Contractul energetic al Ungariei cu Rusia, subiect de scandal la Budapesta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viktor Orban şi Vladimir Putin
Viktor Orban şi Vladimir Putin

Semnarea de către premierul Ungariei, Viktor Orban, a unui acord de modernizare şi extindere a centralei nuclearo-electrice de la Paks, a provocat un scandal imens în cercurile politice ale opoziţiei, dar şi ale opiniei publice din Ungaria. Orban este acuzat de idei dictatoriale, de încălcarea legii fundamentale – şi cel mai grav- de îndatorarea Ungariei către Rusia pentru mai multe generaţii.

Analişti politici, dar şi reprezentanţi ai societăţii civile îi reproşează premierului în primul rând faptul că nu a cerut aprobarea Parlamentului pentru acest demers, deşi acesta este stipulat prin mai multe prevederi, legiferate cu mulţi ani în urmă. În al doilea rând, este vorba de lipsă de transparenţă. 

Deocamdată, nimeni nu ştie în ce condiţii a semnat Orban cu preşedintele Putin acest acord care oferă Rusiei (fără organizarea vreunei licitaţii) dreptul de a moderniza şi a extinde  centrala atomică de la Paks care furnizează Ungariei 40 la sută din necesarul energetic. Ungaria, afirmă specialiştii din domeniul enegetic, s-ar îndatora cel puţin pentru două generaţii dacă acest acord va fi votat de Parlament (lucru posibil, ţinând cont că Fidesz, partidul lui Orban deţine două treimi din locuri). 

Într-o evaluare care se referă la prima etapă a modernizării, preţul estimativ ar fi de 3000-3400 de miliarde de forinţi (aproximativ 1000-1400 de miliarde de euro), la care, pe parcurs, se adaugă şi alte cheltuieli. Nu se cunosc de asemenea şi alte condiţii din acord, dacă, de pildă, se poate rezilia fără mari pierderi din partea statului ungar. Nu se ştie nici care va fi reacţia Uniunii Europene care condiţionează orice astfel de demes cu organizarea unor licitaţii cu mai mulţi parteneri şi se pare că pentru modernizarea centralei de la Paks şi-au manifestat interesul şi alte firme, de pildă Westinghouse.

O altă problemă ridicată de specialişti este cea a eficienţei şi a influenţei asupra mediului. Nu se ştie dacă Ungaria va avea nevoie de energia suplimentară furnizată de centrala modernizată. De asemenea, atunci când Europa vrea să renunţe treptat la energia nucleară şi să treacă la energia verde, de ce este nevoie de aceste cheltuieli imense care, potrivit unor analişti, ar aduce Ungaria la cheremul Rusiei. Orban susţine că prin aceste investiţii se vor crea noi locuri de muncă, dar specialiştii arată că ele s-ar fi putut crea şi dacă se alegea o altă opţiune energetică, nu atât de înrobitoare.

În sfârşit, ceea ce i se reproşează lui Orban este schimbarea lui de orientare, renunţarea la opţiunea occidentală, Orban situându-se de multe ori pe o poziţie antieuropeană. Nimeni nu uită că, aflat în opoziţie, actualul premier a acuzat guvernul Gyurcsany că vrea să se apropie din nou de Rusia şi  l-a etichetat de pildă, pe ministrul socialist de Finanţe, Janos Veress drept “trădător de ţară” când acesta a avut convorbiri cu Gazprom-ul care furnizează Ungariei 80 la sută din combustibili şi gaze. “Păi dacă eu am fost trădător de ţară, el  care a vândut ţara, cum poate fi calificat_”, a declarat Veress la postul de televiziune ungar ATV.

 

 

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite