Criza migranţilor. Lukaşenko ameninţă din nou că întrerupe gazul rusesc spre Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Belarusului Aleksandr Lukasenko
Preşedintele Belarusului Aleksandr Lukasenko

Preşedintele belarus, Aleksander Lukaşenko, a declarat că este gata să suspende fluxurile de energie din Rusia dacă Polonia îşi închide graniţa cu Belarus, a relatat miercuri agenţia rusă de ştiri RIA, alimentând tensiunile dintre cele două ţări cu privire la migraţie, transmite Reuters.

Belarusul este implicat într-o dispută cu Uniunea Europeană în legătură cu migranţii care campează la graniţa sa vestică. UE a acuzat Belarusul că a adus mii de persoane din Orientul Mijlociu şi le-a împins să intre în blocul comunitar prin Polonia, Lituania şi Letonia. Belarus neagă acest lucru.

Între timp, miercuri, ministrul polonez al apărării a declarat că ataşatul belarus al apărării a fost convocat după ce luminile au instalate de soldaţii polonezi în apropiere de oraşul Terespol au fost avariate de focuri de armă.

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe belarus nu a fost disponibil imediat pentru a comenta.

Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, a promulgat marţi noi reglementări care permit guvernului să limiteze accesul în zonele din jurul graniţei cu Belarus. Legea a intrat în vigoare miercuri, înlocuind o stare de urgenţă care a expirat marţi la miezul nopţii.

La începutul lunii septembrie, Polonia a declarat stare de urgenţă pentru o fâşie de 3 kilometri de-a lungul frontierei cu Belarus. Jurnaliştii şi organizaţiile umanitare nu au avut voie să intre, aminteşte DPA. Aceasta a expirat marţi şi nu a putut fi prelungită.

Cu toate acestea, noua lege permite ministrului de interne să interzică accesul într-o zonă de frontieră în cazul unei situaţii periculoase tuturor persoanelor care nu sunt din localitate.

Ministrul de interne polonez, Mariusz Kaminski, a anunţat marţi seară că zona de frontieră va rămâne închisă pentru străini până la 1 martie.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite