Putin are mandat de a folosi forţa militară în Crimeea. Obama acuză preşedintele Rusiei pentru încălcarea dreptului internaţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Federaţiei Ruse, Camera superioară a Parlamentului, a aprobat solicitarea preşedintelui Vladimir Putin pentru o eventuală intervenţie militară în Ucraina. România consideră că orice prezenţă a trupelor Federaţiei Ruse pe teritoriul Ucrainei, fără acordul acesteia şi în afara acordurilor bilaterale şi a notificărilor ucrainene deja existente, poate fi considerată o agresiune la adresa Ucrainei.

REACŢIILE OFICIALILOR EUROPENI ŞI AMERICANI după ce Putin a primit mandat de a folosi forţa militară în Crimeea 

Ban ki-Moon, Secretarul general al ONU, se află la Geneva, a transmis purtătorul său de cuvânt, adăugând că oficialul va vorbi la telefon cu preşedintele rus Vladimir Putin. ONU face presiuni pentru a reinstaura calmul în republica autonomă Crimeea şi susţine totodată indepedenţa şi suveranitatea Ucrainei.

image
image

Cancelarul german Angela Merkel 

s-a declarat îngrijorată de evenimentele din Crimeea, în cadrul unui discurs rostit sâmbătă la Berlin. „Ceea ce se întâmplă în prezent în Crimeea ne îngrijorează. În aceste zile trebuie să se facă totul pentru a păstra integritatea teritorială a Ucrainei“, a spus cancelarul german, adăugând că ea şi mulţi alţii au purtat numeroase convorbiri telefonice cu preşedintele rus şi cu oficialii ucraineni. 

image

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso

, a subliniat că provocările cu care se confruntă Crimeea trebuie rezolvate cu respectarea unităţii şi suveranităţii ucrainene. Sper să văd comunitatea internaţională aplicând aceste principii şi garantând pacea regională şi internaţională“, a adăugat Barroso. 

 Francois Hollande in timpul discursului de la Palatul Elysee FOTO Reuters

Preşedintele Franţei, Francois Hollande

, a declarat că decizia Consiliului Federaţiei ruse de a autoriza trimiterea de trupe ruse în Ucraina constituie o „ameninţare reală la adresa integrităţii teritoriale şi a suveranităţii Ucrainei. Şeful statului francez a apreciat că trebuie făcut totul pentru a evita o intervenţie externă şi riscurile unei escaladări extrem de periculoase.

image

Ministrul german al Afacerilor Externe, Frank-Walter Steinmeier

, a avertizat că evoluţia situaţiei din Ucraina în ultimele ore este periculoasă. Steinmeier a avertizat Rusia, arătând că tot ce face această ţară în Crimeea trebuie să fie în deplină concordanţă cu suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei şi cu tratatele vizând flota rusă din Marea Neagră. „Suntem în strâns contact cu partenerii noştri. Din punctul meu de vedere, este necesar ca noi, europenii, să ne punem rapid de acord în ceea ce priveşte o poziţie comună a Uniunii Europene“, a adăugat şeful diplomaţiei germane.

chuck hagel foto reuters

Chuck Hagel, secretarul american al Apărării

, a discutat sâmbătă cu omologul său rus Serghei Şoigu, şi a anunţat că Statele Unite vizează mai degrabă o soluţie diplomatică pentru criza din Ucraina, infirmând zvonurile potrivit cărora mai multe unităţi ale armatei americane au fost puse în alertă din cauza tensiunilor din Crimeea.

image

William Hague, ministrul de Externe al Marii Britanii

, a declarat că acţiunile Rusiei întreprinse pe teritoriul Ucrainei reprezintă o ameninţare gravă faţă de suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială a Ucrainei, relatează cotidianul britanic „The Guardian”.

image

Traian Băsescu, preşedintele României,

 a transmis într-un comunicat că orice diferend politic între administraţia regională a Crimeii şi puterea centrală a statului ucrainean nu se poate rezolva prin forţă, ci numai prin dialog direct. El a transmis că România consideră că orice prezenţă a trupelor Federaţiei Ruse pe teritoriul Ucrainei, fără acordul acesteia şi în afara acordurilor bilaterale şi a notificărilor ucrainene deja existente, poate fi considerată o agresiune la adresa Ucrainei.“

image

Prim-ministrul britanic David Cameron

a anunţat sâmbătă seară că nu există „nicio justificare” pentru intervenţia militară externă în Ucraina.„Nu poate exista nicio justificare pentru o intervenţie străină în Ucraina, aşa cum i-am spus şi preşedintelui Putin, cu care am vorbit ieri în cursul zilei de vineri. Fiecare trebuie să reflecteze cu atenţie şi să lucreze pentru calmarea tensiunilor, nu pentru agravarea lor. Lumea ne urmăreşte”, a afirmat David Cameron, potrivit BBC.

image

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin

, i-a transmis sâmbătă seară omologului său american, că Rusia îşi rezervă dreptul să protejeze interesele sale şi ale populaţiei rusofone în cazul unor „violenţe” în estul Ucrainei sau în Crimeea. De asemenea, liderul de la Kremlin a afirmat că în acest moment există o „ameninţare reală la adresa vieţii şi sănătăţii cetăţenilor ruşi din teritoriul Ucrainei”, evocând şi „faptele infracţionale ale ultranaţionaliştilor sprijiniţi de noile autorităţi din Kiev”.

image

Premierul Canadei, Stephen Harper

, a anunţat că a dispus rechemarea ambasadorul ei de la Moscova şi că ia în calcul posibilitatea să nu fie prezentă la summitul G8 de la Soci, din Rusia, în contextul tensiunilor din Ucraina, potrivit AFP. „Canada se alătură aliaţilor săi şi condamnă cu cea mai mare fermitate intervenţia militară din Ucraina a preşedintelui rus Vladmir Putin”, a precizat premierul canadian, adaugând că Rusia a încălcat integritatea teritorială a vecinului său.


UPDATE 06.20 Secretarul american de Stat, John Kerry, a declarat că o mobilizare de trupe ruse în Ucraina va ameninţa în mod puternic pacea şi stabilitatea în regiune, fapt care va avea un impact „profund” asupra relaţiilor dintre SUA şi Rusia, potrivit AFP.

„În cazul în care Rusia nu ia decizii imediate şi concrete pentru a reduce tensiunile din Ucraina, consecinţele asupra relaţiilor dintre Statele Unite şi Rusia vor fi produnde. Ocuparea teritoriului ucrainean de către Federaţia Rusă este o încălcare a suveranităţii şi teritoriului acestei ţări”, a declarat John Kerry, potrivit sursei citate.

UPDATE 04.31 Fostul lider al opoziţiei ucrainene şi unul dintre viitorii candidaţi la preşedinţia Ucrainei, boxerul Vitali Kliciko, a cerut Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) să împiedice o divizare teritorială a ţării sale, potrivit publicaţiei germane Bild. „Escaladarea tensiunlor în Ucraina trebuie evitată. ONU trebuie să facă tot ce poate pentru a nu se ajunge la o scindare a ţării”, a declarat Vitali Kliciko.

UPDATE 04.05 Un mesaj mai dur din partea Washingtonului a venit sâmbătă seară prin vocea ambasadoarei SUA la ONU, Samantha Power, care a cerut Rusiei să îşi retragă trupele din Crimeea. „Este momentul ca Rusia să pună capăt intervenţiei sale. Mesajul nostru pentru preşedintele rus Putin este : retrageţi-vă trupele şi începeţi un dialog internaţional”, a declarat Samantha Power, porivit CNN. Tot aceasta a menţionat că Rusia încalcă în acest moment prin acţiunile sale suveranitatea Ucrainei.

UPDATE 03.29 Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a avut la rândul său o discuţie la telefon cu preşedintele rus, Vladimir Putin, în care l-a îndemnat pe acesta să înceapă cât mai repede un dialog direct cu autorităţile de la Kiev în vederea restabilirii calmului, conform AFP. „Înţelepciunea trebuie să câştige. Dialogul este cel mai bun mijloc de a pune capăt acestei crize”, i-a transmis Ban Ki-moon liderului rus. Înainte de această convorbire telefonică, Secretarul general al ONU a lansat un apel la calm şi dialog pentru soluţionarea conflictului din Ucraina.

UPDATE 03.00 Cei 28 de ambasadori ai ţărilor membre NATO se vor întălni într-o reuniune de urgenţă, duminică, la Bruxelles, pentru a discuta despre „situaţia gravă din Ucraina”, a anunţat recent secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen. „Aliaţii NATO se vor consulta pe marginea situaţie grave din Ucraina”, a anunţat secretarul general al NATO. Reuniunea este preconizată să înceapă la ora 17.00, ora României.

UPDATE 02.10 În contextul tensiunilor tot mai mari din Crimeea, un lider al grupului ucrainean radical „Pravîi Sector”, Dmitry Yarosh, i-a cerut lui Dokka Umarov, supranumit „bin Laden al Rusiei”, unul dintre cei mai căutaţi terorişti din lume, să lupte alături de Ucraina impotriva Rusiei. „Este timpul să sprijiniţi acum Ucraina”, scrie grupul radical în postarea sa, solicitând ca Dokka Umarov „să se alăture luptei într-o şansă unică de a câştiga lupta împotriva Rusiei”.

UPDATE 00.26 Ucraina a cerut Consiliului de Securitate al ONU să dispună măsurile necesare pentru a stopa „agresiunea” Rusiei în Crimeea. „Îndemnăm Consiliul de Securitate să facă tot ce stă în puterea sa pentru a opri agresiunea Federaţiei Ruse în Ucraina. Mai există încă o şansă”, a spus ambasadorul Ucrainei la ONU, potrivit BBC. Totodată, autorităţile ucrainene au acuzat Federaţia Rusă că a încălcat Carta Naţiunilor Unite.

UPDATE 00.10 Preşedintele rus, Vladimir Putin, şi omologul său american, Barack Obama, au avut o discuţie telefonică despre criza din Ucraina, a anunţat, sâmbătă seară, un oficial de la Casa Albă, potrivit CNN. Conform sursei citate, Barack Obama l-a acuzat pe Vladimir Putin că a încălcat Dreptul internaţional. Liderul de la Moscova a spus că îşi rezervă dreptul de a-şi proteja interesele Rusiei şi cele ale vorbitorilor de limbă rusă din Ucraina, în cazul unor „violenţe”. 

„Prezenţa trupelor militare ruse reprezintă o încălcare a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei, ceea ce constituie o abatere de la legislaţia internaţională. Statele Unite condamnă intervenţia rusă în teritoriul ucrainean”, i-a transmis Barack Obama lui Vladimir Putin.

UPDATE 23.40 Preşedintele american Barack Obama şi-a convocat sâmbătă seară echipa sa de securitate, între care şi generalul Martin Dempsey, pentru a examina opţiunile strategice politice şi militare care ar putea conduce la soluţionarea conflictului din Ucraina, relatează AFP. Sâmbătă dimineaţă, şeful Pentagonului, Chuck Hagel, a discutat la telefon cu omologul său rus, Serghei Şoigu.

UPDATE 22.50 În contextul tensiunilor tot mai mari din Crimeea, liderul grupului ucrainean radical „Pravîi Sector”, Dmitry Yarosh, a făcut un apel la unul dintre cei mai căutaţi terorişti din lume, Dokka Umarov, supranumit „bin Laden al Rusiei” pentru a lupta împotriva guvernului de la Moscova, informează Russia Today. „Este timpul să sprijiniţi acum Ucraina”, scrie grupul radical în postarea sa, solicitând ca Dokka Umarov „să se alăture luptei într-o şansă unică de a câştiga lupta împotriva Rusiei”. 

UPDATE 22.00 Iulia Timoşenko, fostul premier ucrainean eliberat din închisoare în urmă cu o săptămână, a cerut compatrioţilor săi să îşi păstreze calmul şi să nu răspundă provocărilor lansate de Rusia, pentru a evita aceeaşi „capcană în care a căzut şi Georgia”, în 2008. Timoşenko a mai spus că Ucraina trebuie să se alinieze strategiei Uniunii Europene şi a Organizaţiei Naţiunilor Unite, a relatat publicaţia online Unian.info.

„Rusia a comis încă un act de intimidare a Ucrainei. Rusia vrea să ucidă ndependenţa Ucrainei, vrea să ne predăm. Noi suntem oameni paşnici, noi suntem un popor paşnic, dar dacă acceptăm ultimatumul Rusiei ne pierdem ţara”, a declarat Timoşenko.

UPDATE 21.50 Rusia a avertizat că îl va trata pe Aleksandr Turcinov, preşedintele interimar al Ucrainei, asemenea unui „criminal de război” dacă va fi folosită forţa împotriva civililor din republica autonomă Crimeea, din sud-estul Ucrainei, a transmis Serghei Narişkin, preşedintele Camerei Inferioare a Parlamentului rus.

UPDATE 21.40 Pe internet au început să circule imagini şi scurte filmări cu protestatari proeuropeni bătuţi şi umiliţi de manifestanţii rusofili, unele dintre victime fiind tineri depăşiţi numeric şi fără apărare. Susţinătorii Rusiei îi înconjurau pe manifestanţii anti-Ianukovici şi-i obligau să îngenuncheze în faţa lor, după care îi loveau în mijlocul aglomeraţiei generale.

UPDATE 21.35 Preşedintele interimar al Ucrainei, Oleg Turcinov, a plasat armata în stare de alertă, pe fondul ameninţărilor Rusiei cu o intervenţie militară, iar măsurile de securitate la obiectivele strategice, inclusiv la centralele nucleare, au fost sporite. Turcinov a făcut acest anunţ după o reuniune de urgenţă a Consiliului pentru securitatea naţională, informează AFP.

UPDATE 20.40  Partidul naţionalist ucrainean Svoboda şi grupul de extremă dreaptă Pravîi Sector, din prima linie de protestatari din Ucraina, au făcut sâmbătă un apel la mobilizare generală.

„Este război! Societatea ucraineană trebuie să se mobilizeze la maximum“, a spus Svoboda într-un comunicat, recomandând preşedintelui interimar Olexandr Turcinov să considere ţara în stare de război şi să iniţieze mobilizare generală.

Pravîi Sector, grup de extremă dreaptă aflat în prima linie în confruntările sângeroase dintre manifestanţi şi poliţie de la Kiev, şi-a chemat susţinătorii să se înarmeze de urgenţă în contextul intervenţiei Moscovei. 

UPDATE 19.30 Miniştrii de Externe din statele membre ale Uniunii Europene se vor reuni luni pentru a discuta despre situaţia din Ucraina, pe fondul ameninţărilor cu o intervenţie militară rusă, relatează AFP. Reuniunea este programată luni la ora 13.00 (14.00, ora României), la Bruxelles.

UPDATE 19.20 Refat Chubarov, liderul Adunării Tărarilor Crimeeni, a cerut tătarilor din regiune să se adăpostească în casele lor şi să nu dea curs cererilor activiştilor de a fosrma unităţi de rezistenţă. „Mai rămân doar câteva ore până la catastrofă”, a declarat Chubarov sâmbătă seara, în timpul unui interviu transmis de postulr adio Ekho Mosky.

Tătarii alcătuiesc în prezent aproximativ 12% din populaţia republicii autonome Crimeea şi s-au aliniat până acum mişcării anti-Ianukovici, care formează actualul guvern de la Kiev.

UPDATE 18.55 Tensiunea escaladează în timp ce unul dintre grupurile naţionaliste care au participat la protestele faţă de preşedintele demis Viktor Ianukovici, a cerut membrilor şi susţinătorilor să se mobilizeze şi să se înarmeze. Potrivit cotidianului online „Ukrainian Pravda”, formaţiunea Sectorul Dreapta a cerut tuturor unităţilor sale să se mobilizeze şi să se pregătească pentru o confruntare.

UPDATE 18.45 Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, nu a luat încă nicio decizie privind utilizarea forţei militare în Ucraina, declară purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de AFP.

„Aprobarea unei eventuale intervenţii militare în Ucraina este punctul de vedere al Consiliului Federaţiei. Dar preşedintele este cel care decide. Deocamdată, nu a luat nicio decizie în acest sens”, a afirmat Dmitri Peskov.

În urmă cu scurt timp, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a cerut şi a primit aprobarea Consiliului Federaţiei, Camera superioară a Parlamentului, pentru trimiterea de trupe ruse în Ucraina până la "normalizarea" situaţiei. 

Noul premier al regiunii autonome ucrainene Crimeea, Serghei Aksionov, l-a sunat pe preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, pentru a-i cere să restabilească "„pacea şi calmul” în această provincie prorusă.

Tot sâmbătă, Duma de Stat din Rusia (Camera inferioară a Parlamentului rus), i-a cerut preşedintelui Vladimir Putin să adopte măsuri pentru protejarea, „prin toate mijloacele”, a locuitorilor regiunii autonome proruse Crimeea.

UPDATE 18.40 Un protest împotriva fenomenului Euro Maidan (simbolul protestelor pro-occidentale din Kiev), organizat sâmbătă în Doneţk, a dus la ocuparea sediului administraţiei regionale de manifestanţii rusofili, care au înlocuit steagul ucrainean cu cel rus. De asemenea, comandantul miliţiei din Doneţk, Pavlo Hubarev, a devenit noul guvernator regional.

image

UPDATE 18.30 Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite se va întruni în reuniune de urgenţă, sâmbătă seara, pe tema situaţiei din Ucraina, în contextul ameninţărilor Rusiei cu o intervenţie militară, afirmă surse oficiale citate de AFP. Reuniunea, a doua convocată de urgenţă în ultimele 48 de ore pe aceeaşi temă, va începe la ora 14.00 (21.00, ora României), la cererea Marii Britanii.

UPATE 18.20 Vitali Kliciko, liderul opoziţiei ucrainene, a făcut apel la o „mobilizare generală” a compatrioţilor lui, după ce Parlamentul rus a anunţat că a aprobat cererea preşedintelui Vladimir Putin de a mobiliza trupe în republica autonomă Crimeea. Vitali Kliciko este unul dintre candidaţii la alegerile prezidenţiale ucrainene, programate pe 25 mai.

UPDATE 17.48 Mesajul preşedintelui Traian Băsescu cu privire la situaţia din Crimeea

„Preşedintele României urmăreşte cu deosebită atenţie evenimentele în derulare în Peninsula Crimeea, dar şi din regiunea Harkov, Donetsk şi Odesa. Apariţia unor grupări civile dar şi a unor formaţiuni militare nerevendicate care au ocupat clădirile autorităţilor legitime şi semnalele repetate ale unor tendinţe separatiste ameninţă stabilitatea Ucrainei, suveranitatea, integritatea sa teritorială şi securitatea regională.

România este preocupată de respectarea deplină a statalităţii, suveranităţii, independenţei şi integrităţii teritoriale a Ucrainei în frontierele recunoscute internaţional. Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, solicită ca mişcările de trupe din Peninsula Crimeea să respecte strict prevederile Acordului de la Budapesta din 1994 privind garantarea suveranităţii şi a integrităţii teritoriale a Ucrainei şi să se înscrie în limitele documentelor biletarale privind staţionarea trupelor ruse în Peninsula Crimeea, în baza Acordurilor de la Harkov şi a tuturor elementelor notificate ulterior de către autorităţile ucrainene.

Domnul preşedinte Traian Băsescu, insistă asupra faptului că orice diferend politic între administraţia regională a Crimeii şi puterea centrală a statului ucrainean nu se poate rezolva prin forţă, ci numai prin dialog direct, în limita prevederilor constituţionale ale Ucrainei. 

În ceea ce priveşte protejarea minorităţilor, preşedintele României, domnul Traian Băsescu, consideră că aplicarea fermă a normelor internaţionale şi a bunelor practici în domeniu reprezintă singurul izvor de reglementare a drepturilor minorităţilor naţionale şi trebuie să reprezinte o obligaţie a fiecărui stat şi nu motivul unei intervenţii armate externe. 

România consideră că orice prezenţă a trupelor Federaţiei Ruse pe teritoriul Ucrainei, fără acordul acesteia şi în afara acordurilor bilaterale şi a notificărilor ucrainene deja existente, poate fi considerată o agresiune la adresa Ucrainei.“

MAE: E necesară respectarea regimului juridic cu privire la staţionarea trupelor străine în Crimeea

„Păstrarea integrităţii teritoriale şi suveranităţii Ucrainei reprezintă, din punctul de vedere al României, ca şi al comunităţii internaţionale, elemente de bază, absolut necesare pentru menţinerea stabilităţii şi securităţii regionale. În calitate de stat membru al Uniunii Europene şi al NATO, România urmăreşte activ, cu deosebită atenţie şi îngrijorare, evoluţiile care pot altera parametrii statalităţii ucrainene. România este în contact cu partenerii săi din UE şi NATO în legătură cu aceste evoluţii“, se arată într-un comunicat al MAE“. Citeşte mesajul complet

UPDATE 17.45 97 de oameni au fost răniţi în urma ciocnirilor violente între prooccidentali şi opozanţii lor rusofili, în Harkov, al doilea cel mai mare oraş din Ucraina, a transmis primarul adjunct al oraşului, Svetlana Gorbunova, citat de agenţia Itar-Tass. Violenţele nu au implicat focuri de armă.

image

UPDATE 17.35 Consiliul Federaţiei, Camera superioară a Parlamentului Rusiei, îi cere preşedintelui Vladimir Putin retragerea ambasadorului rus din Statele Unite, pe fondul situaţiei tensionate din Ucraina.

UPDATE 17.25 Preşedintele interimar al Ucrainei, Olexandr Turcinov, a convocat comandanţii armatei ucrainene şi şefii serviciilor de securitate, sâmbătă după-amiază, pentru o reuniune de urgenţă în contextul în care Rusia pregăteşte o intervenţie militară în Crimeea, informează CNN.

Reuniunea, convocată de Administraţia interimară proeuropeană de la Kiev, intervine în contextul în care preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a cerut aprobarea Consiliului Federaţiei, Camera superioară a Parlamentului, pentru trimiterea de trupe ruse în Ucraina până la normalizarea situaţiei.

„Din cauza situaţiei extraordinare din Ucraina şi a ameninţărilor la adresa cetăţenilor ruşi, trupe ruse ar putea fi desfăşurate în Ucraina. Domnul Putin a cerut Consiliului Federaţiei să autorizeze utilizarea forţelor armate ruse pe teritoriul Ucrainei până la normalizarea situaţiei politice din ”această ţară", informează un comunicat al Kremlinului.

UPDATE 17.20 Decizie finală în consiliul Federaţiei Ruse: Putin a primit dreptul de a interveni militar în Crimeea. 

image

Utilizarea armatei ruse pe teritoriul Ucrainei a fost aprobată de Consiliul Federaţiei (camera superioară a parlamentului federal rus), în urma unei cereri în acest sens a preşedintelui Vladimir Putin.

Reuniţi în cadrul unei şedinţe extraordinare, senatorii ruşi au luat în unanimitate această decizie, care a intrat deja în vigoare. Parlamentul rus: „Pentru restabilirea securităţii cetăţenilor ruşi din Crimeea am hotărât trimiterea de trupe militare şi navale în republica autonomă Crimeea. Suntem de acord ca un contingent militar să fie trimis în zonă. Decizia a fost adoptată în unanimitate“

Momentul în care Parlamentul anunţă decizia de a aproba intervenţia militară 

UPDATE 16.07 Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a cerut şi a primit aprobarea Consiliului Federaţiei, Camera superioară a Parlamentului, pentru trimiterea de trupe ruse în Ucraina până la normalizarea situaţiei.

Votul a fost unanim, transmite CNN.

Anterior, Camera Inferioară a Parlamentului rus i-a cerut preşedintelui Vladimir Putin să adopte măsuri pentru protejarea, „prin toate mijloacele”, a locuitorilor regiunii autonome proruse Crimeea, situată în sudul Ucrainei, relatează AFP.

Trupele ruseşti au preluat deja controlul sistematic asupra mai multor obiective strategice din Crimeea, începând cu 1martie, în peninsulă fiind mobilizaţi între 6.000 şi 28.000 de soldaţi ruşi, notează cotidianul „Kyiv Post”.

UPDATE 16.05 Activişti rusofili au atacat sediul administraţiei regionale din Harkov.

Corespondenţii cotidianului ucrainean „Kyiv Post” au raportat focuri de armă în interiorul şi în afara sediului administraţiei regionale din Harkov, după ce mai mulţi activişti pro-Rusia au intrat în clădire, însoţiţi de uralele oamenilor de lângă clădire. Îninte de a pătrunde în interiorul sediului, atacatorii au trecut de un cordon de voluntari ucraineni din Maidan (Piaţa Independenţei din centrul Kievului).

Ulterior, noii ocupanţi ai clădirii au agăţat un steag rus deasupra uşii de la intrarea principală, notează corespondenţii „Kyiv Post”.

UPDATE 15.25 Preşedintele Ucrainei, Olexandr Turcinov, a publicat sâmbătă un decret prin care nu îl recunoaşte pe noul premier al regiunii autonome Crimeea, informează AFP.

„Numirea noului premier din Crimeea a avut loc prin încălcarea legilor ucrainene”, a argumentat Turcinov.

„Guvernul Ucrainei şi alte organisme ale puterii nu trebuie să îl considere pe Serghei Aksionov reprezentant legitim al puterii din Crimeea”, a spus preşedintele interimar al Ucrainei.

Aksionov a fost desemnat premier al regiunii Crimeea joi, de Parlamentul regional, aflat sub controlul unui comando prorus.

UPDATE 14.55 Premierul din Crimeea, Serghei Aksionov, confirmă. că în regiunea autonomă ucraineană prorusă operează militari ruşi, explicând că trupele ruse protejează obiective strategice, informează site-ul agenţiei RIA Novosti.

UPDATE 14.25 Cartierul general al Pazei de Coastă ucrainene din Portul Sevastopol a fost atacat de aproximativ 300 de indivizi înarmaţi care susţin că sunt militari ruşi.

„Are loc o tentativă de ocupare a cartierului general al Pazei de Coastă din Sevastopol. Toate navele sunt în alertă”, precizează instituţia, conform AFP.

Agresorii susţin că au primit ordin de la ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, să ocupe unitatea militară.

UPDATE 12.25 Crimeea va organiza, pe 30 martie, un referendum pentru o mai mare autonomie, în contextul în care Ministerul rus de Externe a transmis sâmbătă că „bărbaţi necunoscuţi înarmaţi de la Kiev au încercat să preia controlul asupra Ministerului de Interne din Crimeea în noaptea de vineri, atac soldat cu câţiva răniţi“, scrie Kyiv Post citând RIA Novosti.

„Moscova este îngrijorată de cele mai recente evoluţii din Crimeea şi crede că orice escaladare a situaţiei ar fi iresponsabilă. Datorită acţiunii decisive a echipelor de auto-apărare, încercarea de a ocupa clădirea Ministerului de Interne a fost oprită. Această încercare confirmă intenţia cercurilor politice proeminente de la Kiev de a destabiliza situaţia din peninsulă“, a adăugat Ministerul de Externe.

UPDATE 12.00  Aproximativ 6.000 de militari ruşi au fost trimişi în Peninsula Crimeea, estimează Ministerul ucrainean al Apărării, în timp ce Moscova susţine că mobilizarea trupelor este în concordanţă cu acordurile militare cu Kievul.

Serviciile de securitate ucrainene sunt în stare de alertă maximă în regiunea autonomă Crimeea, dar premierul Arseni Iaţeniuk a dat asigurări că armata ucraineană nu va reacţiona la "provocările" Rusiei.

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a avertizat Rusia că o intervenţie militară în Ucraina va fi "profund destabilizatoare".

Însă Rusia susţine că mobilizarea trupelor este în concordanţă cu acordul încheiat cu Kievul privind activitatea Flotei Ruse din Sevastopol.

"Este inacceptabil ca vehicule militare ruse să patruleze prin centrul oraşelor ucrainene", a spus premierul Arseni Iaţeniuk.

image

Moscova a atras atenţia că nu va putea ignora solicitările de restabilire a "pacii şi calmului" formulate de autorităţile proruse din Crimeea.

 UPDATE 11.45 Rusia avertizează că nu va ignora solicitarea de  asistenţă formulată de noul premier al regiunii autonome ucrainene Crimeea, conform unuui comunicat al Kremlinului.

„Rusia nu va ignora această solicitare”, a declarat un oficial din cadrul Preşedinţiei Rusiei, citat de RIA Novosti.

Conform AFP, noul premier al regiunii autonome ucrainene Crimeea, Serghei Aksionov, l-a sunat pe preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, pentru a-i cere să restabilească „pacea şi calmul” în această provincie prorusă.

UPDATE 9.05 Noul premier al republicii autonome Crimeea, Serghei Arsenov, susţine că a preluat temporar controlul asupra poliţiei, armatei şi altor forţe de securitate din peninsulă şi a făcut apel la preşedintele rus Vladimir Putin pentru asigurarea „păcii şi calmului“ în peninsulă rusofonă din sudul Ucrainei, informează ITAR-TASS.

„Având în vedere responsabilitatea pe care o am pentru viaţa şi securitatea cetăţenilor, mă adresez preşedintelui rus Vladimir Putin pentru a acorda ajutor la asigurarea păcii şi calmului pe teritoriul republicii autonome Crimeea“, a declarat Serghei Arsenov.

image

UPDATE 02.15 Rusia a mobilizat „câteva sute de militari” în Crimeea, a afirmat vineri un oficial american din cadrul Apărării. Reprezentantul american a precizat faptul că Statele Unite nu intenţionează în acest moment să riposteze, situaţia fiind doar „evaluată”.

UPDATE 00.58 Preşedintele interimar ucrainean, Oleksandr Turcinov, i-a cerut vineri preşedintelui rus, Vladimir Putin, „să înceteze imediat agresiunea nedisimulată şi să-şi retragă militarii din Crimeea”, potrivit AFP.

„Rusia a trimis trupe în Crimeea. Ea a ocupat Parlamentul şi Guvernul din Crimeea şi încearcă de asemenea să preia controlul asupra mijloacelor de comuncaţii (...). Ea trebuie să înceteze imediat această provocare şi (...) să lucreze exclusiv în cadrul acordurilor semnate”, a subliniat liderul de la Kiev.

UPDATE 00.34 Statele Unite solicită trimiterea de urgenţă a unei „misiuni internaţionale de mediere” în Crimeea şi îndeamnă Rusia să-şi retragă forţele militare din regiune, a declarat vineri ambasadoarea americană la ONU, Samantha Power, citată de AFP.

Misiunea va avea ca obiectiv „să înceapă (discuţiile în vederea) reducerii tensiunilor şi să faciliteze dialogul paşnic şi productiv între toate părţile ucrainene”, a adăugat reprezentantul american la finalul unei reuniuni a Consiliului de Securitate. De asemenea, misiunea va trebuie să fie „independentă şi credibilă” şi să servească la asigurarea „integrităţii teritoriale a Ucrainei”, a precizat Samantha Power.

UPDATE 00.15 Obama avertizează asupra consecinţelor unei intervenţii a Moscovei

Obama avertizează asupra consecinţelor unei intervenţii a Moscovei în Crimeea

Preşedinte SUA, Barack Obama, a ţinut vineri o conferinţă de presă în legătură cu situaţia tensionată din jurul Ucrainei şi ultimele evoluţii din Crimeea. Liderul de la Casa Albă a punctat de la începutul discursului său că ţara sa a fost „foarte clară asupra principiului de determinare a propriului viitor de către cetăţenii ucraineni”, adăugând că împreună cu sprijinul  „aliatilor a încercat să oprească violenţa violenta şi să stabilizeze ţara”.

De asemenea, a precizat că a vorbit personal cu Putin, în urmă cu câteva zile, iar administratia a menţinut legătura cu cei de la Moscova, însă a subinialt că: „suntem îngrijorati de mişcarile de trupe ruseşti în Ucraina”, referirea fiind făcută la zona Crimeei.

Preşedintele Barack Obama a avertizat Rusia că vor exista „costuri pentru orice intervenţie militară“ şi că „orice încălcare a suveranităţii ucrainene ar fi profund destabilizatoare“.

Într-un discurs neplanificat la Casa Albă, preşedintele american a transmis Rusiei să nu ameninţe integritatea teritorială a Ucrainei prin Crimeea.

„Orice încălcare a suveranităţii ucrainene ar fi profund destabilizatoare şi nu este în interesul Ucrainei, Rusiei sau Europei. De asemenea, ar reprezenta o ingerinţă în treburile poporului ucrainean şi o încălcare a legilor internaţionale“, a transmis Barack Obama vineri seară, spunând că situaţia în regiune rămâne „foarte fluidă“. În plus, „evenimentele din ultimele luni de arată dificultatea funcţionării democraţiei într-o ţară divizată”, Obama cerând cetăţenilor ucraineni să fie uniţi.

UPDATE 00.02 Ambasadorul ucrainean la ONU a confirmat faptul că două aeroporturi din Crimeea sunt blocate de oameni înarmaţi şi că forţe armate rusesţi sunt în Ucraina.

„Asistăm astăzi la o invazie armată rusă (...). Spaţiul aerian al (Crimeei) este închis din cauza numărului mare de aterizări ale avioanelor şi elicopterelor ruseşti”, a declarat reprezentantul preşedintelui ucrainean în Crimeea, Serghei Kuniţân, pentru postul de televiziune ART.

El a apreciat că peste 2.000 de militari ruşi au fost transportaţi pe calea aerului pe un aeroport militar în apropiere de Simferopol.

Zborurile prevăzute pentru vineri seară şi sâmbătă dimineaţă în direcţia aeroportului Simferopol, în Crimeea, au fost anulate, din cauza "ultimelor evenimente" de la faţa locului, unde militari neidentificaţi şi civili pro-ruşi patrulează în zona aeroportului, a anunţat o purtătoare de cuvânt de la Kiev, potrivit.

„Zborurile cu plecare şi cu destinaţia Simferopol prevăzute pentru vineri seară şi sâmbăt%

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite