Comisia Europeană respinge Iniţiativa Cetăţenească Europeană Minority Safepack

0
Publicat:
Ultima actualizare:
minority safepack

Incontestabil, decizia de astăzi a Comisiei Europene, prin care organismul internaţional a hotărât să nu legifereze niciunul din punctele Minority Safepack este una corectă şi logică, în condiţiile în care aceasta a concluzionat că minorităţile din Uniunea Europeană au suficiente pârghii şi mijloace prin care să îşi prezerve identitatea, atât în cadrul legal deja oferite de UE, cât şi în legislaţia extrem de bogată a Consiliului Europei.

Fiecare stat membru poate astfel să hotărască ce măsuri să dispună în domeniu, conform propriilor angajamente asumate.

Subiectul a fost unul care a fost prezent în atenţia UE încă de la începutul deceniului care a trecut, Ungaria şi europarlamentarii maghiari, indiferent de ţara din care provin, susţinându-l asiduu şi făcând lobby intens pentru el. Pe de alt parte, este de remarcat consecvenţa Guvernului României şi a majorităţii europarlamentarilor care au susţinut permanent, faptul că UE nu are competenţe de a legifera în domeniul minorităţilor, acest subiect revenind statelor membre. În acelaşi timp, este de remarcat şi continuitatea acţiunilor României la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, în parteneriat sau singură cu alte state interesate să nu lase Ungaria să deturneze scopul unui instrument legitim al UE, iniţiativa cetăţenească europeană, în cel de promovare mai mult sau mai puţin mascată a intereselor  proprii. Şi ceea ce este de salutat este faptul că Guvernul României şi-a menţinut poziţia în pofida propagandei şi dezinformărilor UDMR.

Decizia de azi a Comisiei Europene mai transmite ceva: Ungaria şi, implicit, UDMR, trebuie să înţeleagă că UE are încredere că statele membre sunt capabile să asigure protejarea minorităţilor naţionale, prin mijloacele şi mecanismele pe care le au deja. Mai mult, UE nu este interesată, aşa cum voiau poate şi alte state, precum Federaţia Rusă, să deschidă cutia pandorei a fărâmiţării etnice, tocmai acum, când coeziunea blocului comunitar a fost pusă la încercarea de pandemia de coronavirus. Pentru că , cel mai probabil, Comisia Europeană nu s-a lăsat înşelată de aparenta susţinere europeană a Minority SafePack, observând că masa covârşitoare a semnăturilor provine de la cetăţeni maghiari, indiferent de ţara în care trăiesc, dar şi de la persoane din regiuni recunoscute pentru încercările de segregare şi de solicitare a independenţei – precum Catalonia, Spania. De altfel, şi pretinsa susţinere parlamentară a acestei iniţiative a provenit, interensant, din partea unor reprezentanţi ai unor regiuni separatiste sau ai unor ideologii care promovează autonomia etnică, un subiect desuet şi depăşit nu doar în ceea ce priveşte Româniq, ci întreaga Europă, Europă care acordă acelaşi interes şi egalitate de şanse tuturor cetăţenilor săi, indiferent de originea etnică.

Evident,  anticipăm că Ungaria  şi partenerul de încredere, UDMR, nu se vor opri aici cu încercările de a folosi UE şi instituţiile sale pentru a obţine avantaje în interesul propriu, urmând să găsească noi variante pentru aducerea pe tapet măcar a unei părţi a prevederilor din Minority SafePack. Până atunci, este de salutat însă fermitatea cu care Comisia Europeană  a decis că statele membre sunt singurele abilitate să decidă propria politică în domeniul minorităţilor.

Se ridică de altfel inclusiv întrebarea dacă nu cumva Europa a intrat într-o nouă eră, eră în care ideologia etnicistă şi dominaţia minorităţilor nu ar trebui aşezată la capitolul istorie. In condiţiile în care mobilitatea forţei de muncă, dezvoltarea economică, socială, dispariţia graniţelor culturale şi informaţionale şi meritocraţia, rolul individului în societate, conduc la integrare, la asumarea aceloraşi valori, a aceluiaşi oboectiv comun şi solidaritate, în timp ce dezinformarea interesată şi victimizarea unor pretinşi lideri ai minorităţilor nu fac decât sa alimenteze tensiuni sociale şi să servească unor jocuri politicianiste sau intereselor unor state care se hrănesc din ură si xenofobie.

Editorial de Remus Georgescu

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite