Criza din Grecia. Cât de greu este să ajungă fostul ministrul grec de Finanţe, Yanis Varoufaki, în faţa justiţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Yanis Varoufakis a explicat că planul său a avut ca obiectiv salvarea economiei Greciei prin soluţionarea deficienţelor provocate de criza de lichidităţi
Yanis Varoufakis a explicat că planul său a avut ca obiectiv salvarea economiei Greciei prin soluţionarea deficienţelor provocate de criza de lichidităţi

Curtea supremă de justiţie din Grecia a cerut Parlamentului anularea imunităţii deputatului Yanis Varoufakis, fost ministru al Finanţelor, acuzat de „înaltă trădare“ după ce a dezvăluit informaţii despre un presupus plan secret de ieşire a ţării din zona euro. Solicitarea instanţei supreme elene a fost făcută după două plângeri împotriva deputatului Syriza.

Una dintre plângeri a fost depusă de Apostolos Glenzos, primarul oraşului Stylida (centru) şi liderul partidului antisistem Teleia. O altă reclamaţie la Curtea supremă a fost făcută de un avocat, Panayiotis Giannopoulos. Cei doi îl acuză pe Yannis Varoufakis, care a demisionat din funcţia de ministru al Finanţelor pe 6 iulie, de „înaltă trădare“ şi de daune aduse economiei Greciei.

Analiştii spun că suspendarea imunităţii parlamentare a deputatului Syriza este va fi greu de realizat, dat fiind că este în mod clar vorba de o activitate cu caracter politic.

Varoufakis atacă Bruxelles-ul

Fostul ministru grec de finanţe, Yanis Varoufakis, a explicat  într-un articol publicat în Financial Times că planul său (Planul B) evocat duminică de ziarul conservator „Kathimerini“ a avut ca obiectiv salvarea economiei Greciei prin soluţionarea deficienţelor provocate de criza de lichidităţi.

Troica creditorilor a impus restricţii teribile de suveranitate naţională miniştrilor greci, care nu mai au acces în propriile ministere la departamente cheie pentru implementarea de politici inovatoare“, a scris fostul ministru, menţionând că măsurile avute în vedere au vizat tocmai recuperarea acestei autorităţi. El consideră acest fapt justificat din punctul de vedere al „interesului public“ în contextul situaţiei Greciei, al cărei sistem bancar nu mai primea suficiente lichidităţi de la Banca Centrală Europeană, de unde a rezultat necesitatea impunerii de restricţii pe mişcările de capital.

Yanis Varoufakis a detaliat planul avut în vedere în eventualitatea eşecului total al negocierilor cu creditorii internaţionali, susţinând că el s-a bazat pe ideea simplă a anulării multilaterale a arieratelor între stat şi sectorul privat, folosindu-se actuala platformă electronică de plăţi a finanţelor publice. Astfel, contribuabilii — persoane fizice sau juridice — şi-ar fi putut crea conturi de rezervă ce ar fi fost creditate cu sumele ce le erau datorate de stat. Ulterior, aceiaşi contribuabili ar fi putut să transfere sume din aceste conturi ori către stat — ca impozite — ori către orice alt titular al unui cont de acest fel. Într-o a doua fază a dezvoltării, sistemul urma să fie accesibil şi pe smartphone-uri. Printr-un asemenea sistem, economia greacă ar fi dobândit o libertate de mişcare semnificativă în interiorul zonei euro, estimează Varoufakis.

În încheierea articolului, el critică funcţionarea Uniunii Monetare europene, apreciind că „atunci când o pierdere de suveranitate, ce rezultă din datoria publică nesustenabilă, conduce la aplicarea unor politici neadecvate în ţări aflate deja în dificultate, înseamnă că ceva este putred în regatul euro“.

Conform ediţiei de duminică a cotidianului Kathimerini, într-o discuţie avută cu membrii mai multor fonduri de risc, Varoufakis a vorbit despre obţinerea codurilor fiscale ale contribuabililor greci prin piratarea site-ului finanţelor publice, aflat sub controlul UE şi al FMI, astfel încât să poată fi creat un sistem paralel de conturi pentru plăţi prin care contribuabilii ar fi efectuat ulterior tranzacţii electronice.

În articolul publicat în Financial Times, el admite existenţa acestei conversaţii înregistrate cu acordul tuturor participanţilor. Totuşi, fostul titular al finanţelor se plânge că măsurile luate de el pentru asigurarea lichidităţilor în sistemul financiar grec, asfixiat de datorii şi fără acces la pieţele internaţionale, au fost ignorate de presă, care în schimb s-a bucurat apoi când a fost publicată această discuţie.

Comisia Europeană respinge acuzaţiile lui Varoufakis

Comisia Europeană a denunaţat acuzaţiile fostului ministru elen de Finanţe, Yanis Varoufakis, potrivit cărora creditorii internaţionali au control exclusiv asupra sistemului de taxare al Greciei.

Cu privire la ceea ce a afirmat Varoufakis, acuzaţiile potrivit cărora Troika se află în controlul secretariatului general al veniturilor publice sunt false şi nefondate“, a arătat purtatoarea de cuvânt a Comisiei, Mina Andreeva.

Deşi Troika creditorilor, formată din CE, FMI şi Banca Centrală Europeană, a oferit asistenţă tehnică sistemului elen de taxare, aflat în subordinea Ministerului de Finanţe, „pur şi simplu nu este adevarat“ că Troika se află la controlul acestui sistem, a subliniat oficialul CE.

Premierul Tsipras vorbeşte de anticipate

Premierul grec Alexis Tsipras s-a arătat, ieri, încrezator în posibilitatea de a obţine începând din noiembrie o reducere a datoriei publice a ţării, pe care creditorii internaţionali, UE şi FMI, s-au angajat să o studieze.

Totodata Tsipras a mai spus că ar putea fi nevoit să convoace alegeri anticipate pentru a întări majoritatea parlamentara, afectată de solicitările de reformă ale creditorilor internaţionali, după ce 40 din cei 140 de parlamentari Syriza au refuzat să susţină pachetul de reforme la care s-a angajat Tsipras faţă de creditori, potrivit Reuters.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite