Salvarea Angelei Merkel este acum Europa. O Europă ea însăşi profund divizată. Aceasta nu este pentru Angela Merkel o ancoră salvatoare, ci mai degrabă un fir foarte subţire. Şefa executivului german trebuie să-i convingă pe europeni să adopte o politică pentru refugiaţi comună. Aşa doreşte formaţiunea conservatoare CSU din Bavaria. În caz contrar, ministrul federal de Interne, Horst Seehofer, va închide graniţele Germaniei pentru un grup mare de migranţi. Este un şantaj. Iar Merkel trebuie să aducă rezultate.

Totuşi, CSU i-a acordat lui Merkel un răgaz. În rest, CSU a demonstrat duritate şi lipsa voinţei pentru compromis. Insistă pentru măsuri germane unilaterale. Insistă ca Germania să respingă refugiaţi care sunt deja înregistraţi în alte state europene. Aceasta ar produce o detensionare a situaţiei, dar ar transfera problema către alte ţări. Iar UE se va afla acolo unde Germania se află azi: în faţa unui sever test de rezistenţă.

Merkel mai are 14 zile

Angela Merkel încearcă deja de trei ani să rezolve problema refugiaţilor la nivelul UE. Sunt trei ani fără rezultat. Acum îi mai rămân 14 zile. Şi probabilitatea ca misiunea să nu-i reuşească este mare, dar nu are de ales. Pentru Angela Merkel totul depinde acum de asta. Convingerile ei politice, moştenirea ei politică şi mandatul de cancelar. Acum nu mai este vorba doar de Germania, este vorba de unitatea Europei.

Şefa executivului german trebuie să aibă acum grijă ca UE să nu se destrame. UE trebuie să rămână capabilă de acţiune ca o comunitate. Statele naţionale, inclusiv Germania, nu trebuie să ajungă să acţioneze de acum înainte numai unilateral. "Într-o lume confruntată cu neliniştea, este mai important ca oricând ca Europa să fie puternică şi unită", a declarat Merkel sâmbăta trecută.

Soarta Angelei Merkel se află aşadar în mâna altor guverne europene. Tocmai în mâna Greciei, Italiei şi Austriei. Ea vrea să încheie acorduri bilaterale cu aceste ţări, în aşa fel încât ele să-i primească înapoi pe refugiaţii porniţi din ţările lor spre Germania.

Vânătoare cu gonaci la scenă deschisă

CSU o supune pe Merkel unor presiuni colosale prin ultimatumul dat. Şi totul se desfăşoară la scenă deschisă. Este cutremurător şi demonstrează că şefa executivului are o poziţie foarte fragilă în propria tabără politică. Demonstrează de asemenea cât de compromise sunt relaţiile între cele două partide conservatoare surori, CDU şi CSU. Un cancelar puternic nu ar accepta niciodată un asemenea tratament.

Angela Merkel a încercat în conferinţa ei de presă să lase o altă impresie. Ea a declarat că nici după 1 iulie nu va exista un automatism. Mai întâi vor fi analizate rezultatele negocierilor la nivelul UE. Iar ea, în calitate de cancelar, are prerogativa de a trasa linia politică de urmat.

Dar Horst Seehofer este împotrivă. "Îi dorim cancelarului federal mult succes", a declarat el, referindu-se la tratativele cu UE. Dar el a subliniat de asemenea că formaţiunea sa CSU i-a acordat o libertate totală şi că va trece la acţiune dacă Merkel eşuează la Bruxelles. Bavarezii atacă în continuare. Ameninţarea că se va ajunge la o ruptură între CDU şi CSU şi implicit la o destrămare a coaliţiei de guvernământ rămâne în continuare valabilă.

 

Katharina Kroll - Deutsche Welle