Comisia Europeană către Franţa şi Germania: Schengen e un bun comun al UE. Au nevoie de votul statelor membre dacă vor controale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spațiul Schengen
Spațiul Schengen

Oficialii Comisiei Europene au explicat astăzi, referindu-se la recenta scrisoare a Franţei şi Germaniei ţări care au cerut să poată reintroduce controale la frontierele interne dacă va fi necesar, că acest drept le este recunoscut, dar pentru o perioadă limitată la cinci zile. Dacă vor mai mult, pentru că Schengen e un bun comun al UE, trebuie să aibă majoritate calificată în Consiliu, spune propunerea de reformă a spaţiului

„Vrem să punem mai multă Europă în Schengen, o zonă fără frontiere mai puternică, mai transperatentă şi să promoveze mai bine libera circulaţie. Propunerea noastră vrea să crească încrederea reciprocă între statele membre şi să impună mecanismul de decizie european în chestiunea Schengen: deciziile care efectează acest spaţiu comun trebuie să fie luate la nivel european şi nu unilateral aşa cum se întâmplă acum", a explicat Michele Cercone, purtător de cuvânt al comisarului pentru afaceri interne, Cecilia Malmstrom.

El a reamintit că, sub actualele reguli, deciziile unilaterale de introducere temporară a controalelor interne pot fi făcute dacă există „o ameninţare serioasă", spune actualul cod Schengen „Fără să cerem schimbarea acestor lucruri vrem să protejăm acest bun comun printr-o decizie la nivel coumn, cu respect pentru suveranitatea naţională", a mai precizat purtătorul de cuvânt al CE.

Întrebat dacă, în opinia CE, statele membre nu pot decide singure ce este „o ameninţare serioasă" şi ce nu, Cercone a explicat în ce condiţii cere Executivul UE să intervină asupra deciziilor naţionale, potrivit propunerii pe care Bruxelles-ul a anunţat-o în septembrie anul trecut.

Statele membre pot să impună graniţe, unilateral, timp de cinci zile - calculate în funcţie de evenimentele din trecut spune propunerea noastră. Şi dacă după cinci zile, vor să prelungească acest lucru acest, decizia finală se ia printr-un mecanism comunitar, la nivel de Consiliu care, cu majoritate calificată, trebuie să spună „da" sau „nu", a mai precizat purtătorul de cuvânt al comisarului pentru afaceri interne, Cecilia Malmstrom.

Franţa şi Germania au cerut, printr-o scrisoare, posibilitatea de a restabili controalele la frontierele naţionale timp de o lună în caz de lacune la o frontieră externă a spaţiului Schengen. Această poziţie concretizează cererile şefului statului francez Nicolas Sarkozy, candidat la alegerile prezidenţiale de duminică, şi vrea să demonstreze că ele sunt împărtăşite de Guvernul german, a explicat o sursă franceză.

Scrisoarea este semnată de ministrul francez de Interne, Claude Gueant, şi de omologul său german, Hans-Peter Friedrich, care precizează că intenţionează să îşi explice poziţia în faţa omologilor europeni în cadrul unei reuniuni prevăzute la 26 aprilie, la Luxembourg.

Comisia Europeană a mai precizat astăzi că nu este programată nicio dezbatere pe Schengen la Consiliul menţionat de cele două state, ci cel mai probabil pentru cel din iunie. Scrisoarea Franţei şi Germaniei a fost însă adresată preşedinţiei daneze care este responsabilă de agenda consiliilor pe durata preşedinţiei rotative a UE.

Cele două Guverne cer "posibilitatea, ca ultim resort, de a reintroduce controale la frontierele interne pentru o perioadă care să nu depăşească 30 de zile", în cadrul acestui "nou mecanism" integrat sub forma unor "amendamente la codurile frontierelor Schengen".

După aceste 30 de zile, va reveni Comisiei Europene să recomande Consiliului (care reprezintă Guvernele celor 27 de state-n.r.) să continue sau să întrerupă controalele la frontierele interne", precizează ei. Dar "decizia propriu-zisă aparţine" Consiliului miniştrilor europeni, insistă ei.

Parisul şi Berlinul intenţionează astfel să redimensioneze rolul Comisiei care, susţin ei, "şi-a atribuit posibilitatea de a decide ea însăşi reintroducerea temporară a controalelor la frontiere în caz de ameninţare pentru securitatea şi ordinea publică". „Această prerogativă ţine de suveranitatea naţională (...) şi este un punct care nu e negociabil", avertizează ei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite