Consilier al lui Zelenski, reacţie după ce SUA au refuzat să trimită Ucrainei sisteme de rachete: Victoria militară împotriva Rusiei este „puţin probabilă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Profimedia
FOTO Profimedia

O victorie militară împotriva Rusiei este „puţin probabilă” dacă Statele Unite nu livrează sisteme de artilerie cu rază lungă de acţiune, a declarat pentru CNN un oficial ucrainean de rang înalt.

Consilierul prezidenţial ucrainean, Aleksei Arestovici a precizat pentru CNN că armele sunt „esenţiale pentru soarta Ucrainei şi independenţa acesteia”, conform CNN.

Oficialii americani au declarat săptămâna trecută că iau în considerare o cerere ucraineană ce vizează livrări de sisteme de rachete cu lansare multiplă, MLRS, care pot lovi ţinte de până la 300 de kilometri, sau aproximativ 186 de mile, în funcţie de tipul de muniţie.

Arestovici a declarat pentru CNN că chiar şi un număr mic de sisteme de arme – doar 20 – ar fi „înclina balanţa” în conflictul cu Rusia, deoarece va permite trupelor ucrainene să se apere împotriva atacurilor ruseşti efectuate de la mare distanţă.

 „Fără MLRS, probabil că am fi capabili să stabilizăm primele linii”, a spus Arestovici. „Dar am putea pierde Hersonul, Luhanskul, Doneţkul şi părţi din regiunea Zaporojie”, a spus el pentru CNN.

Dar înarmarea Ucrainei cu rachete cu rază lungă de acţiune a stârnit îngrijorări în Occident că rachetele MLRS ar putea fi folosite pentru a ataca ţinte din interiorul Rusiei, ceea ce ar putea duce la o escaladare a conflictului. 

Recunoscând aceste preocupări, Arestovici a declarat pentru CNN că Ucraina va folosi armele doar pentru a-şi apăra teritoriul, nu pentru a ataca Rusia.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite