Criză politică la Belfast: Premierul Irlandei de Nord a demisionat din cauza unor nemulţumiri post-Brexit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Paul Givan FOTO Sky News
Paul Givan FOTO Sky News

Premierul nord-irlandez Paul Givan a demisionat din cauza nemulţumirii unioniştilor faţă de dispoziţiile vamale post-Brexit în această provincie britanică ce ameninţă, consideră ei, locul Irlandei de Nord în Regatul Unit.

O nouă criză politică şi o perioadă de incertitudine la Belfast, în contextul în care Londra şi Bruxellesul sunt angajate în negocieri intense cu privire la Protocolul nord-irlandez prin care au fost introduse aceste controale controversate, relatează AFP.

Ziua de joi „marchează sfârşitul a ceea ce fost privilegiul vieţii mele, de a fi premierul Irlandei de Nord”, a anunţat într-o alocuţiune, la Belfast, Paul Givan.

Demisia duce în mod mecanic la căderea vicepremierului Michelle O'Neill, din cadrul Partidului Sinn Fein (republican), împreună cu care, formaţiunea lui Paul Givan, DUP, împarte puterea.

Ministrul britanic însărcinat cu Irlanda de Nord Brandon Lewis s-a declarat „extrem de dezamăgit” de această decizie şi a îndemnat DUP să repună „imediat” în funcţie un premier.

„Prioritatea Guvernului britanic este să vadă un Guvern nord-irlandez care să funcţioneze pentru un viitor mai bun, mai prosper şi care să reprezinte întreaga populaţie a Irlandei de Nord”, a declarat Brandon Lewis.

Unioniştii din cadrul DUP ameninţau de luni de zile să doboare Guvernul local, din cauză că resping dispoziţiile vamale post-Brexit, pe care le denunţă drept „o frontieră în Marea Irlandei”.

În urma unei întâlniri, joi, cu vicepreşedintele Comisiei Europene (CE) Maros Sefcovic, ministrul britanic de Externe Liz Truss a salutat „discuţii bune”.

„Avem nevoie de progrese urgente”, a subliniat ea.

Ministrul nord-irlandez al Agriculturii Edwin Poots a ordonat miercuri seara serviciilor sale să înceteze la miezul nopţii de miercuri spre joi să efectueze controale ale producelor agroalimentare care ajung în porturile nord-irlandeze, o decizie denunţată atât de către republicanii din cadrul Sinn Fein, cât şi de către Irlanda drept o încălcare a dreptului internţaional.

Comisia Europeană a denunţat această decizie, care creează „şi mai multă incertitudine şi imprevizibilitate întreprinderilor şi cetăţenilor Irlandei de Nord”.

Alegeri locale prevăzute în mai se anunţă foarte riscante pentru DUP, devansat în prezent, în sondaje, de Sinn Fein, care vrea un referendum pe tema unificării Insulei Irlanda.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite