VIDEO Corespondenţă de la Slaviansk. Mesajul populaţiei proruse către soldaţii ucraineni: „Alăturaţi-vă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Corespondentul „Adevărul” Mircea Barbu ne-a transmis ultimele evoluţii ale situaţiei tensionate din estul Ucrainei, acolo unde, în această dimineaţă, Kievul a declanşat operaţiunea de recuperare a oraşului Slaviansk.

Principalele declaraţii din timpul emisiunii:

Ce se întâmplă din punct de vedere militar?

Ion Petrescu, analist militar: Este cucerirea Capului de pod. Lucrurile evoluează foarte rapid, îngrijorător de rapid din punct de vedere militar. Aici este vorba de forţe militare ruse. Planul este clar: preluarea sub control total al Ucrainei de Sud şi Răsărit. Aportul pe care Aurescu l-a adus, să fie aduse trupe suplimentare în România, este de semnalat. Suntem în situaţia în care am devenit o ţintă. Trupele ruse nu se vor opri. Doresc frontiera veche a URSS.

Există baza militară de la Kolgălniceanu, însă lucrurile sunt fluide. 1 mai a fost ca în vremea Uniunii sovietice. Vedem o revigorare a naţionalismului rusesc, a socialismului rusesc prin manifestaţia de 1 mai. Vedem un stat falimentar ca Ucraina care îşi pune problema cât va mai rezista. Este o manifestare obiectivă pentru că 80% şi-au exprimat sprijinul pentru politica externă a lui Putin.

Mircea Barbu, corespondentul „Adevărul“ la Slaviansk: Mă aflu în Piaţa Centrală, la clădirea Rada. Încă de dimineaţă mai multe elicoptere au atacat. Au fost victime şi de-o parte şi de alta. Am vorbit cu soldaţi ucraineni. În Slaviansk, se ridică baricade de la o oră la alta.


Ce fac trupele ucrainene?

Toată lumea se aşteapta ca Armata ucraineană să ezite, să fie un atac minor, însă acesta este atacul pentru că trupele ucrainene înconjoară efectiv Slaviansk. Am văzut ai multe trupe de infanterie decât în trecut, mai multe tancuri, elicoptere. O încercare de a recupera oraşul Slaviansk.

Care este dotarea separatiştilor?

Am văzut dimineaţă, când am fost duşi la sediul securităţii pentru a ne acredita, dar a fost vorba de o verificare, mulţi soldaţi separatişti înarmaţi foarte bine, cu tancuri, cu lansatoare de rachete. Aceşti soldaţi, se pare, că sunt cei care păzesc clădirile principale. Filtrele de control, în schimb, sunt păzite şi puse de separatişti proruşi  fără prea multe dotări. Cu cât te apropi de centrul oraşului vezi soldaţi mult mai bine înarmaţi, poate şi decât cei ucraineni.

Dacă v-aţi uitat cu atenţie la purtătorii de uniformă militară, aţi putea să ne daţi două-trei caracteristice comune?


Sunt foarte bine pregătiţi,a tât din punct de vedere tehnic, cât şi ac instrucţie militară. Au o anumită atitudine a corpului, se mişcă într-un ritm disciplinat. Cei de la clădirea Miliţiei şi clădirea Rada sunt foarte bine pregătiţi. La punctele de control nu au o pregătire pentru a face faţă acestei situaţii.

Populaţia din localitate se uită spre rebeli cu prietenie?

Atitudinea populaţiei este predominant prorusă pentru că vedem doar proruşii pe străzi. Oamenii care sunt moderaţi sau proucraineni au plecat din Slaviansk sau sunt în casă. Acum câteva zeci de minute, în drum spre Slaviansk, am observat un filtru de control al Armatei Ucrainene, iar în faţa lui, sute de localnici care ieşise pe străzi să protesteze cu principalul slogan nu era „Plecaţi“, ci „alăturaţi-vă“.

De dimineaţă ne-am trezit în sunetul alarmei oraşului şi în explozii îngrozitoare. Sunt patru elicoptere căzute, un pilot ucrainean a decedat şi alţii sunt răniţi. Cele mai multe surse spun că sunt patru elicoptere.

Care este starea din oraş?

Căile de comunicaţii funţionează, internetul funcţionează, dar nimeni nu ştie până când. În oraş nu se poate intra.

Cum arată Slaviansk? Se simte că este sub asediu?

Oamenii se simt sub asediu. Niciun bancomat nu funcţionează, magazinele sunt închise. Toată lumea se pregăteşte pentru un conflict în următoarele zile.

Aveţi liberatatea de acţiune individuală sau au desemnat pe cineva să vă însoţească?

Autorităţile ucrainene nu mai sunt în control de câteva zile. Autorităţile separatiste tot invocă o acreditare. Este un joc de noroc. Câţiva jurnalişti au fost răpiţi în această dimineaţă. Nu este o atitudine de siguranţă. Toată media care contează este aici. Acum câte minute am vorbit cu corespondentul Le Monde, este şi New York Times BBC Panorama, patru posturi de televiziune germane. Din ce am vorbit informal, suntem surprinşi de ezitarea Armatei Ucrainene. Suntem impresionaţi de cât de mult au reuşit să reziste, cât de multe clădiri iau de la oră la oră, şi de cât de mult a evoluat situaţia în câteva ore.

Viaţa economică funcţionează?

Până ieri, da. Oamenii mergeau la muncă, dar de astăzi, toate şcolile sunt închise, magazinele la fel. Se vorbeşte în majoritate copleşitoare rusă pe stradă.

Ion Petrescu: Majoritatea avioanelor sunt de provenienţă rusească. O bună parte din armament provine din statul care spunea că este fratern. Se aşteaptă la o invazie militară rusă.

Cum vă explicaţi slaba activitate a Armatei Ucrainene?

Acţionează la ordin politic. Armata Ucraineană trebuie să lupte pentru ţara sa. Putin presează şi va continua politica din Crimeea. O soluţie ar fi ca actualele autorităţi să promoveze acei comandaţi care sunt hotărâţi să fie fideli Kievului.

Ce se întâmplă acum în Ucrana este o continuare, în forme noi, a ce s-a întâmplat în Crimeea. Rusia nu se va opri aici. Nu este cazul să ne speriem, dar o ameninţare există în mod cert. Eu cred că trebuie să avem încredere în Armata Română de astăzi. Estonia şi România rămân puncte vizate. Suntem la fel ca şi statele baltice pe o direcţie care nu poate fi ignorată. Sunt semnale că ne interesează: o mărire a bugetului MApN, o solicitare ca CSAT să evalueze situaţia, americanii au trimis emisari. Mesajul a fost de reiterare a angajamentului ferm al SUA pentru România.


Este o datorie cetăţenească. La noi s-a pus problema despre o situaţie de criză. Trebuie să arătăm că este un semnal şi pentru exterior. Realitatea este că Ucriana pierde din teritoriu, se instituie ca noile autorităţi. Putin uită că în Kosovo a fost vorba de un genocid. Nimeni nu doreşte sp afecetze demnitatea unui stat. Rusia are rolul ei, dar ce vedem acum, există un nucleu care vor să refacă graniţele Uniunii Sovietice.

Dreptul internaţional este încălcat flagrant în picioare. Trebuie să informăm corect populaţia, dar mă aştept ca oficialii români să dea un semnal că ei continua să vorbească cu SUA. Occidentul a acceptat că Peninsula Crimeea rămâne la Rusia, dar ei continuă cucerirea.Sunt forţe foarte bine instruite, care ştiu ce au de făcut. Ofiţerii ruşi sunt foarte bine pregătiţi pentru ceea ce este mai rău.

De ce ar fi nevoie să aducă SUA în România?

Mesajul este de descurajare. Nivelul acestora va fi fixat de Pentagon. O dilocare simbolică a unui efectiv ar fi un semnal în plus pentru Rusia. Graniţa NATO trece pe Prut. Nu aş subestima starea actuală a Armatei Române. Sunt oameni tineri, cu experineţă, care vin din teatrele de operaţiune.


Potrivit celor mai recente date ale Ministerului Apărării al Ucrainei, în timpul fazei active a operaţiunii speciale de la Slaviansk au fost doborâte două elicoptere Mi-24 şi a fost deteriorat un elicopter MI-8 al forţelor armate ucrainene, au fost ucişi doi militari şi câţiva au fost răniţi.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite