Critici vehemente faţă de reamenajarea Notre-Dame din Paris: Riscă să fie transformată într-un „Disneyland în spiritul corectitudinii politice”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Catedrala Notre-Dame din Paris FOTO Shutterstock
Catedrala Notre-Dame din Paris FOTO Shutterstock

Planul de renovare a catedralei Notre-Dame din Paris este criticat de arhitecţi, care spun că acest lăcaş de cult, un monument al arhitecturii gotice timpurii din Franţa, riscă să fie transformat într-un „parc tematic”.

„Este ca şi cum Disneylandul şi-ar face loc la Notre-Dame”, spune revoltat arhitectul Maurice Culot, din Paris, despre planul de renovare a acestei catedrale emblematice parţial distruse de flăcări la 15 aprilie 2019.

„Ceea ce propun ei nu s-ar fi făcut niciodată la Abaţia Westminster sau la Sfântul Petru de la Roma. Este un fel de parc tematic, foarte copilăresc şi trivial având în vedere grandoarea locului”, insistă el într-un articol pentru ziarul britanic The Telegraph.

Alţi arhitecţi care au consultat planul de renovare vorbesc pentru The Telegraph despre existenţa unor idei „aberante”, cum ar fi „un traseu al descoperirii”, care îi va conduce pe vizitatori prin diverse capele, cu accent pe Asia şi Africa. De asemenea, inscripţiile de pe pereţi sunt prevăzute a fi făcute în diverse limbi, inclusiv în mandarină. De altfel, unul dintre sanctuare va fi dedicat mediului.

În acelaşi timp, arhitecţii spun că unele sculpturi clasice nu se vor întoarce în catedrală. Urmează, spun ei, să fie înlocuite cu picturi murale „la modă” care vor conţine efecte sonore şi luminoase, în scopul de a crea „spaţii emoţionale”.

Persoanele aflate la iniţiativa acestei transformări îşi justifică demersul prin faptul că acest simbol al Franţei va fi mai accesibil tuturor, fie că vorbim despre cineva din China, fie că vorbim despre cineva din Suedia. Însă detractorii proiectului de renovare denunţă o bătaie de joc la adresa unei biserici vechi de 850 de ani care riscă să ajungă un „Disneyland în spiritul corectitudinii politice”, scrie ziarul britanic.

„Această corectitudine politică a devenit o nebunie. Ei vor să facă din Notre-Dame o sală de expoziţie liturgică experimentală care nu există în altă parte, în timp ce ar trebui să fie un reper unde chiar şi cea mai mică schimbare trebuie tratată cu cea mai mare prudenţă posibilă”, susţine pentru The Telegraph o sursă aflată la curent cu planul de renovare.

Preşedintele Emmanuel Macron vrea ca Notre-Dame să fie redeschisă publicului în 2024, anul când Parisul va găzdui Jocurile Olimpice de Vară.

După încheierea etapei de securizare a clădirii, care a costat 165 de milioane de euro, urmează partea de renovare. Planul în acest sens va fi făcut public pe 9 decembrie. Dioceza neagă informaţiile potrivit cărora edificiul riscă să fie transformat în „parc tematic”.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite