Reversul „reformelor“ Justiţiei şi al iliberalismului stil Viktor Orban: conservatorii polonezi, în cădere liberă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderul conservator polonez Jaroslaw Kaczynski FOTO Arhivă
Liderul conservator polonez Jaroslaw Kaczynski FOTO Arhivă

Pentru prima dată de la preluarea puterii în Polonia, la sfârşitul lui octombrie 2015, Partidul Lege şi Justiţie (PiS, conservator) cunoaşte o cădere importantă în sondaje. Această situaţie stânjenitoare a apărut cu numai câteva luni înainte de începerea unui nou ciclu electoral, ceea ce l-a pus în gardă pe liderul PiS, Jaroslaw Kaczynski.

Polonia se pregăteşte pentru un ciclu de doi ani de alegeri. Prima confruntare este aşteptată în octombrie-noiembrie anul curent, cu prilejul alegerilor municipale şi regionale. Alegerile locale vor fi urmate de cele europarlamentare, programate în perioada 23-26 mai 2019. La numai cinci luni de la scrutinul european, polonezii vor fi chemaţi să-şi aleagă deputaţii şi senatorii. Acest ciclu se va încheia în vara lui 2020, cu realegerea conservatorului Andrzej Duda sau înlocuirea lui la preşedinţia Poloniei.

Concuraţi puternic de liberali

Însă, cu numai câteva luni înainte de începerea acestui ciclu, PiS stă prost în sondaje. Fenomenul datează de o lună încoace. De la 40-50% în intenţiile de vot, conservatorii lui Kaczynski s-au prăbuşit, în martie-aprilie, la 30-40%. Mai mult, un sondaj îi dă drept pierzători în faţa unei ipotetice coaliţii liberale. Un insucces ar însemna pentru PiS o reîntoarcere în opoziţie, unde s-a aflat între sfârşitul lui octombrie 2007 şi sfârşitul lui octombrie 2015.

Cum s-a ajuns aici?

Scandalurile s-au ţinut lanţ de PiS de la preluarea puterii, iar efectele lor se resimt în prezent. Dacă disputele cu Comisia Europeană pe tema reformei justiţiei şi cu Israelul pe seama Legii Holocaustului au afectat imaginea Poloniei la nivel internaţional, scandalul legat de primele generoase oferite de fostul premier Beata Szydlo membrilor Cabinetului său a stârnit nemulţumiri mari faţă de PiS la nivel intern.

„Înainte de a fi înlocuită cu actualul premier Mateusz Morawiecki, fosta şefă a Guvernului polonez Beata Szydlo le-a acordat tuturor miniştrilor prime cuprinse între 15.000 şi 19.000 de euro. Aceste plăţi au fost considerate şocante în Polonia, unde salariul mediu este de 1.000 de euro lunar. Beata Szydlo s-a apărat în Adunarea Naţională declarând că aceste prime sunt legitime ţinând cont de munca depusă de miniştrii săi. Dar societatea poloneză nu este de acord“,  explică Damien Simonart, corespondentul RTBF la Varşovia.

Măsuri în stilul Orban

Pentru a evita revenirea în opoziţie, Jaroslaw Kaczynski a luat deja taurul de coarne. Liderul conservatorilor polonezi mizează pe o serie de măsuri populiste şi un context economic favorabil, reţete care aduc aminte de Ungaria lui Viktor Orban, notează Visegrad Post.

„(Jaroslaw Kaczynski) le-a ordonat tuturor miniştrilor în cauză să-şi verse primele asociaţiei creştine Caritas. A propus, de asemenea, tăierea cu 20% a salariilor tuturor deputaţilor, senatorilor şi primarilor. Dacă cineva din partidul său se opune, atunci este exclus! Furia creşte în interiorul PiS, dar Jaroslaw Kaczynski aplică un principiu simplu: «vox populi, vox dei»“, adică „Vocea poporului este vocea lui Dumnezeu“, subliniază corespondentul RTBF.

În plus, Mateusz Morawiecki, succesorul Beatei Szydlo, ia în calcul scăderea impozitului de la 15 la 9 la sută pentru IMM-uri, la fel ca în Ungaria, reducerea cotizaţiilor sociale pentru microîntreprinderi, acordarea unei prime de şcolarizare pentru familii, instituirea unei alocaţii minime pentru femeile care au cel puţin patru copii şi nu au cotizat niciodată pentru pensie sau oferirea unei prime pentru femeile care vor aduce pe lume al doilea copil la nici 24 de luni de la naşterea precedentului. De unde vin banii? Guvernarea PiS mizează pe rezultate bune în combaterea corupţiei şi din punct de vedere economic, fiind încurajată în prezent de scăderea ratei şomajului (6,6% la sfârşitul lui 2017), o creştere economică dinamică (4,6% în 2017), scăderea deficitului bugetar (cel puţin 2% din PIB în 2017) şi reducerea datoriei publice (la 48,5% din PIB).

Pe lângă acestă măsuri social-economice, PiS a cedat puţin în conflictele cu Comisia Europeană. Guvernul Morawiecki a adoptat deja câteva amendamente la reforma justiţiei şi a anunţat că va respecta decizia nefavorabilă dată de Curtea de Justiţie a UE în dosarul privind tăierile de copaci din Pădurea Bialowieza, înscrisă în programul european Natura 2000.

Rămâne de văzut dacă Jaroslaw Kaczynski şi PiS îşi vor reveni în sondaje şi chiar îşi vor consolida puterea în Polonia aşa cum s-a întâmplat cu conservatorul Viktor Orban şi partidul său Fidesz în Ungaria.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite