Coronavirus în Franţa. Guvernul le cere francezilor să fie „aliaţi în războiul“ împotriva Covid-19

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Francezii trebuie să limiteze deplasările. 100.000 de poliţişti şi jandarmi vor supraveghea respectarea masurilor de restricţie
Francezii trebuie să limiteze deplasările. 100.000 de poliţişti şi jandarmi vor supraveghea respectarea masurilor de restricţie

„Suntem în război împotriva unui inamic invizibil” a  repetat insistent preşedintele Emmanuel Macron după ce a anţat, luni seară, măsuri excepţionale în lupta cu noul coronavirus. Marţi, Ministrul de interne al Franţei, Christophe Castaner, le-a acerut francezilor să fie ''aliaţi în războiul'' împotriva Covid-19.

Izolarea generală a populaţiei franceze decisă de guvernul de la Paris pentru a încerca să stăvilească epidemia de coronavirus a început marţi la ora locală 12:00, o măsură inedită în istoria acestei ţări.

Ministrul de interne al Franţei, Christophe Castaner, a insistat marţi, într-o alocuţiune rostită în cadrul unei reuniuni a Consiliului de miniştri, asupra necesităţii ca fiecare francez să rămână în autoizolare la domiciliu cât mai mult posibil, informează BFMTV.

El şi-a invitat concetăţenii să devină "aliaţi în război" cu grava criză sanitară provocată de Covid-19 cu care se confruntă Franţa.

Franţa a instituit măsurile de izolare "cele mai stricte în Europa", cu circa 100.000 de poliţişti şi jandarmi pentru a supraveghea aplicarea lor, a afirmat Castaner, insistând: "Rămâneţi acasă!".

"Astfel veţi putea ajuta la stoparea propagării şi veţi putea veni în ajutorul personalului medical, devenind aliaţi în războiul nostru" împotriva epidemiei de coronavirus, a explicat ministrul.

Christophe Castaner a amintit apoi că începând de marţi la amiază deplasările vor fi strict reglementate, aşa cum anunţase cu câteva ore în urmă preşedintele Emmanuel Macron. "Deplasările reduse la minimum înseamnă salvarea unor vieţi", a apreciat el.

Totuşi, ministrul a subliniat că unele ajustări sunt posibile cu condiţia deplasării pe baza unui certificat derogatoriu semnat pe baza propriei răspunderi şi doar pentru nevoi de primă necesitate. Contravenienţii se expun unor amenzi de 135 de euro.

În şedinţa de guvern, ministrul de interne a prezentat planul de acţiune al guvernului pentru a stopa propagarea pandemiei de coronavirus în Franţa.

"Mesele în familie, dineurile între prieteni, meciurile de fotbal cu câţiva amici, reîntâlnirile pentru o partidă de cărţi nu sunt doar nerecomandate, ci chiar interzise", a adăugat Christopher Castaner în finalul reuniunii de guvern consacrate instituirii măsurilor de izolare în contextul pandemiei de Covid-19, anunţate în ajun de Emmanuel Macron. 

Preşedintele francez Emmanuel Macron li s-a adresat din nou concetăţenilor săi prin intermediul televiziunii, luni, şi a anunţat măsuri excepţionale în vederea stopării epidemiei de coronavirus. „Suntem în război împotriva unui inamic invizibil” a repetat insistent Emmanuel Macron referindu-se la virusul Covid-19 pe care mulţi francezi, până acum, nu l-au prea luat în serios. „Epidemia a fost pentru unii francezi o idee îndepărtată dar a devenit o realitate imediată”. 

Emmanuel Macron a anunţat o perioadă de limitare a deplasărilor de cel puţin cincisprezece zile, începând de ieri de la prânz. Această perioadă ar putea fi prelungită. Călătoriile sunt limitate, oamenii având voie să se deplaseze la servici, la magazinele alimentare sau pentru a îngriji o persoană vulnerabilă. Amenzile pentru cei care încalcă restricţiile sunt de 38 de euro, apoi de 135 de euro pentru cei care se deplasează în afara cadrului autorizat.  Ministrul de Interne Christophe Castaner a întărit : , „de marţi la amiază, pentru o perioadă de 15 zile care ar putea fi prelungită, cuvântul de ordine este:„ Staţi acasă”. 

Locatarul de la Beauvau a lămurit că acestea sunt „măsuri după modelul italian sau spaniol, fiind cele mai restrictive luate în Europa. Ducem o bătălie!, a spus el. Ministrul Sănătăţii Olivier Véran a recomandat luni seara evitarea contactelor sociale la cel mult 5 persoane. Ministrul Locuinţelor, Julien Denormandie, a precizat că pentru a merge la muncă, va fi nevoie de o autorizaţie şi că vor fi autorizate profesiile „esenţiale pentru viaţa naţiunii, din sănătate, industria alimentară etc ...".

Castaner a spus că „multe profesii sunt esenţiale pentru viaţa naţiunii, dar că fiecare companie trebuie să îşi asume responsabilitatea. Nu se intenţionează să se interzică tuturor francezilor să meargă la muncă, dar compania şi angajatul trebuie să se organizeze astfel încât să fie încurajat lucrul de acasă", a declarat Christophe Castaner. Alte excepţii sunt deplasările scurte în apropierea locuinţei, pentru activităţi fizice sau pentru plimbarea câinelui", a detaliat ministrul.  Vor exista „verificări ale poliţiei pe drumurile principale şi secundare, pe întreg teritoriul naţional, şi vor fi mobilizaţi peste 100.000 de poliţişti şi jandarmi. 

Certificat de călătorie 

Fiecare persoană, pentru fiecare călătorie, motorizată sau pietonală, chiar dacă merge să-şi cumpere o baghetă , trebuie să aibă un certificat pentru deplasarea sa, certificat care poate fi descărcat de pe site-ul Ministerului de Interne. Întrucât fiecare persoană care se deplasează chiar şi pentru cumpărături alimentare trebuie să prezinte acest certificat, acesta va fi printat gratuit pentru cei care nu au o imprimantă sau internet. Plata chiriilor şi a facturilor la utilităţi a fost suspendată pentru  această perioadă. Al doilea tur de scrutin al alegerilor muncipale, de pe 22 martie, este amânat.

Toate reformele în curs sunt suspendate. Zi şi noapte guvernul şi Parlamentul se vor concentra doar pe combaterea epidemiei. Taxiurile şi hotelurile vor fi mobilizate pentru îngrjirea bolnavilor, statul urmând să achite factura. Armata va fi mobilizată pentru a instala spitale de campanie şi eventual pentru a asigura transportul de bolnavi. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite