Conferinţa internaţională asupra climei. Proiect de accord privind reducerea emisiilor de CO2 pentru salvarea Planetei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Schimbările climatice aduc seceta, sărăcie şi favorizează terorismul, susţin experţii
Schimbările climatice aduc seceta, sărăcie şi favorizează terorismul, susţin experţii

Conferinţa internaţională asupra climei, care se desfăşoară la Paris, a depăşit sâmbătă o etapă cheie, odată cu finalizarea unei schiţe de text pentru acord, în vederea realizării unui pact universal între 195 de ţări împotriva încălzirii planetei. Acesta ar urma să fie încheiat săptămâna viitoare, în cadrul conferinţei.

Documentul de 48 de pagini va fi discutat luni de miniştri, care vor încerca să ajungă la un acord cuprinzător până la sfârşitul săptămânii viitoare.

Ambasadorul francez pe probleme de mediu a avertizat însă că mai trebuie rezolvate o serie de divergenţe politice majore.

Dispunem de o nouă bază de negocieri acceptată de toţi...Trebuie scrisă urmarea, a declarat negociatoarea franceză Laurence Tubiana, în faţa delegaţiilor reunite la Le Bourget. 

Textul adoptat la capătul unei săptămâni de negocieri are 48 de pagini şi conţine încă destule puncte sensibile asupra cărora oamenii politici participanţi la COP21 trebuie să tranşeze începând de luni pentru a ajunge la adoptarea unui acord universal până vinerea viitoare.

Acordul de la Paris vizează să plaseze planeta pe calea către un model economic cu mai puţin dioxid de carbon şi energie de natură fosilă, cu scopul de a limita încălzirea globală la două grade Celsius în 2100.

Încălzirea climei ajută terorismul 

Specialiştii considera că încălzirea climei reprezintă  un  factor care agravează terorismul.  Statele-majore din mai multe ţări au integrat clima în strategiile lor de apărare.

Mai multe rapoarte recente demonstrează faptul că dereglările climatice reprezintă un pericol pentru pace. Un pericol pentru că schimbările climei creează dezechilibre politice care la rândul lor favorizează apariţia grupurilor teroriste.

Exemplul cel mai adesea preluat este cel al Siriei, ţară în descompunere, confruntată cu un război civil de mai bine de 4 ani , noteză RFI. O bună parte din ţară ca şi o parte din teritoriul irakian sunt sub controlul organizaţiei statul Islamic. Intr-un recent raport, Academia americană de ştiinţe nota că « încălzirea climei a contribuit la criza siriană ».

 Seceta din ţara lui Bashar al-Assad a pus în dificultate aproape două milioane de sirieni între 2006 şi 2011. Populaţii care au abandonat zonele rurale în care trăiau de generaţii la rând pentru a veni în oraşe unde nimic şi nimeni nu-i aştepta. Contrar a ceea ce unii din Vest sperau, această uriaşă migraţie nu a dus la căderea dictatorului de la Damasc dar a provocat războiul civil la care asistăm şi azi.

 Lucru care la rândul lui a dus spre exil alte milioane de sirieni lăsând astfel loc liber mişcării statul islamic. Studii americane, arată că teritoriile siriene lovite de secetă şi cele pe care le controlează azi jihadiştii sunt practice identice.

Schimbările climatic pot destabilize guvernele 

Anul trecut, un raport al Pentagonului afirma de partea sa că « încălzirea climei este o ameninţare imediată pentru securitatea naţională. Restricţiile de apă sau de hrană – şi nu doar în Siria sau Irak ci şi în Africa – pot provoca deplasări masive de populaţii şi crize economice acute ce pot zdruncina foarte uşor guverne déjà instabile.  

Analiştii  Pentagonului susţineau că schmbările climatic deschid astfel un bulevard organizaţiilor teroriste  Experţii notează deasemenea că schimbările climatice îi împing pe fermieri să se apropie de centrele urbane unde pot mai uşor cădea pradă propagandei extremiştilor.

Cauzele schimbărilor climatice şi cele ale declansării războaielor sunt aceleaşi

Un raport realizat de o senatoare ecologistă franceză arată pericolele apărute în Africa din cauza schimbărilor climatice. Lacul Ciad spre exemplu e tot mai secătuit – în 40 de ani apa lui s-a redus cu 80 la sută - lucru care a permis extinderea în regiune a grupului Boko Haram.

 Ca să aibă ce bea şi mânca, ca să facă faţă nevoilor cotidiene, oamenii de acolo şi în particular bărbaţii sunt gata la orice, inclusiv de a se înrola într-o organizaţie teroristă. « Când burta e goală capul nu mai gândeşte » spunea recent coodonatoarea unui program umanitar din Ciad radio-televiziunii belgiene. 

În Somalia, piraţii de azi sunt pescarii de ieri sărăciţi de dispariţia peştilor din cauza acidificării apei din oceane. Acidificare provocată de încălzirea apei…

Într-o intervenţie avută la începutul săptămânii trecute conferinţa privind clima de la Paris, jurnalista şi activista canadiană Naomi Klein afirma : « cauzele schimbărilor climatice şi cele ale declansării războaielor sunt în fapt aceleaşi ». Sunt şi experţi care încearcă să relativizeze impactul schimbărilor climatice asupra securităţii. În opinia lor, aceste dereglări nu sunt decât un element printre multe altele care poate hrăni terorismul.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite