Comisia Europeană cere încetarea controalelor la frontiere în spaţiul Schengen

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană (CE) a îndemnat vineri „să se pună capăt“ prelungirii controalelor la frontiere în interiorul spaţiului Schengen, o măsură care ar fi trebuit să aibă caracter excepţional, dar care este prelungită cu regularitate de mai multe state, relatează AFP.

Şase ţări au reintrodus din 2015 controale în spaţiul Schengen - Franţa, Germania, Austria, Danemarca, Suedia şi Norvegia -, folosind derogări de la principiul liberei circulaţii în această zonă.

„Eu nu-mi pot imagina Europa cu frontierele interne închise, noi nu vom permite niciodată Europei să se întoarcă în trecut“, a declarat comisarul însărcinat cu Migraţia Dimitris Avramopoulos, în cadrul unei reuniuni, la Luxemburg, a miniştrilor de Interne din cele 28 de state membre UE.

„Există îngrijorări, iar unele dintre aceste îngrijorări sunt justificate, însă noi le-am asigurat mai multă securitate cetăţenilor noştri în ultimii ani“, a declarat el pentru presă.

„Este momentul să se pună capăt“ controalelor la frontiere, a subliniat Avramopoulos.

Cele mai multe ţări şi-au justificat iniţial măsurile invocând migraţia neregulată în interiorul UE, dar şi temeri în domeniul securităţii legate de valul de atacuri teroriste în ţări europene.

Franţa a anunţat CE, la începutul lui octombrie, că va prelungi din nou, cu şase luni, controalele restabilite în seara atentatelor de la 13 noiembrie 2015, apreciind că ameninţarea teroristă rămâne „foarte pregnantă“ pe teritoriul său.

Aceste controale, care urmau să se încheie în octombrie, urmează să fie prelungite până la 30 aprilie 2019, au anunţat autorităţile franceze.

Şi Germania a anunţat astăzi că îşi va prelungi pentru o perioadă de şase luni controalele la frontiera cu Austria, în timp ce Danemarca a insitituit o măsură similară la graniţa sa cu Germania.  

Austria şi-a anunţat de asemenea intenţia de a prelungi aceste controale la unele dintre frontierele sale.

Aceste controale reintroduse în spaţiul Scehngen nu sunt efectuate în mod sistematic, iar notificarea lor le permite ţărilor vizate să procedeze la verificări ale identităţii la frontierele lor, prin derogare de la reglementările în domeniul liberei circulaţii.

Mai multe ţări sunt îngrijorate, la fel ca CE, că aceste măsuri derogatorii pot deveni treptat o normă şi pot conduce la sfârşitul spaţiului Schengen - o zonă de liberă circulaţie a persoanelor, bunurilor şi serviciilor din care fac parte 26 de ţări, dintre care 22 sunt state membre UE. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite