Comisia Europeană condiţionează aprobarea PNRR-ului Ungariei de adoptarea unor reforme ale justiţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Didier Reynders, comisarul european pentru justiţie FOTO Arhivă
Didier Reynders, comisarul european pentru justiţie FOTO Arhivă

Didier Reynders, comisarul european pentru justiţie, a declarat că planul naţional de redresare şi rezilienţă (PNRR) al Ungariei nu va fi aprobat de Comisia Europeană până când Budapesta nu va adopta reforme judiciare şi nu va combate coropuţia.

Există probleme sistemice cu statul de drept în Ungaria şi Comisia Europeană este pregătită să folosească toate instrumentele pentru a proteja democraţia, inclusiv suspendarea fondurilor europene, a declarat comisarul european publicaţiei maghiare hvg.hu.

El a mai spus că va cere din nou Ungariei şi Poloniei să se alăture Biroului Procurorului Public European (EPPO), susţinând că fără apartenenţa la această insitutţie „nu putem fi siguri că există suficientă protecţie împotriva fraudei şi corupţiei”.

Independenţa justiţiei şi libertatea presei continuă să fie ameninţate în Ungaria şi Polonia, consideră Comisia Europeană în reportul ei privind statul de drept în ţările UE publicat în aceeaşi zi şi pe care doreşte să-l transforme într-un prim instrument pentru aplicarea mecanismului care-i permite să le suspende unor state membre accesarea fondurilor europene.

Acest raport este „un instrument în primul rând preventiv'', dar şi „una dintre sursele importante de informaţii pentru a declanşa” noul mecanism ce permite Comisiei Europene să suspende fondurile europene în cazul încălcării statului de drept, a indicat apoi comisarul Reynders, precizând că executivul comunitar va examina activarea acestui mecanism după vacanţă.

Raportul „plin de pretenţii absurde care nu au nicio legătură cu realitatea'' prezentat marţi de Comisia Europeană „nu este o surpriză”, a declarat Balazs Hidveghi, europarlamentar al partidului Fidesz, condus de premierul Viktor Orban, relatează agenţia MT, citată de Agerpres.

Guvernul de la Budapesta „nu-şi făcea iluzii în legătură cu aşa-zisul raport privind statul de drept al Comisiei Europene după evenimentele din ultimele săptămâni”, a adăugat Hidveghi, făcând referire la noua lege ungară care interzice promovarea homosexualităţii în şcoli, lege criticată la Bruxelles şi de lideri vest-europeni.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite