Comisia Europeană va contribui cu 400 de milioane de euro la iniţiativa OMS de achiziţie a vaccinurilor pentru COVID-19

Comisia Europeană va contribui cu 400 de milioane de euro la iniţiativa OMS de achiziţie a vaccinurilor pentru COVID-19

Comisia Europeană a anunţat că va contribui la iniţiativa OMS de achiziţie a vaccinurilor pentru COVID-19

Comisia Europeană a anunţat luni că va contribui cu 400 de milioane de euro, sub formă de garanţii, la iniţiativa Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) de achiziţie a vaccinurilor pentru COVID-19, în timp ce OMS a anunţat că Germania s-a alăturat pactului şi că agenţia încă negociază cu blocul european, transmite Reuters.

Ştiri pe aceeaşi temă

Executivul UE nu a clarificat dacă statele europene vor achiziţiona vaccinuri prin intermediul programului OMS.

“Germania s-a alăturat facilităţii COVAX”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Gheybreyesus, îbtr-o conferinţă de presă susţinută la Geneva, fără să detalize termenii.

”Negociem totodată cu restul statelor membre ale UE. O posibilitate pe care o analizăm este ca statele UE să se alăture în bloc. Cred că cea mai bună cale pentru a opri pandemia este prin solidaritate, cooperare şi untiate”, a spus acesta.

Iniţiativa COVAX are rolul să cumpere pentru toate ţările din lume 2 miliarde de doze de la mai mulţi producători de vaccinuri, până la sfâritul anului 2021.

Sprijinul financiar al UE va avea loc prin intermediul garanţiilor, potrivit Comisiei. Un purtător de cuvânt al Executivului UE nu a clarificat cum vor fi oferite garanţiile i de ce au fost preferate în locul finanţării directe, în numerar.

Cel puţin 172 de ţări şi-au exprimat interesul pentru COVAX, înclusiv 92 de state cu venituri mici i medii, eligibile să obţină vaccinuri prin intermediul alianţei GAVO, cre acoperă majoritatea costurilor.

Aproximativ 80 de state care se finanţează singure şi-au exprimat la rândul lor interesul i trebuie să facă angajamente ferme până pe 18 septembrie.

Statele Unite, Japonia, Marea Britanie şi UE au încheiat acorduri proprii pentru milioane de vaccinuri pentru Covid-19 pentru cetăţenii lor, ignorând avertismentele OMS că ”naţionalismul în cazul vaccinurilor” va reduce oferta.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările