Comisarul Janusz Lewandowski: Ucraina se va putea aproviziona cu gaze naturale din UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ucraina va putea importa gaze din Uniunea Europeană, în condiţiile în care în prezent statul din estul Europei este în mare măsură dependent de gazele naturale ruseşti, a anunţat miercuri comisarul european pentru Buget, Janusz Lewandowski, citat de Agence France Presse.

„Am ajuns la o înţelegere privind posibilitatea de a furniza Ucrainei gaze naturale din Slovacia şi, apoi, din Polonia şi Ungaria”, a declarat Janusz Lewandowski agenţiei poloneze PAP.

Acesta a continuat prin a sublinia că înţelegerea amintită „este un prim acord foarte important pentru securitate”, după ce a participat miercuri la o şedinţă a guvernului de tranziţie de la Kiev.

În prezent, gazele naturale importate din Rusia reprezintă majoritatea din consumul Ucrainei. Admnistraţia ucraineană s-a mai aflat în această siţuaţie în două rânduri, în ultimii ani, în 2006 şi 2009. În aceşti ani, conflictele dintre Kiev şi Moscova au provocat întreruperi în livrările de gaze naturale din Federaţia Rusă spre Uniunea Europeană.

Încă de la începutul lunii martie Gazprom a ameninţat că va suspenda furnizarea de gaze naturale în cazul în care guvernarea de la Kiev, confruntată cu grave probleme financiare, nu îşi va achita datoriile acumulate în ultimele luni.

Cele două ţări negociază în prezent un preţ al gazelor naturale care se va aplica de la 1 aprilie, iar autorităţile ruse au făcut cunoscut că intenţionează să sisteze reducerile acordate Kievului, inclusiv plata pentru utilizarea bazei navale de la Simferopol, în Crimeea, alipită de curând la Rusia.

Guvernul ucrainean a prevenit marţi Rusia că va refuza să importe gaze naturale la preţul pe care aceasta îl cere, luând în acelaşi timp o măsură impopulară care priveşte majorarea preţului acestui tip de gaze.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite