Chişinăul se îndepărtează de UE în urma unui scandal provocat de o crimă la vânătoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oficialii din Republica Moldova au primit luni vizita a trei miniştri din Uniunea Europeană.
Oficialii din Republica Moldova au primit luni vizita a trei miniştri din Uniunea Europeană.

Republica Moldova a fost vizitată, ieri, de trei miniştri de Externe din UE, care au încurajat eforturile ţării de a se apropia de familia europeană. În acelaşi timp, ei au atenţionat că autorităţile de la Chişinău mai au încă multe de făcut, în special, pentru a garanta respectarea drepturilor omului, pentru a combate corupţia şi a asigura un mediu de afaceri stabil şi transparent.

Vizita acestor importanţi oficiali europeni a picat 

într-un moment în care Moldova se confruntă cu o profundă criză politică internă. În loc să vadă un stat care menţine ritmul reformelor, au găsit o ţară sfâşiată, şi nu între guvernare şi opoziţie, ceea ce ar fi firesc, ci între partidele din Alianţa pentru Integrare Europeană (AIE), care s-au angajat să aducă Moldova în UE.

Semnarea Acordului de Asociere se amână

Oficialii europeni au confirmat că Republica Moldova ar putea să nu semneze Acordul de Asociere cu UE în noiembrie, la Vilnius, aşa cum se preconiza iniţial. Documentul include Acordul de Liber Schimb şi liberalizarea regimului de vize pentru moldoveni, iar motivele invocate sunt de ordin tehnic, şi nu politic. „Republica Moldova este considerată cel mai bun elev din clasa Parteneriatului Estic, însă UE nu este un organism simplu. Deciziile se iau prin consens, este un proces complex, fiecare instituţie şi stat membru trebuie să se exprime“, a explicat întârzierea şeful diplomaţiei moldovene, Iurie Leancă. 

Potrivit şefului diplomaţiei de la Chişinău, negocierile şi reformele ar putea în general intra în impas în cazul unor eventuale alegeri parlamentare anticipate, care ameninţă Moldova din cauza luptelor dintre cele trei partide de la guvernare: PLDM, PD şi PL.  

Războiul a început

Scandalul a izbucnit la începutul anului, când a ieşit la iveală un incident nefericit ce avusese loc cu două săptămâni mai devreme, într-o rezervaţie naturală de pe malul Prutului. Un tânăr a fost rănit mortal la o vânătoare ilegală, iar ţintaşii s-au dovedit a fi demnitari de stat, judecători, procurori şi businessmeni apropiaţi unuia dintre liderii Partidului Democrat (PD), controversatul om de afaceri Vlad Plahotniuc. 

În condiţiile în care cazul a fost muşamalizat, Partidul Liberal-Democrat (PLDM) a cerut demisia procurorului general, care fusese şi el la acea partidă de vânătoare, dar nu informase conducerea ţării despre omorul din imprudenţă. Conform înţelegerii de după alegerile din 2010, acesta fusese propus pentu acest post PD. A urmat un val de dosare penale intentate de Centrul Anticorupţie, controlat tot de PD, pe numele a doi miniştri liberal-democraţi, percheziţii la Guvern, arestarea şefului Fiscului, desemnat de PLDM, şi scurgerea în presă a unor interceptări telefonice ale acestuia, inclusiv cu premierul. 

AIE, în moarte clinică

Săptămâna trecută, Vlad Filat a anunţat că formaţiunea sa denunţă acordul de constituire a AIE, prin care toate funcţiile din stat au fost împărţite conform numărului de voturi acumulat de fiecare partid la alegeri. El le-a cerut colegilor de coaliţie să negocieze un nou protocol. În replică, democratul Marian Lupu şi liberalul Mihai Ghimpu l-au acuzat că a distrus Alianţa şi a făcut pact cu opoziţia lui Vladimir Voronin pentru a institui un guvern minoritar. 

Deşi au negat că ar exista o astfel de coaliţie, liberal-democraţii şi comuniştii l-au demis împreună din funcţia de prim-vicepreşedinte al Parlamentului pe Vlad Plahotniuc, pe care îl acuză că ar conduce afaceri obscure şi că ar avea legături cu lumea interlopă. 

Două posibile scenarii

Preşedintele Nicolae Timofti i-a îndemnat pe liderii celor trei partide să facă pace de dragul integrării europene, însă deocamdată aceştia nu s-au aşezat la masa negocierilor. Analiştii politici susţin că adevăratul război se duce între  Vlad Filat şi Vlad Plahotniuc, care-şi împart sferele de influenţă. Unii comentatori sunt convinşi că guvernanţii vor reuşi să reseteze Alianţa, deoarece un scrutin ar conveni în acest moment doar opoziţiei comuniste. Alţii cred că liberal-democraţii îşi vor înlătura de la guvernare colegii de coaliţie, iar în toamnă vor fi organizate alegeri anticipate.  

Precedent

În 1999, Alianţa pentru Democraţie şi Reformă (ADR), o alianţă democratică, care se afla la putere la Chişinău a fost obligată să iasă de la guvernare, cu puţin timp înainte ca Republica Moldova să semneze, în Finlanda, documente fundamentale pentru apropierea ei de Uniunea Europeană.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite