Criză politică în Armenia. Preşedintele refuză să-l demită pe şeful armatei. Susţinătorii opoziţiei au reconstituit scena executării cuplului Ceauşescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Punerea în scenă a execuţiei cuplului Ceauşescu a avut loc în apropierea clădirii parlamentului din Erevan
Punerea în scenă a execuţiei cuplului Ceauşescu a avut loc în apropierea clădirii parlamentului din Erevan

Criza politică din Armenia se adânceşte, după ce liderii armatei au cerut demisia premierului Nikol Paşnian.  Capitala Erevan este scena protestelor pro şi anti guvernamentale. La manifestaţiile opoziţiei, demonstranţii au reconstituit, simbolic, scena executării dictatorului Nicolae Ceauşescu şi a soţiei sale, Elena, relatează Open Caucasus Media.

Preşedintele Armeniei, Armen Sarkissian, a refuzat să semneze ordinul prim-ministrului Nikol Paşinian de demitere a şefului armatei, agravând astfel şi mai mult criza politică din ţară, unde mii de persoane au manifestat sâmbătă din nou, relatează AFP.

"Preşedintele, în cadrul prerogativelor pe care i le conferă Constituţia, a retrimis textul cu obiecţii", a explicat într-un comunicat preşedinţia de la Erevan, potrivit căreia criza politică "nu poate fi rezolvată prin schimbări frecvente de responsabili".

La scurt timp, prim-ministrul a scris pe Facebook că îi va retrimite preşedintelui ordinul, subliniind că decizia lui Sarkissian nu a dezamorsat deloc criza.

Mii de persoane au manifestat sâmbătă la Erevan pentru a treia zi consecutiv pentru a cere demisia lui Paşinian, criticat pentru înfrângerea în războiul din Nagorno-Karabah din toamna lui 2020.

Armenia traversează o criză politică de când Nikol Paşinian a acceptat în noiembrie, sub constrângere, acordul de pace propus de Moscova, parafând astfel o înfrângere umilitoare în faţa Azerbaidjanului.

Criza a luat amploare joi după ce Statul Major a cerut demisia lui Paşinian, care a denunţat o tentativă de puci şi a ordonat demiterea şefului armatei, Onik Gasparian.

Premierul a strâns în jur de 20.000 de susţinători într-o manifestaţie la Erevan, iar opoziţia a răspuns joi şi vineri reunind mii de demonstranţi pentru a cere demisia lui Paşinian.

La manifestaţiile opoziţiei, demonstranţii au reconstituit, simbolic, scena executării dictatorului român Nicolae Ceauşescu şi a soţiei sale, Elena, relatează Open Caucasus Media.

Punerea în scenă a execuţiei a avut loc în apropierea clădirii parlamentului, potrivit sursei citate.


 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite