Comandantul suprem al forţelor armate suedeze: O acceptare a garanţiilor cerute de Rusia ar compromite total strategia noastră de securitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Magdalena Andersson FOTO EPA-EFE
Magdalena Andersson FOTO EPA-EFE

O eventuală acceptare din partea NATO a cerinţelor Rusiei de a-şi frâna extinderea infrastructurii de securitate şi a-şi reduce o parte din activitatea în Europa ar compromite aproape total strategia de securitate a Suediei, a declarat comandantul militar suprem al forţelor armate suedeze, relatează Reuters.

Garanţiile solicitate de Rusia luna trecută au provocat nervozitate în ţările europene care nu sunt membre NATO, între care Suedia, care şi-a întărit legăturile cu alianţa transatlantică, chiar dacă nu intenţionează în prezent să i se alăture.

De atunci guvernul Suediei şi-a intensificat activitatea diplomatică, prim-ministrul Magdalena Andersson discutând vineri cu şeful NATO, Jens Stoltenberg.

„Mulţumim SG al NATO @jensstoltenberg pentru conversaţia noastră despre importanţa menţinerii ordinii de securitate europene şi aprofundării parteneriatului între Suedia şi NATO”, a scris ea pe Twitter.

Totodată, ministrul de Externe al Suediei, Ann Linde, s-a întâlnit cu Jon Finer, consilier adjunct pentru securitate naţională al preşedintelui american Joe Biden.

Întâlnirile au avut loc în contextul în care, aşa cum a comentat generalul Micael Byden, comandantul suprem al forţelor armate într-un articol publicat vineri în cotidianul Dagens Nyheter, „propunerile pentru o nouă ordine de securitate ar distruge bazele structurale ale politicii noastre de securitate”.

„Ne propunem să devenim o putere de apărare mai puternică în toate domeniile şi să dezvoltăm apărarea în general. Dar asta depinde de dezvoltarea cooperării internaţionale", a spus el.

Diplomaţii NATO au pus clar în atenţie Rusiei că nu poate avea drept de veto asupra extinderii alianţei şi că NATO are dreptul de a decide asupra propriei poziţii militare.

Moscova spune că îndeplinirea cererilor sale este esenţială pentru scăderea tensiunilor în Europa şi dezamorsarea unei crize cu privire la Ucraina, pe care  ţările occidentale o pun pe seama Rusiei care a dat semne că se pregăteşte pentru o potenţială invazie, după ce a masat trupe în apropierea graniţei. Rusia a negat însă repetat planificarea unei invazii.
 

Printre cererile Rusiei se numără excluderea extinderii în continuare a NATO şi aderarea Ucrainei la alianţă, ca şi abandonarea oricăror activităţi militare ale NATO în Ucraina, Europa de Est, Caucaz şi Asia Centrală.

Joi, după discuţii avute cu preşedintele finlandez Sauli Niinisto, premierul Andersson a declarat că ordinea de securitate a Europei nu este negociabilă:. „În Suedia, decidem noi înşine asupra politicii noastre externe şi de securitate şi cu cine cooperăm”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite