Costul real al Brexitului pentru Marea Britanie: 350 de milioane de lire pe săptămână

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conform unui recent studiu realizat de Financial Times, Brexitul a costat economia Marii Britanii circa 350 de milioane de lire pe săptămână - exact aceeaşi sumă pe care campania pro-Brexit a susţinut că Marea Britanie o va primi înapoi după părăsirea Uniunii Europene.

Campania pro-Brexit a susţinut că ieşirea din Uniunea Europeană va aduce un câştig financiar, în termeni absoluţi, Marii Britanii - în contrast clar cu ceea ce estima majoritatea economiştilor. Aecste estimări variau între o pierdere de 1 şi 9% din venitul naţional - ceea ce ar echivala cu o reducere a produsului intern brut cu o sumă între 20 şi 180 de miliarde de lire comparativ cu rămânerea în cadrul Uniunii.

Economiştii ce au susţinut acest proces au prezis o creştere a produsului inter brut cu 2.7 % în anul 2017. Oficialii de la Banca Angliei şi Trezorerie s-au aşteptat la o uşoară recesiune. Ambele tabere par să se fi înşelat, acum, la 18 luni după votul în favoarea Brexitului şi cu datele economice detaliate ale ultimelor 15 luni - rata de creştere economică a Marii Britanii pare a fi încetinit la 1.5% într-un moment în care economia globală se întăreşte.

Conform studiului realizat de cei de la Financial Times, ce a analizat o gamă largă de estimări şi predicţii, nivelul producţiei în Marea Britanie este cu aproximativ 0.9% sub valoarea posibilă în condiţiile rămânerii în cadrul pieţei unice. Într-un studiu complementar, realizat de London School of Economics, se estimează că votul pentru Brexit a condus în mod direct la o creştere a inflaţiei cu 1.7-2.7% în perioada de 12 luni de după vot. „Creşterea inflaţiei ca urmare a votului pentru părăsirea Uniunii a afectat deja toate familiile din Marea Britanie”, a afirmat Thomas Sampson, economist la LSE.

Procentul pierdut în productivitate echivalează cu exact 350 de milioane de lire sterline pe săptămână - o adevărată ironie istorică, dat fiind faptul că este exact aceeaşi sumă pe care campania pro-Brexit a promis că Marea Britanie o va economisi săptămânal în urma ieşirii din Uniune, o promisiune ce conform unor studii s-a dovedit a fi fost decisivă.

„Aş fi putu să jur că politicienii pro-Brexit au spus că vom economisi 350 de milioane de lire pe săptămână, nu că ne va costa atât”, a afirmat Eloise Todd, liderul organizaţiei anti-Brexit, Best for Britain.

„Marea Britanies se află acum pe penultima poziţie în topul creşterilor economice ale ţărilor dezvoltate. Grecia se află înaintea noastră. Ne aşteaptă un adevărat dezastru economic, cu tăieri bugetare generale”, a completat aceasta.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite