COMENTARIU Eroinele din umbră

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Liderii Grupului S&D din Parlamentul European, Iratxe Garcia Perez şi Rovana Plumb, abordează într-un editorial pentru cotidianul „Adevărul“ o temă deosebit de importantă - egalitatea de şanse.

În fiecare an, ziua de 8 martie ne reaminteşte faptul că drumul către transpunerea principiului egalităţii de gen în realitate este departe de a fi parcurs, femeile fiind solicitate în mod neîntrerupt să lupte pentru asigurarea unei egalităţi adevărate, cu precădere la nivel instituţional. Pe un asemenea fundal, Ziua Femeilor de anul acesta se desfăşoară într-o ambianţă şi note diferite. Pandemia a scos la iveală un lucru deja cunoscut, însă ignorat: problema femeilor cu locuri de muncă precare, o caracteristică persistentă a pieţei forţei de muncă din Uniunea Europeană în general, şi din România în mod particular. Fără asistentele medicale, lucrătoarele în menaj, casierele din diferitele instituţii, asistentele sociale pentru copii sau vârstnici, viaţa noastră cotidiană ar fi puternic afectată. Toate aceste femei lucrează în cele mai grele dintre situaţii, fără securitatea locului de muncă, fără remuneraţie adecvată sau recunoaştere socială. De aici, din instituţiile europene, avem datoria de a lupta pe două fronturi: împotriva stereotipurilor sociale şi la nivel politic, cu propuneri legislative specifice pentru a corecta această injustiţie. Datele disponibile în prezent, ne arată că femeile sunt afectate în mod disproporţionat de pandemia COVID-19, în special în ceea ce priveşte echilibrul dintre viaţa profesională şi responsabilităţile din cadrul familiei. Femeile şi-au asumat o parte disproporţionată a responsabilităţilor din cadrul familiei determinate de închiderea şcolilor şi a serviciilor sociale de îngrijire, punând în pericol progresele valoroase obţinute până în prezent pe tema egalităţii de gen.

O schimbare reală la nivelul societăţii poate avea loc numai atunci când această nouă paradigmă este integrată în viaţa cotidiană a fiecărei case, a fiecărei familii, a fiecărui cuplu. Pentru ca acest lucru să se întâmple, trebuie să eliminăm tabu-ul aferent ponderii responsabilităţilor din cadrul familiei ca fiind un apanaj strict feminin. Este, aşadar, crucial să educăm în primul rând generaţia tânără, de la vârste cât mai fragede, pentru a evita propagarea unei discriminări inutile. Nimeni nu are în sânge discriminarea, ci este educat în acest sens. De aceea este timpul să investim în educaţie, având şi scopul atingerii obiectivelor de justiţie sociala şi egalitate.

Printr-o decizie istorică, în toamna anului 2017, Uniunea Europeană a adoptat Pilonul European al Drepturilor Sociale, cu ocazia summit-ului european de la Gothenburg (SE). Conform celui de-al doilea principiu al acestui pilon, ”Egalitatea de tratament şi şanse între bărbaţi şi femei trebuie asigurată şi susţinută în toate domeniile, inclusiv în participarea pe piaţa muncii, termenii şi condiţiile angajării şi dezvoltării în carieră”. Şi adaugă faptul că ”femeile şi bărbaţii au dreptul la plată egală pentru muncă cu valoare egală”. Cu toate acestea, suntem departe de a realiza acest deziderat.

Un studiu recent ne oferă chiar statistici privitoare la munca neplătită a milioane de femei. În 2019, 73,8% din joburile part-time din UE erau deţinute de femei. În absenţa unei politici clare pentru dezvoltarea profesională, femeile vor fi întotdeauna cele care îşi vor sacrifica profesia, iar acest lucru afectează calitatea angajaţilor. La solicitarea Grupului S&D, Comisia Europeană a prezentat, după o aşteptare prelungită, săptămâna aceasta, o propunere pentru o directivă de transparentizare a salariilor. Dar acesta este doar începutul. Avem acum şansa de a continua planurile începute la summit-ul de la Gothenburg prin cel viitor pe probleme sociale ce va avea loc în Porto (PT) în luna mai a acestui an. Preşedinţia portugheză a UE vrea să ofere un impuls feminist Pilonului European al Drepturilor Sociale şi cu siguranţă acest demers va fi susţinut de toţi social-democraţii europeni. Pentru că nu putem vorbi despre justiţie atâta timp cât inegalitatea de gen ne erodează structurile profesionale şi sociale. Pandemia ne-a arătat în ce măsură munca acestor femei este esenţială pentru societate. De aceea este timpul să le oferim ceea ce merită: salarii şi condiţii de muncă decente.

În Parlamentul European noi vom continua să milităm pentru introducerea dimensiunii de gen în Planul European de Redresare şi Rezilienţă (planul conform căruia sunt finanţate Planurile Naţionale de Redresare şi Rezilienţă post-COVID), precum şi în Bugetul UE. Aceasta este sigura cale de a ne asigura că, într-o zi, femeile nu vor trebui să iasă în stradă pentru a-şi susţine drepturile, ci pentru a reaminti generaţiilor tinere de lupta pe care au trebuit să o ducă pentru a le obţine. Şi pentru a nu uita niciodată cât de important este să ne apărăm drepturile, astfel încât să nu fim nevoiţi niciodată să facem un pas înapoi.

Iratxe García Pérez este preşedinta Grupului Social-Democrat din Parlamentul European

Rovana Plumb este vice-preşedinta Grupului Social-Democrat din Parlamentul European

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite