Coronavirus: În Germania începe al doilea val

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Până acum, lupta împotriva noului coronavirus a reuşit destul de bine în Germania. În ţară intră, însă, tot mai mulţi turişti infectaţi. Şi şcoala reîncepe. Este pregătită Germania?

Mecklenburg-Pomerania Anterioară, Hamburg, Berlin, Brandenburg, Schleswig-Holstein şi Renania de Nord-Westfalia: Primele şase din cele 16 state federale germane încep succesiv noul an şcolar, până la jumătatea săptămânii viitoare. După închiderea şcolii, în martie, luni de învăţare la distanţă şi numai lecţii selective în şcoală, înainte de vacanţa de vară, acum se planifică revenirea la funcţionarea normală. Este aşa ceva posibil?

"Toţi ne dorim normalitate. Dar suntem într-o situaţie nu tocmai normală", avertizează preşedintele asociaţiei medicale Marburger Bund, Susanne Johna, care consideră că Germania se află deja în al doilea val al pandemiei, având în vedere numărul tot mai mare de infecţii. "Suntem deja într-o a doua fază, una de platou", a declarat Johna, într-un interviu acordat publicaţiei Augsburger Allgemeine.

Disciplină ignorată

Medicul avertizează cu privire la un nou val de infecţie care poate fi ţinut sub control numai prin păstrarea distanţei şi norme de igienă, atâta timp cât nu există medicamente care să trateze Covid-19. Totuşi, disciplina este în continuare necesară, iar aceasta este în mod vizibil neglijată de tot mai mulţi cetăţeni. Vor respecta elevii regulile care se vor aplica în noul an şcolar?

image

Va putea fi respectată distanţa socială în şcoli?

Modificarea traseelor în şcoli, astfel încât să se evite traficul pe două sensuri, zone separate de petrecere a timpului în pauze, şi orare diferite: de aceste măsuri ar fi nevoie, pentru ca un număr cât mai mic de elevi să intre în contact direct. "Toate acestea nu au rost, dacă vă salutaţi dimineaţa în metrou cu îmbrăţişări şi sărutări, şi apoi veniţi la şcoală şi păstraţi distanţa", îi avertizează Markus Riemer, directorul unui liceu din Rostock, pe elevii săi, la începutul anului şcolar, în landul Mecklenburg-Pomerania Anterioară.

Umăr la umăr în clase

Cu toate acestea, măsurile de distanţare fizică se aplică numai în afara sălilor de curs, care vor fi din nou complet ocupate. Numai în acest fel se poate reveni la cursurile "normale". Pentru orice altă variantă, nu există destui profesori. Prin urmare, cel mai populat land al Germaniei, Renania de Nord-Westfalia, obligă elevii şi profesorii să poarte măşti de protecţie începând cu clasa a cincea. În alte landuri federale, purtarea măştilor este obligatorie numai în afara clasei.

E de presupus că şi elevi infectaţi vor reveni în clase. Primele rezultate ale testelor recent oferite persoanelor care s-au întors din străinătate au arătat că, în medie, 2,5% dintre cei testaţi aduc virusul în ţară. Cu toate acestea, doar aproximativ 40 la sută dintre cei care au revenit în ţară fac uz de oferta de testare gratuită. Prin urmare, cota reală ar putea fi ori mai mică, ori mai mare.

Când vor fi introduse testele obligatorii?

Ministrul federal al Sănătăţii, Jens Spahn, lucrează la o lege pentru testele obligatorii. "Avem primele proiecte, dar vrem să le coordonăm bine cu landurile federale, pentru că acolo testările trebuie să fie făcute în aeroporturi şi gări. Până atunci, e valabilă carantina pentru cei care sosesc din zone cu risc ridicat."

image

Test pentru depistarea COVID-19 la aeroportul din Hamburg

Dar tot mai puţini oameni respectă regulile. Mai ales că le este şi uşor să facă acest lucru. De exemplu, persoanelor care aterizează la Berlin din SUA, li se oferă pur şi simplu o hârtie la aeroport, pe care scrie că trebuie să se prezinte la departamentul local de sănătate publică. Dar o coordonare de date între diferitele autorităţi nu există. Rudele celor sosiţi au voie să se deplaseze liber, chiar dacă locuiesc în aceeaşi casă.

Vor fi mai mulţi infectaţi

Ulrike Protzer, virolog la München, avertizează, de asemenea, că testele ar putea ieşi negative în prima fază, deoarece călătorii care se întorc s-ar putea afla încă în perioada de incubaţie şi vor deveni pozitivi doar după trei-patru zile. "Boala se poate exclude doar dacă fac un al doilea test, după patru-cinci zile, iar până atunci, până când ies două teste negative, trebuie să evite contactele", a declarat aceasta într-un interviu pentru televiziunea publică ARD.

Un al doilea test? Deocamdată nu este planificat de către autorităţi. În schimb, acestea s-au pregătit să identifice şi să limiteze focare de virus locale sau regionale, cât mai repede posibil. Spitalele sunt pregătite pentru un număr tot mai mare de persoane cu COVID-19, spune preşedinta asociaţiei Marburger Bund, Susanne Johna. Deoarece al doilea val se extinde mai lent, numărul de paturi la terapie intensivă nu trebuie gândit la nivel naţional de data aceasta, ci mai degrabă eşalonat în timp, pe mai multe etape.

image

Aplicaţia de avertizare Corona

Nu va exista un al doilea lockdown!

În acelaşi timp, responsabilii politici vor să menţină cât mai multă normalitate în viaţa de zi cu zi. O nouă închidere a companiilor, a magazinelor şi a şcolilor ar trebui evitată. "Convingerea noastră fermă este că o situaţie asemănătoare cu cea din primăvară nu ar trebui să se repete", subliniază ministra Educaţiei din landul Schleswig-Holstein, Karin Prien, într-un interviu pentru postul public de radio Deutschlandfunk.

Responsabilii politici speră şi ca tehnica să fie de ajutor.  Aplicaţia de avertizare coronavirus, care urmăreşte dacă utilizatorul a intrat în contact cu o persoană infectată şi ar putea avea un risc de infectare, a fost descărcată de 16,5 milioane de oameni.

Şi o altă aplicaţie, dezvoltată de Institutul Robert Koch, ar putea fi de ajutor. Utilizatorii pot pune la dispoziţia cercetătorilor, prin această aplicaţie, pulsul, paşii făcuţi zilnic şi alte date asemănătoare.

Curba febrei în Germania

Proiectul a progresat atât de mult, încât un sistem de monitorizare a focarelor de infecţie va apărea în curând online. "În urmă cu două săptămâni, de exemplu, am putut efectua cantitativ primele analize. Datele au coincis cu ceea ce se analizează, de exemplu, când prognozăm evoluţia gripei", spune Dirk Brockmann, epidemiolog la Universitatea Humboldt din Berlin şi la Institutul Robert Koch.

Cercetătorul este încrezător că aplicaţia poate ajuta şi mai mult la evitarea infecţiei cu coronavirus. "Acum putem automatiza procesul, astfel încât să putem calcula zilnic această curbă a febrei în Germania."

Marţi, 4 august 2020, Institutul Robert Koch a raportat 879 de noi infectări în Germania.

Sabine Kinkartz - Deutsche Welle

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite