Construcţia europeană, înecată în fum de ţigări

Construcţia europeană,  înecată în fum de ţigări

Foto: Arhiva Adevărul

Mai multe companii din industrii ce afectează sănătatea populaţiei şi a mediului au influenţat, în ultimele două decenii, tratatele şi politicile Uniunii Europene, punându-se astfel accentul pe interesele de afaceri şi nu pe sănătatea populaţiei, susţine un raport citat de EuObserver.

Raportul a fost realizat de Universitatea Bath şi Universitatea din Edinburgh şi se bazează pe mai mult de 700 de documente interne ale British American Tobacco, unul dintre cei mai mari producători de tutun la nivel mondial.

Rapoartele citate arată că BAT a coordonat mai multe companii din industria petrolului, alimentară, farmaceutică şi chimică, cu scopul de a influenţa politicile Uniunii Europene. Alături de BAT s-au mai aflat companii precum Shell, Zeneca, Tesco, SmithKline Beecham, Bayer şi Unilever. Companiile respective au pus în aplicare, la începutul anilor 90, un plan de lobby pe termen lung. BAT s-a alăturat la începutul deceniului trecut Centrului pentru Politici Europene, unul dintre cele mai influente think-tank-uri europene.

Lobby „murdar"

Companiile au dorit să se asigure că rapoartele din mediul de analiză privat le sunt favorabile, urmând ca ulterior, UE să adopte aceste propuneri. Scopul acestor campanii de lobby multianuale era acela de a influenţa sistemul de analiză a impactului la nivelul Uniunii Europene. Astfel, unele dintre aceste sisteme pun mare accent pe impactul asupra mediului sau sănătăţii, iar altele pe impactul financiar.

Analizele de impact, care iau în considerare costurile şi beneficiile unei anumite strategii, sunt criticate în raport, întrucât costurile suportate de mediul de afaceri sunt uşor cuantificabile, în timp ce consecinţe fundamentale, precum costul vietilor pierdute sau afectate, nu sunt la fel de uşor de măsurat. În cele din urmă, forma analizei de impact promovată de „gruparea BAT" a fost adoptată de UE, chiar prin modificările aduse tratatelor europene.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: