Comisia Europeană susţine schimbarea tratatelor UE în două etape şi avertizează: E urgentă o soluţie pentru fondul de salvare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Comisiei Europene Jose Barroso
Preşedintele Comisiei Europene Jose Barroso

Propunerile legate de modificarea tratatelor UE - varianta rapidă prin amendarea unui protocol sau variant extinsă cu schimbări mai consistente - anunţate deja de preşedintele Consiliului European, convenite cu preşedintele Comisiei, Jose Barroso şi cu cel al Eurogrupului, Jean Claude Juncker, sunt o bază foarte bună de discuţie pentru summitul european de la sfârşitul săptămânii, au anunţat astăzi, la Bruxelles, oficialii CE.

„Trebuie să vedem decizii puternice pentru guvernanţa economică şi fiscală", a transmis Barroso după întâlnirea de astăzi cu colegiul comisarilor UE, decizii în care să aibă încredere „populaţia UE, partenerii internaţionali şi pieţele financiare".

„Suntem de acord cu schimbarea de tratat, probabil o schimbare în doi paşi, ca semn al angajamentului ireversibil al UE pentru moneda euro", a mai anunţat Barroso.

El a mai cerut (şi a insistat) pentru o soluţie rapidă legată de capacitatea Fondului European de Urgenţă (aşa numita Facilitate Europeană pentru Stabilitate Financiară - FESF). La ultimele discuţii ale consiliului miniştrilor de finanţe din zona euro, au existat temeri legate de posibilitatea ca acest fond - din care să se poată împrumuta statele lovite de criza datoriilor şi cu probleme de finanţare de pe pieţe din cauza costurilor de împrumut uriaşe - să ajungă la 1.000 de miliarde de euro. Această sumă este considerată suficientă pentru a face faţă nevoilor de creditare ale economiilor UE cele mai îndatorate.

Calcule pentru două fonduri de împrumut

Negocieri de ultim moment au început să dea formă unei noi formule financiare care să fie prezentată la summitul UE pentru capacitatea Fondului European de Urgenţă, propunere care ar include susținerea a două entităţi separate de salvare financiară cu implicarea mai largă a Fondului Monetar Internațional, potrivit CNBC.

Negociatorii iau în calcul crearea unei noi facilități de finanțare în valoare de 500 de miliarde de euro, la jumătatea lui 2012, pe lângă deja existenta Facilitate Europeană de Stabilitate Financiară (EFSF), care dispune de 440 de miliarde de euro, dublând, astfel, capacitate de salvare financiară a uniunii monetare.

Propunerile ar putea include, de asemenea, creșterea rapidității transferului de bani către noul fond de 500 de miliarde de euro, referit ca Mecanismul de Stabilitate Europeană (ESM), pentru a-i crește bonitatea în ochii agențiilor de rating financiar.

Conform noilor propuneri aflate în discuție, ESM nu va dispune de cei 500 de miliarde de euro înainte de luna iulie, anul viitor, dar susținerea operațiunilor EFSF, a cărei resurse ar putea crește la 600 de miliarde de euro, prin adăugarea forțelor ESM și FMI, ar putea crea acea „bazooka" financiară, dorită de către investitori și de liderii politici.

Iată propunerile pentru schimbările de tratat

1. Metoda rapida înseamnă schimbarea unui protocol anexat la tratatele existente ale UE. Tratatele impun statelor membre să evite "deficitele publice excesive", dar protocolul este cel care stabileşte limita pentru deficitul bugetar la 3% şi nivelul datoriilor la 60% din produsul intern brut.

Asupra anexei la tratat care ar putea fi amendată, protocolul 12, s-ar putea interveni doar printr-o decizie unanimă a Consiliului European, după consultarea Parlamentului European şi a Băncii Centrale Europene. Această decizie nu ar avea nevoie de ratificare la nivel naţional, iar procedura ar putea conduce la "schimbări rapide şi semnificative".

2. Metoda complexă implică modificări la tratatele UE, care înseamnă timp şi impun „procedura ratificării în toate statele membre", dar ar permite "mai multe schimbări fundamentale", implică un "rol mai important pentru instituţiile UE, dacă o ţară are un deficit de peste 3% iar bugetul său naţional nu a fost gîndit pentru a-l corecta atunci Comisia Europeană şi Eurogrupul  ar putea solicita modificări de buget înainte ca acesta să fi ajuns în parlamentul naţional. În ultimă instanţă, dacă un stat care este deja ajutat nu reuşeşte să ia măsurile bugetare necesare, Comisia ar putea primi "puteri excepţionale" care să includă posibilitatea de a aproba "reforme economice majore".

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite