Comisia Europeană încă mai are răbdare cu guvernul de la Atena. Germania ia în calcul şi un „Grexit“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul grec Alexis Tsipras, la negocieri cu şeful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker
Premierul grec Alexis Tsipras, la negocieri cu şeful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, deplânge lipsa de progres în discuţiile privind planul de finanţare pentru Grecia, dar exclude un eşec al negocierilor. Germania continuă să se arate nemulţumită de discuţiile cu guvernul grec, iar responsabilii de la Atena acuză în continuare Berlinul de lipsă de flexibilitate.

Şeful executivului comunitar şi preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, s-au întâlnit, vineri, la Bruxelles cu premierul elen, Alexis Tsipras. În paralel, la Atena, miniştrii greci au continuat discuţiile tehnice cu creditorii internaţionali pe tema reformelor promise în schimbul finanţării.

Premierul elen Alexis Tsiprasa declarat vineri că există voinţă politică pentru găsirea unei soluţii la diferenţele de opinie dintre autorităţile din Grecia şi creditării ţării, în timp ce preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker s-a declarat îngrijorat din cauza întârzierii reformelor economice.

Juncker, nemulţumit de progresele făcute de greci, dar nu doreşte un eşec

„Nu sunt satisfăcut de evoluţiile din ultimele săptămâni. Nu cred că am făcut progrese suficiente, dar vom încerca să ajungem la finalizarea cu succes a problemelor pe care trebuie să le rezolvăm“, a declarat Juncker după discuţiile avute cu Tsipras la Bruxelles, scrie publicaţia greacă „Kathimerini“.

Juncker a adăugat că CE vrea întotdeauna să ofere sprijin şi că va face propuneri, dar că nu el este cel mai important jucător în negocieri. 

Cu o activitate intensă în următoarele săptămâni pot fi eliminate diferendele, a spus Juncker, adăugând că exclude în totalitate un eşec.

„Nu doresc un eşec. Aş vrea ca europenii să fie împreună. Nu este timpul să fim divizaţi. Este timpul să ne apropiem", a arătat şeful CE.

Tsipras a spus la rândul său că vrea un compromis corect, el subliniind problemele cu care se confruntă Grecia, inclusiv şomajul ridicat.

„Pentru că suntem pro-europeni şi vrem să mergem împreună către un viitor comun cred că până la urmă vom rezolva toate aceste neînţelegeri şi vom continua acest compromis cinstit convenit pe 20 februarie“, a afirmat Tsipras.

Premierul elen a declarat tot vineri reporterilor, după o întâlnire cu preşedintele Parlamentului European Martin Schulz, că Grecia a început deja să pună în aplicare angajamentel asumate în februarie, în Eurogroup.

Germania cere Greciei să înceapă reformarea economiei

În schimb, Germania nu este prea mulţumită de ritmul reformelor economice ale guvernului de la Atena, dar susţine că vrea ca Grecia să rămână în zona euro, au declarat oficiali guvernamentali germani, citaţi de MarketWatch.

„Obiectul guvernului german, al cancelarului şi al ministrului de Finanţe a fost de ani de zile, de la declanşarea crizei, ca zona euro să rămână întreagă, cu toţi membrii săi, şi să fie stabilizată“, a declarat vineri Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al cancelarului Angela Merkel.

Seibert a adăugat că menţinerea Greciei în zona euro rămâne obiectivul politic al Germaniei.

El a insistat că rezolvarea crizei din Grecia nu este un conflict privat sau o problemă bilaterală între Berlin şi Atena, ci o sarcină între Grecia şi zona euro.

Seibert a făcut aceste comentarii după ce ministrul german Wolfgang Schauble a declarat joi seara că este posibilă o ieşire neplanificată a Greciei din zona euro, el subliniind frustrarea în creştere a Germaniei în privinţa noilor lideri eleni, care au făcut prea puţin pentru a-şi asigura sprijinul zonei euro şi al FMI, în pofida termenelor de plată a datoriilor din această lună.

„Responsabilitatea, posibilitatea de a decide ce se întâmplă sunt numai ale Greciei, nu ştim exact ce fac cei aflaţi la conducere în Grecia“, a spus ministrul german la postul austriac de televiziune ORF, adăugând că nu poate fi exclusă o ieşire neplanificată a Greciei din zona euro.

Economia Greciei, creştere peste estimări

Economia Greciei a crescut cu 0,8% în 2014, depăşind estimările oficiale, conform datelor preliminare publicate vineri de Oficiul elen de Statistică (ELSTAT), transmite Reuters.

Valoarea PIB-ului Greciei s-a ridicat la 186,5 miliarde de euro anul trecut, faţă de 185,1 miliarde de euro în 2013.Atena şi creditorii internaţionali (UE, BCE şi FMI) se aşteptau la un avans al economiei de 0,6% în 2014 şi de 2,9% în 2015. În 9 octombrie ELSTA va publica a doua estimare privind creşterea PIB-ului în 2014.

După şase ani de recesiune şi măsuri dure de austeritate, Grecia a revenit pe creştere în trimestrul trei din 2014, datorită unui sezon turistic record, cu peste 22 de milioane de vizitatori străini în 2014.

Luna trecută, Eurogrupul a decis să prelungească cu patru luni planul de ajutor financiar pentru Grecia, în anumite condiţii. Comisia Europeană a confirmat marţi că Grecia a transmis lista propunerilor de reformă necesare pentru a obţine această extindere. Lista include măsuri de combatere a corupţiei şi a evaziunii fiscale, a contrabandei cu combustibil şi ţigări. De asemenea, autorităţile de la Atena vor să implementeze măsuri de reformare a pieţei muncii şi să acorde subvenţii pentru plata utilităţilor şi pentru achiziţionarea alimentelor. Propunerile Greciei urmează să fie examinate de Banca Centrală Europeană, Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional.

Moscovici consideră drept o „catastrofă“ o eventuală ieşire a Greciei din zona euro

Comisarul european pentru Afaceri economice şi financiare, Pierre Moscovici, consideră că o eventuală ieşire a Greciei din zona euro ar fi o „catastrofă“ şi „începutul sfârşitului“, întrucât astfel s-ar crea un precedent ce ar putea conduce la un efect de domino.

„Cel puţin suntem cu toţii de acord în Europa că un <<Grexit>> ar fi o catastrofă, nu doar pentru economia greacă, ci pentru întreaga zonă euro. De fapt, aceasta este mai mult decât o zonă comună de liber schimb. Este o uniune monetară“, a declarat Moscovici într-un interviu acordat cotidianului german „Der Spiegel“.

„Dacă o ţară abandonează această uniune, pieţele se vor întreba imediat cine urmează, iar acest lucru ar putea fi începutul sfârşitului“, a explicat comisarul european.
 

De la venirea la putere a lui Alexis Tsipras, UE a intrat într-o stare de permanentă agitaţie, care aminteşte de vremuri considerate apuse, este de părere Alexander Kudascheff, citat de DW.

Climatul politic din UE este otrăvit. Relaţia Berlinului cu Atena este otrăvită. La fel şi relaţia Greciei cu Banca Centrală Europeană, dar şi cu celelalte 18 state din zona euro. Uniunea Europeană este ameninţată de spectrul unei crize profunde, dacă nu cumva a şi început. Subit, în acest mare şi generos proiect de pace apar, din nou, fisuri naţionaliste resentimentare. Dintr-o dată, tonul pe care îşi vorbesc partenerii europeni este mai degrabă duşmănos, atipic pentru ţări care, de-a lungul mai multor decenii, s-au înţeles bine şi au fost paşnice.

Fără îndoială că şi în trecut s-a trişat la masa negocierilor; s-a jucat poker până la loc comanda, în speranţa obţinerii de avantaje personale maxime. Toate ţările au făcut acest lucru, fără excepţie. Însă, nimeni n-a fost lezat sau înjurat, şi nu au fost călcate în picioare regulile şi acordurile în vigoare, mai notează Alexander Kudascheff.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite