Bruxelles: România şi Ungaria, oile negre ale democraţiei în UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sediul Comisiei Europene de la Bruxelles
Sediul Comisiei Europene de la Bruxelles

Comisia Europeană a adoptat marţi un nou set de reguli organizat în trei etape, care permite intervenţia preventivă în cazul încălcării principiilor statului de drept, în statele membre, informează Agerpres. Rugată să dea exemple privind „ameninţarea sistemică" la adresa statului de drept, vicepreşedintele Viviane Reding a prezentat cazurile României şi Ungariei.

Încercarea de desfiinţare a Curţii Constituţionale din România şi ameninţarea independenţei justiţiei în Ungaria sunt exemple de ameninţare sistemică la adresa statului de drept, a declarat, marţi, comisarul european pentru Justiţie, Viviane Reding, care a prezentat noul cadru de protejare a statului de drept.

„Am avut în ultimii ani unele probleme de rezolvat şi a trebuit să o facem ad-hoc. A trebuit să avem imaginaţie, pentru că tratatele nu prevăd măsuri (pentru încălcarea statului de drept - n.r.), cu excepţia articolului 7, care este opţiunea nucleară", a explicat Reding necesitatea unui nou cadru pentru protejarea statului de drept.

„Încercarea de a desfiinţa o Curte Constituţională, pentru că acea Curte Constituţională a criticat destul de des legile Guvernului. Ăsta fost cazul României. Sau ameninţarea independenţei justiţiei, a judecătorilor, cum a fost cazul în Ungaria", a răspuns Reding, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, şi comisarul pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmström.

În urmă cu un an, Parlamentul Ungariei a adoptat proiectul de modificare a Constituţiei care limita competenţele Curţii Constituţionale, în pofida criticilor formulate atât de preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, cât şi de secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland.

Cum va funcţiona noul cadru

Noul cadru adoptat de Comisia Europeană prevede un proces în trei etape, în scopul de a permite UE să identifice o soluţie împreună cu statul membru vizat, pentru a preveni apariţia unei ameninţări sistemice la adresa statului de drept de natură să devină un „risc clar de încălcare gravă“, condiţie în care s-ar putea declanşa aplicarea articolului 7 din Tratatul UE.

Astfel, în cazul în care există indicii clare ale unei ameninţări sistemice la adresa statului de drept dintr-un stat membru, Comisia poate lansa o „procedură prealabilă procedurii prevăzute la articolul 7“, iniţiind un dialog cu statul membru respectiv.

În primă etapă, CE va colecta şi va examina toate informaţiile relevante şi va stabili dacă există indicii clare ale unei ameninţări sistemice la adresa statului de drept. În cazul în care va stabili că aceasta există, CE va iniţia un dialog cu statul în cauză prin trimiterea unui „aviz privind statul de drept'“ care va constitui un avertisment pentru statul membru, şi justificarea motivelor sale de îngrijorare. Executivul comunitar va da statului membru vizat posibilitatea de a răspunde.

Într-o a doua etapă, cu excepţia cazului în care chestiunea a fost deja soluţionată, CE va emite o „recomandare privind statul de drept“ adresată ţării respecte. Practic, CE va recomanda public statului membru ca, într-un termen stabilit, să rezolve problemele identificate şi să o informeze cu privire la măsurile luate.

În a treia şi ultima etapă, CE va monitoriza măsurile adoptate de statul membru ca urmare a recomandării. Dacă nu se ia nicio măsură satisfăcătoare în termenul stabilit, Comisia poate recurge la unul dintre mecanismele prevăzute la articolul 7 din Tratatul UE, se mai menţionează în comunicatul citat.

Comisarul european pentru Justiţie, Viviane Reding a spus că respectarea statului de drept este o condiţie indispensabilă pentru protecţia tuturor celorlalte valori fundamentale ale UE.

„În ultimii ani, de fiecare dată când a existat o ameninţare, reală sau potenţială, la adresa statului de drept într-un stat membru, toate instituţiile au făcut apel la Comisie în calitatea sa de arbitru imparţial, solicitându-ne să luăm măsuri. Uniunea Europeană se bazează pe respectarea statului de drept şi a egalităţii tuturor statelor membre. Noul instrument de protecţie a statului de drept se va aplica, pornind de la acelaşi prag de ameninţare gravă şi sistemică la adresa statului de drept, tuturor statelor membre, indiferent dacă sunt mari sau mici, nordice, sudice, estice sau vestice“, a dat asigurări Viviane Reding.

Cadrul prezentat poate fi activat în situaţiile în care există o deficienţă sistemică ce afectează integritatea, stabilitatea şi buna funcţionare a instituţiilor şi a mecanismelor instituite la nivel naţional pentru asigurarea statului de drept. 

Cadrul european nu este conceput pentru a aborda situaţii individuale sau cazuri izolate de încălcare a drepturilor fundamentale sau de erori judiciare, informează un comunicat al CE.

Comisia Europeană are un rol central în acest cadru nou privind statul de drept, în calitatea sa de gardian independent al valorilor Uniunii, dar poate valorifica expertiza altor instituţii ale UE şi organizaţii internaţionale, precum Parlamentul European, Consiliul, Agenţia pentru Drepturi Fundamentale, Consiliul Europei, Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite