„Corupţia ucide“. Trei miniştri bulgari demisionează după un grav accident de autocar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Bulgaria se poate. Trei miniştri, printre care şi cel de interne, au demisionat vineri, la o săptămână după un grav accident de autocar care a făcut 17 morţi.

Miniştrii transporturilor, Ivailo Moskovski, al dezvoltării regionale, Nikolai Nankov, şi de interne, Valentin Radev, şi-au anunţat demisia la cererea premierului de centru-dreapta Boiko Borisov.

Sâmbăta trecută, pe o ploaie torenţială, un autocar cu turişti bulgari s-a răsturnat pe malul unui râu. 17 de pasageri au murit şi 21 au fost spitalizaţi, patru dintre ei fiind în continuare în stare gravă. Accidentul a avut loc într-o zonă muntoasă, la nord de Sofia.

Experţii au constatat că drumul, situat în apropiere de oraşul Svoge, era alunecos în curba unde s-a produs accidentul. Drumul a fost recent reparat prin fonduri de la Banca Europeană de Investiţii, însă ministrul dezvoltării regionale a atras atenţia asupra calităţii proaste a asfaltului folosit, conţinând prea mult calcar, pentru a reduce costurile.

Locuitori din regiune protestează de o săptămână la locul accidentului şi afirmă că au semnalat problema poliţiei rutiere, care nu ar fi reacţionat.

“Tragedia a evidenţiat caracterul vicios al licitaţiilor publice, în special în construcţii, unde impunitatea este omniprezentă”, a spus preşedintele Rumen Radev.

“Corupţia ucide”, a acuzat şefa opoziţiei socialiste, Kornelia Ninova.

Accidentul afectează credibilitatea premierului Boiko Borisov, la putere din 2009, care evidenţiază mereu eforturile guvernului său în privinţa îmbunătăţirii infrastructurii rutiere degradate.

Semnal al emoţiei pe care astfel de chestiuni le declanşează în ţară, un fost disident anticomunist, Nikolai Kolev, alias Bosia, în vârstă de 67 de ani, era de peste două luni în greva foamei pentru a denunţa corupţia de neatins la acordarea de permise de conducere.

După demisia ministrului transporturilor, el a anunţat vineri pentru AFP că renunţă la greva foamei.

Potrivit datelor Eurostat, citate de agenţiile de ştiri internaţionale, Bulgaria a înregistrat 96 de morţi pe şosele la un milion de persoane în 2017. Acest bilanţ este cel mai ridicat din UE, după cel al României, şi este de două ori mai mare decât media europeană.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite