil să îi includă şi pe creştin-democraţi, aflaţi în prezent în opoziţie.

Preşedintele Napolitano a purtat ieri discuţii cu preşedintele Senatului, Franco Marini, şi cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Fausto Bertinotti. Preşedinţia spune că este probabil ca discuţiile să continue şi astăzi. Liderul coaliţiei din Camera inferioară a parlamentului, Dario Franceschini, a declarat că principalele grupuri din coaliţia de guvernământ, compusă din nouă partide, vor continua să îl susţină pe Romano Prodi.

Potrivit Constituţiei italiene, preşedintele trebuie să negocieze cu liderii partidelor politice pentru a rezolva criza. Prodi a renunţat la funcţie după numai nouă luni de la preluarea mandatului, după ce guvernul a pierdut votul Senatului pentru măsurile de politică externă. Mai mulţi dintre partenerii din coaliţia de centru-stânga aflată la putere s-au opus trimiterii de trupe în Afganistan şi planurilor de extindere a unei baze aeriene a SUA în Italia. Din cauza slabei majorităţi de care beneficiază guvernul în Senat, opoziţia a doi senatori de stânga i-a fost fatală Guvernului Prodi, care a decis să demisioneze. În urma negocierilor, Napolitano i-ar putea cere lui Prodi să formeze un alt guvern sau să ceară un vot de încredere în parlament, dacă partidele din coaliţie îl susţin în continuare. În cazul în care Prodi nu mai are susţinere politică, Napolitano ar putea numi un nou premier sau ar putea forma un guvern de tehnocraţi, susţinuţi de membrii coaliţiei conservatoare.

O altă posibilitate ar fi convocarea alegerilor anticipate, cu mult înainte de termenul din 2011. Cele mai recente sondaje indică faptul că majoritatea celor care au votat cu partidele de centru-stânga în aprilie anul trecut (55%) nu sunt mulţumiţi de politica guvernului. Între timp, Romano Prodi va continua să conducă guvernul până la găsirea unei soluţii.

Demisia lui Prodi a fost cauzată de opoziţia mai multor senatori de stânga faţă de aşa-numita "politică proamericană" a premierului.

Proteste de stradă şi scene dramatice în Senat

În Senat au avut loc scene dramatice miercuri, când guvernul a pierdut la limită votul privind moţiunea prin care cerea senatorilor să aprobe politica externă a guvernului. Ministrul de externe al Italiei, Massimo D'Alema, a declarat în cadrul Senatului că respingerea aprobării, pe care premierul Prodi a dat-o săptămâna trecută, pentru extinderea bazei americane de la Vicenza este un act ostil faţă de SUA. La Vicenza, în schimb, populaţia a protestat în stradă, în weekendul trecut. Preşedintele SUA, George W. Bush, vrea să întărească baza prin transferul a 2.000 de soldaţi americani din Germania în Italia, astfel încât numărul soldaţilor ce vor staţiona la Vicenza va creşte la aproape 5.000.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite