Criza datoriei Greciei, la capăt de drum după opt ani de agonie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Miniştrii de Finanţe din zona euro s-au pus de acord în cursul nopţii de joi spre vineri pentru a pune capăt celor opt ani de criză, austeritate şi planuri de salvare a Greciei, relatează AFP.

Acest acord, care prevede o revizuire importantă a datoriei Greciei, a fost încheiat către ora locală 00.00 (01.00, vineri, în România), după peste şase ore de discuţii la Bruxelles.

Acordul va permite Atenei să iasă la 20 august de sub tutela creditorilor internaţionali - zona euro şi Fondul Monetar Internaţional - şi să se poată finanţa de pe pieţe, după mai mulţi ani de profundă recesiune şi trei programe de ajutor.

„Criza greacă se încheie aici, în această noapte. Am ajuns într-un final la capătul acestui drum, care a fost lung şi dificil. Este un moment istoric“, s-a felicitat comisarul european al Economiei Pierre Moscovici.

Europenii au acceptat vineri o prelungire cu zece ani a termenului de rambursare a unei mari părţi a datoriei Greciei, care ajunge la 180% din PIB, cel mai ridicat nivel din UE. Astfel, grecii vor rambursa o mare parte din împrumuturi din 2032, şi nu din 2022, cum s-a avut în vedere până acum.

Cele două părţi s-au înţeles totodată asupra efectuării ultimei tranşe de ajutor - de 15 miliarde de euro -, în schimbul a 88 de reforme îndeplinite de Grecia în ultimele săptămâni.

FMI, care a participat la finanţarea primelor două programe, nu va fi implicat în al treilea, dar va rămâne angrenat în monitorizarea Greciei, a anunţat vineri directoarea generală a Fondului, Christine Lagarde, prezentă în Luxemburg.

Potrivit ei, datoria Greciei este sustenabilă pe „termen mediu“. „Pe termen lung, avem rezerve“, a subliniat ea.

În opt ani, Grecia a beneficiat de o asistenţă financiară de peste 273 de miliarde de euro. În schimb, a fost nevoită să implementeze sute de reforme, unele dintre ele dureroase, în scopul asanării finanţelor publice.

Creşterea PIB-ului Greciei a atins 1,4% în 2016 şi urmează să ajungă la 1,9% în acest an şi la 2,3% în anul viitor. În acelaşi timp, Grecia afişează un excedent bugetar de 0,8%, după ce a înregistrat un deficit de 15,1% în 2009.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite