Consiliul Constituţional francez validează procedura cu privire la sfârşitul vieţii pacienţilor incapabili să se exprime

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Constituţional francez a validat procedura de oprire a tratamentelor pacienţilor incapabili să se exprime, prevăzută de legea cu privire la sfârşitul vieţii, însă oferă garanţii rudelor pentru ca acestea să poată face un recurs în regim de urgenţă împotriva acestei decizii medicale, relatează AFP.

În prima sa hotărâre cu privire la sfârşitul vieţii, făcută publică vineri, Consiliul precizează că decizia medicului de a opri sau limita tratamente de menţinere în viaţă trebuie să fie ”notificate persoanelor” pe care le-a întrebat despre voinţa pacientului, ”în condiţii care le permit să exercite un recurs în timp util”.

”Acest recurs trebuie, de asemenea, să poată să fie examinat cu promptitudine de către jurisdicţia competentă, în vederea obţinerii suspendării eventuale a deciziei contestate”, adaugă Consiliul în această hotărâre, adoptată în contextul în care cazurile lui Vincent Lambert şi a micuţei Marwa arată cât de fierbinte rămâne acest dosar.

Jean Leonetti şi-a exprimat satisfacţia faţă de recunoaşterea de către Consiliu a faptului că legea cu privire la sfârşitul vieţii din 2016, al cărei coautor este, ”a respectat deplin garanţiile” Constituţiei.

”Este o înşelare în asociere (...). Consiliul confirmă că medicul este singurul care decide”, spune Philippe Petit, un reprezentant al Uniunii naţionale a asociaţiilor Familiilor cu traumatisme craniene şi leziuni cerebrale (UNAFTC), care evocă un risc de ”judiciarizare” a unor conflicte.

Asociaţia ”va scrie Comitetului consultativ naţional de etică, care are legitimitatea să prezinte o opinie, sfaturi şi recomandări pentru a ajuta medicul să construiască o decizie acceptabilă de către familii”, a adăugat el.

Membrii Consiliului au fost sesizaţi de UNAFTC, care deplângea faptul că decizia de a continua sau nu depinde doar de medici, atunci când pacientul este incapabil să se exprime din cauza stării sale (comă, stare vegetativă sau pauci-relaţional), atunci când acesta nu şi-a exprimat voinţa anterior.

Potrivit Uniunii, în toate stituaţiile în care voinţa pacientului nu poate să fie reconstituită cu certitudine, ”îndoiala trebuie să fie în favoarrea dreptului fundamental la viaţă”.

Asociaţia, care reclamă ca avizul rudelor să fie intergat mai mult în decizia de oprire a tratamentelor, a depus o întrebare prioritară de constituţionalitate (QPC) cu privire la această dispoziţie a legii Claeys-Leonetti cu privire la sfârşitul vieţii.

Ea contestă un decret cu privire la aplicarea legii cu privire la sfârşitul vieţii, cu scopul de a evita o ”încăpăţânare” terapeutică, care autorizează oprirea tratamentelor în urma unei proceduri colegiale şi care lasă medicul însărcinat cu pacientul să ia decizia.

RECURS ”EFECTIV”

Acest decret din 3 august 2016 stipulează că medicul decide, după discuţii cu echipa îngrijitoare şi după ce obţine avizul al cel puţin unui medic consultant, fără raport ierarhic cu el. Persoana de încredere consultată sau, în lipsa, ei, familia sau una dintre rude pot să raporteze voinţa pacientului.

La final, medicul rămâne singurul decident, iar decizia sa este supusă, dacă este cazul, controlului judecătorilor, aminteşte Consiliul.

În cazul unui dezacord cu medicii, rudele puteau să sesizeze judecătorul, aşa cum a ilustrat-o cazul Marwa. Soarta acestei fete cu handicap sever, în vârstă de un an şi jumătate, despărţea familia şi corpul medical.

Consiliul de stat, sesizat în apel şi de urgenţă, a ordonat în martie continuarea tratamentului copilului, dându-le dreptate părinţilor, împotriva părerii medicilor, şi confirmând astfel hotărârea unui tribunal administrativ.

Consiliul Constituţional subliniază că recursul juridic trebuie să fie ”efectiv”, adică să se poată exercita de urgenţă şi în bune condiţii, mulţumită informaţiei rudelor şi celerităţii judecătorului sesizat printr-un recurs care trebuie să poată suspenda rapid decizia medicală.

Însă, în ceea ce priveşte soarta lui Vincent Lambert, tânărul tetraplegic aflat în stare vegetativă, fără speranţa vreunei îmbunătăţiri, după un accident rutier în 2008, familia luptă de patru ani.

Consiliul de Stat, iar apoi Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) au validat oprirea tratamentelor, care nu a fost încă pusă în aplicare.

François Lambert, nepotul său, a salutat ”decizia foarte bună” a Consilului, care a validat vineri oprirea tratamentelor de către medici a pacienţilor care nu-şi pot exprima voinţa.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite