Sudul Ucrainei fierbe: steagul Rusiei a fost dat jos de pe o clădire oficială din Simferopol, capitala regiunii Crimeea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Steagul Rusiei a fost dat jos de pe o clădire oficială din Simferopol, capitala Crimeei. Acesta a fost arborat acolo pentru o perioadă scurtă de timp de către protestatarii care cer în continuare un referendum asupra „statutului“ regiunii autonome.

Protestatarii consideră ilegală preluarea puterii la Kiev şi cer restabilirea Constituţiei Crimeei din 1992, potrivit căreia regiunea are un preşedinte şi o politică externă proprii, informează Mediafax. O sesiune extraordinară a Parlamentului din Crimeea este programată pentru astăzi, 25 februarie, potrivit presei ucrainene.

Şeful de cabinet al lui Ianukovici a fost împuşcat

Steagul a fost arborat de către locuitori ai Crimeei marţi seara. Astfel, ei au protestat faţă de acţiunile noilor autorităţi de la Kiev, potrivit UNIAN. Ei agitau steaguri ale Crimeei, Rusiei şi ale flotei ruse la Marea Neagră şi scandau „Berkut!“ şi „Rusia!“. Ministrul interimar ucrainean de Interne Arsen Avakov a anunţat marţi seara, printr-un mesaj publicat pe Facebook, că poliţia antirevoltă Berkut a fost desfiinţată (prin ordinul nr. 144 pe 25 februarie 2014 care prevede eliminarea unor unităţi speciale de poliţie şi securitate civile). Berkut a fost implicată în reprimarea sângeroasă a protestelor de la Kiev, soldate cu peste 80 de morţi şi sute de răniţi.

Unde ar putea fi ascuns Viktor Ianukovici? Şapte variante posibile

Crimeea, o peninsulă în sudul Ucrainei, a aparţinut, în cadrul Uniunii Sovietice, Rusiei, după care a fost cedată Ucrainei, în 1954. Oraşul Sevastopol continuă să găzduiască flota rusă la Marea Neagră. Crimeea este o „republică autonomă“, ale cărei autorităţi locale au sugerat, la începutul lui februarie, amendarea constituţiei locale astfel încât să prevadă că Rusia este „garanta“ acestei autonomii în faţa restului Ucrainei, relansând îngrijorări cu privire la tendinţe separatiste.

Află mai multe despre Ucraina:

Ucraina a tăiat drastic importurile de gaz din Rusia. În replică, Kremlinul ameninţă cu scumpiri

Moneda ucraineană, grivna, s-a prăbuşit după ultimele evoluţii de la Kiev. Leul românesc este încă stabil

Parlamentul regiunii Crimeea se întruneşte în sesiune extraordinară

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite