FOTO VIDEO Cod roşu de ninsori şi viscol în Ungaria. Armata a scos tancurile ca să deblocheze drumurile

FOTO VIDEO Cod roşu de ninsori şi viscol în Ungaria. Armata a scos tancurile ca să
deblocheze drumurile

Tancuri de război T-72 au deblocat drumurile înzăpezite unde mii de oameni rămăseseră blocaţi în maşini      FOTO Adevărul

Drumurile din Ungaria au fost blocate încă de joi în urma viscolului, a vântului, care în unele zone a ajuns şi la 100 de km/h şi a zăpezii. În ciuda codului rosu anunţat de meteorologi şi a precauţiilor luate de Ministerul maghiar de Interne, destul de mulţi oameni au plecat în deplasări la sfârşitul săptămânii, având în vedere că vineri a fost Ziua Naţională a Ungariei.

Ştiri pe aceeaşi temă

UPDATE 19.10 Aproximativ 14.400 de persoane şi 3.700 de vehicule înzăpezite au fost salvate, la nivel naţional, în urma ninsorilor de joi şi vineri, au anunţat sâmbătă după-amiaza poliţia şi oficiali din cadrul autorităţii pentru management în caz de dezastre. Autorităţile afirmă că nicio persoană nu a fost abandonată pe drumuri, însă 182 de vehicule aşteptau, în continuare, să primească ajutor.

UPDATE 13:45 - Autostradata M7 a fost deblocată pe ambele sensuri de circulaţie în judeţul Pest, potrivit site-ului Poliţiei ungare, a anunţat MAE într-un comunicat de presă.

De asemenea, tronsonul de autostrada dintre Gyor si Hegyeshalom este deblocat pe ambele sensuri cât şi autostrada M7 şi şoseaua principală nr. 1.

Autostrada M1 a fost deblocată numai pe sensul de mers dintre Tata şi Budapesta, iar maşinile blocate au fost conduse de către poliţie în parcările hipermarketurilor din Budaors, unde oamenii au primit mâncare şi băuturi calde.


Armata ungară a fost nevoită să scoată tancurile pentru a ajunge la sinistraţi, care au fost înzăpeziţi în urma viscolului ce a creat haos în ţară începând de joi, scrie BBC.Tancuri de război T-72 au deblocat drumurile înzăpezite unde mii de oameni rămăseseră blocaţi în maşini, unii chiar de joi seara. Vineri a fost Ziua Naţională a Ungariei, ceea ce a însemnat că mai multe maşini se aflau pe drumuri decât în mod normal, în ciuda avertizărilor de cod roşu ne ninsori şi viscol.

Pe autostrada M1 au avut loc mai multe accidente care au blocat traficul ceea ce a agravat situaţia fiindcă în scurt timp, maşinile blocate în trafic nu au mai putut avansa din cauza zăpezii depuse.

Vineri după-amiaza, toţi cetăţenii conectaţi la un serviciu de telefonie mobilă au primit sms-uri din partea Ministerului de Interne prin care oficialii le-au transmis cetăţenilor ca, dacă sunt înzăpeziţi pe drumuri, să nu plece din maşinile lor atâta timp cât mai au benzină şi dacă rămân fără, să se mute într-o altă maşină unde mai este cald.

Rafalele de vânt au ajuns până la 100 de km/h şi au fost raportate depuneri de zăpadă de până la un metru înălţime în urma ninsorilor din ultimele două zile.

MAE a preluat toate apelurile românilor blocaţi în trafic

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că, în Ungaria, în cursul după-amiezii de vineri autostrada M7 de la graniţa ţării spre Budapesta a fost deschisă circulaţiei numai pe partea stângă şi precizează că situaţia este neschimbată în judeţul Komarom-Esztergom pe autostrada M1, vântul troienind în continuare zăpada, transmite Mediafax.

Potrivit sursei citate, la ora 14:23 a fost deschisă circulaţiei autostrada M7 de la graniţa ţării spre Budapesta numai pe partea stângă a autostrăzii. Autovehiculele sunt însoţite de o escortă a poliţiei. În judeţul Fejer, pe drumul naţional 7, a fost reluată circulaţia.

Totodată, MAE precizează că misiunea diplomatică a preluat toate apelurile primite din partea cetăţenilor români blocaţi în trafic şi menţionează că atât misiunea diplomatică a României la Budapesta, cât şi oficiile consulare la Szeged şi Gyula sunt pregătite să asigure asistenţa consulară necesară în astfel de situaţii.


Polonia şi Slovacia, afectate de ninsori

Ungaria nu este singura ţară afectată de zăpezi şi viscol, şi în sud-estul Poloniei a nins foarte mult, iar poliţia a redirecţionat maşinile grele de transport pe alte drumuri, ca să nu rămână înzăpezite.

De asemenea, cel puţin 19.000 de locuinţe au fost lăsate fără curent electric în estul Slovaciei şi mai multe maşini au rămas blocate de drumuri din cauza condiţiilor meteo, informează BBC. În Kosovo, zăpada a început deja să se topească ceea ce a dus la inundaţii de proporţii şi o fetiţă de 10 ani a murit înecată.

Autoritățile de la Budapesta au instituit cod roșu de viscol și ninsori FOTO Reuters

Imagini din aceeasi galerie
  • Autoritățile de la Budapesta au instituit cod roșu de viscol și ninsori FOTO Reuters
  • Aproximativ 60.000 de gospodării din regiunea Szabolcs, în nord-estul Ungariei, erau încă lipsite de electricitate vineri seară, după ce condiţiile meteorologice au provocat defecţiuni cu o zi înainte FOTO Reuters
  • Numeroase autoturisme au rămas blocate pe șosele din cauza închiderii autostrăzilor M1 şi M7 şi altor drumuri pe fondul condiţiilor meteo nefavorabile FOTO Reuters
  • Numărul românilor aflaţi în tranzit în Ungaria rămaşi blocaţi din cauza închiderii autostrăzilor M1 şi M7 şi altor drumuri pe fondul condiţiilor meteo nefavorabile este de ordinul sutelor, fiind cel puţin şase autocare cu pasageri români în această situaţie FOTO Reuters
  • Ninsoarea abundentă și viscolul a lăsat fără electricitate aproximativ 60.000 de gospodării din regiunea Szabolcs, în nord-estul Ungariei FOTO Reuters
  • Vineri seară (15 martie), aproximativ 170 de drumuri erau încă impracticabile în întreaga ţară FOTO Reuters
  • Pe autostrada M1 au avut loc mai multe accidente care au blocat traficul ceea ce a agravat situaţia fiindcă în scurt timp, maşinile blocate în trafic nu au mai putut avansa din cauza zăpezii depuse FOTO Reuters
  • O porțiune a autostrăzii M1 din judeţul Komarom-Esztergom a fost blocată FOTO Reuters
  • Mai multe accidente au avut loc pe șosele din Ungaria din cauza viscolului și a ninsorii care au cuprins țara FOTO Reuters
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările