Comisia Europeană propune crearea unui portofel de identitate digitală pentru toţi europenii. Pentru ce îl vom folosi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cu ajutorul unor simple atingeri de ecran, cetăţenii UE se vor putea bucura de un acces mai facil la diverse servicii FOTO Arhivă
Cu ajutorul unor simple atingeri de ecran, cetăţenii UE se vor putea bucura de un acces mai facil la diverse servicii FOTO Arhivă

Comisia Europeană a anunţat joi cadrul pentru portofelul de identitate digitală, de care vor putea beneficia toţi cetăţenii statelor membre. Cu alte cuvinte, cu doar un clic pe telefon, cetăţenii îşi vor putea dovedi identitatea şi vor putea partaja documente electronice.

Cetăţenii UE vor putea accesa servicii online pe baza identificării lor digitale naţionale, recognoscibilă în întreaga Europă, a anunţat Comisia Europeană pe site-ul oficial. Indiferent de ţara în care se vor afla, cetăţenii vor putea să-şi facă mai uşor check-in-ul la aeroport, să-şi închirieze o maşină sau un apartamen, de pildă. Totuşi, dacă utilizatorii îşi folosesc sau nu aceste portofele, rămâne la latitudinea fiecăruia. Datele digitale vor fi păstrate în siguranţă, promit reprezentanţii UE.

 „Identitatea digitală europeană ne va permite să facem în orice stat membru lucrurile pe care le facem şi la noi în ţară fără costuri suplimentare şi fără obstacole, indiferent că este vorba de închirierea unui apartament sau de deschiderea unui cont bancar în afara ţării. Vom putea face acest lucru într-un mod sigur şi transparent. Vom decide noi înşine cât de multe informaţii dorim să partajăm despre noi, cu cine şi în ce scop. Aceasta este o ocazie unică de a experimenta cu toţii ce înseamnă să trăim în Europa şi să fim europeni”, a declarat Margrethe Vestager, vicepreşedintă executivă pentru o Europă pregătită pentru era digitală.

Consumatorilor li se oferă astfel posibilitatea de a alege, de a face o alegere europeană. Întreprinderile noastre europene, mari şi mici, vor beneficia la rândul lor de identitatea digitală şi vor putea oferi o gamă largă de noi servicii, având în vedere că propunerea oferă o soluţie pentru servicii de identificare fiabile şi sigure”, a declarat şi comisarul pentru piaţa internă, Thierry Breton. 

Totuşi, până la implementarea măsurii mai trebuie făcuţi o serie de paşi. Din acest motiv, Comisia Europeană invită statele membre să stabilească un set comun de instrumente până în septembrie 2022, un set care ar trebui să conţină arhitectura tehnic, dar şi standardele şi orientările pentru o utilizare optimă.

Comisia a elaborat, la începutul anului, planul de digitalizare a uniunii. Mai multe state membre, prin programul Europa Digitală, au început să creeze proiecte pentru soluţii de e-guvernare, incluse în planurile naţionale din cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă. 

Propunerea care ţine de stabilirea unei identităţi digitale a cetăţenilor UE este parte a programului Busola pentru dimensiunea digitală a Comisiei care, pentru anul 2030, urmăreşte, printre altele, ca serviciile publice esenţiale să fie disponibile în integralitate online. Astfel, de pildă, toţi cetăţenii vor putea avea acces la dosarele lor medicale de acasă. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite