Corupţia costă scump Uniunea Europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pierderile suferite de cele 27 de state din zona euro din cauza corupţiei se ridică la aproximativ 120 de miliarde de euro anual, a declarat miercuri Cecilia Malmstrom, comisar pentru Afacerile Interne din cadrul Uniunii Europene.

Organizaţia Transparency International a arătat într-un raport publicat în 2012 că România, Bulgaria, Cehia, Slovacia şi Italia se confruntă cu cele mai grave infracţiuni în domeniul achiziţiilor publice, conform site-ului EUObserver.

În ce priveşte achiziţiile publice, studiile sugerează că între 20% şi 25%  din valoarea contractelor este pierdută din cauza corupţiei”, a declarat marţi Malmstrom, în cadrul unui seminar anticorupţie în Suedia.

Valoarea estimată a tuturor contractelor de achiziţii publice din UE reprezintă aproximativ 15% din PIB-ul total al uniunii.

Însă legislaţia UE privind asigurarea unei bune administrări a contractelor este formulată într-o manieră care permite adesea eludarea ei, sunt de părere reprezentanţii Transparency International.

Drept exemplu este dată Republica Cehă, unde organizaţia a descoperit că trei din patru managerii ai companiilor mici sunt de părere că trebuie să recurgă la mită pentru a câştiga un contract public.

De asemenea, cea mai săracă ţară din Europa, Bulgaria, nu publică în mod oficial contractele finale, practică întâlnită şi în Italia.

Probleme grave există şi în domeniul responsabilităţii sectorului public, în special în Grecia, Italia, Portugalia şi Spania.

Legătura între corupţie şi criza din aceste ţări nu mai poate fi ignorată”, au declarat reprezentanţii Transparency International .

Între timp, Finlanda împreună cu Germania au blocat accesul României şi al Bulgariei la zona Schengen, invocând motivul corupţiei. Miniştrii de Interne din UE se vor întâlni joi la Bruxelles să discute problema.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite