Comisia Europeană recomandă deschiderea negocierilor de aderare cu Albania şi Macedonia de Nord

Comisia Europeană recomandă deschiderea negocierilor de aderare cu Albania şi Macedonia de Nord

Steagul Uniunii Europene FOTO IPN

Comisia Europeană a recomandat miercuri deschiderea negocierilor de aderare cu Albania ;i Macedonia de Nord, dar şi-a exprimat regretul că Turcia „continuă să se îndepărteze tot mai mult“ de UE, relatează Reuters.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Albania şi Macedonia de Nord au dat dovadă de o determinare puternică de a merge înainte pe calea către UE şi au obţinut rezultate care sunt concrete şi trebuie să fie ireversibile“, s-a felicitat Înaltul Reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, italianca federica Mogherini.

„Acesta este motivul pentru care recomandăm Consiliului să deschidă negocierile de aderare cu Albania şi Macedonia de Nord. Politica extinderii Uniunii Europene este o investiţie în pacea, securitatea, prosperitatea şi stabilitatea Europei“, a subliniat ea, citată într-un comunicat.

Macedonia de Nord, o ţară de 2 milioane de locuitori din sud-estul Europei, are calea deschisă spre NATO şi UE după găsirea unui acord cu Grecia asupra noii sale denumiri. Macedonia de Nord urmează să devină la anul al 30-lea stat membru NATO.

Albania, o ţară de aproape trei milioane de locuitori vecină Macedoniei de Nord, este membră NATO de la 1 aprilie 2009.

În privinţa Turciei, Comisia salută continuarea dialogului şi cooperarea, dar regret[ „un recul important în domeniile statului de drept şi drepturilor fundamentale“.

„În iunie 2018, Consiliul a constatat în unanimitate că negocierile de aderare cu Turcia se aflau într-un punct mort şi că nu se lua în considerare nici deschiderea, nici închiderea vreunui capitol. Faptele din spatele acestei aprecieri nu s-au schimbat“, a precizat Mogherini.

Ministrul adjunct de Externe de la Ankara, Faruk Kaymakci, şi-a exprimat părerea de rău în legătură cu aceste concluzii, considerându-le injuste şi inacceptabile.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: