Codul muncii din România analizat de Comisia Europeană /Nu e vorba de infringement, e o analiză obişnuită

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisarul european pentru ocupare, afaceri sociale şi incluziune László Andor a început o analiză a noului cod al muncii din România.

În urma întâlnirii de ieri (15 martie) a comisarului cu europarlamentarii social-democrați români din Parlamentul European (PE), purtătorul de cuvânt al comisarului Andor, Cristina Arigho a spus că analiza comisiei este doar în faza de "examinare și observare".

"Nu este vorba de o investigație, ci mai degrabă de o examinare a codului pentru a vedea dacă este în concordanță cu legislația europeană," a spus purtătorul de cuvânt al comisarului Andor astăzi (16 martie).

"Știm că există păreri împărțite la nivel politic legate de acest nou cod al muncii și am decis, la fel cum facem cu multe alte legi naționale, să analizăm în ce măsură acesta respectă regulile europene," a mai spus Arigho.

Întâlnirea comisarului Andor cu europarlamentarii avut loc ieri (15 martie) la solicitarea europarlamentarilor social-democrați români din Parlamentul European (PE) și în cadrul întâlnirii s-a discutat strict noul cod al muncii, conform unor surse oficiale din PE.

Suspectarea de infringement nu poate avea loc înaintea rezultatelor investigației, a spus, însă, Arigho."Este cale lungă de la o simplă examinare la declararea unui infringement - acesta ar fi o ultimă soluție. La fel s-a întâmplat și în cazul legii media din Ungaria, deși nu are nicio legătură, desigur, cu noul cod al muncii din România."

Contradicție
În timp ce Comisia spune că nu s-a menționat cuvântul ‘infrigement' deloc în discuții, oficiali din PE susțin că Andor a demarat analiza privind noul cod al muncii din România deoarece era "îngrijorat, mai ales din cauza felului în care se modifică drepturile angajaților, că acesta ar constitui un infrigement față de legislația UE".

Oficiali ai PE spun că social-democrații așteaptă "cu sufletul la gură" rezultatele investigației Comisiei Europene și reacția comisarului Andor. "Se constată încălcări ale drepturilor angajaților și nu se dorește să se perpetueze astfel de legi, deci într-un fel este un semnal de alarmă," spun aceștia.

Conform tratatului UE, orice persoană sau organism poate depune o plângere la Comisie împotriva oricărei măsuri de stat sau oricărei practici administrative pe care aceștia le consideră incompatibile cu legislaţia UE. Însă, demararea unui proces privind încălcarea dreptului comunitar (infringement) de către statul român cu privire la noul cod al muncii nu poate începe decât dacă examinarea Comisiei constată necesitatea unei astfel de investigații.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite