Cod portocaliu de ninsori în Franţa. 220.000 de locuinţe au rămas fără electricitate

Cod portocaliu de ninsori în Franţa. 220.000 de locuinţe au rămas fără electricitate

Oraşul St Etienne a fost blocat complet de zăpezi, niciun mijloc de transport în comun nu mai funcţionează. FOTO Twitter

Sudul şi centrul Franţei au fost afectate de ninsori puternice, care au determinat autorităţile să declare cod portocaliu. Mai multe drumuri naţionale au fost blocate, iar transporturile feroviare au fost date peste cap.

Regiunile Burgundia, Auvergne şi Ron-Alpi se confruntă cu întreruperea curentului electric, în timp ce transporturile publice din oraşul St Etienne sunt blocate complet din cauza cantităţilor mari de zăpadă care au căzut ieri. 
 
Autorităţile de la Paris au anunţat că vor devansa strategia pentru vremea rece („plan grand froid”), în aşteptarea unor temperaturi şi mai scăzute în viitorul apropiat. Strategia presupune furnizarea de adăpost pentru persoanele fără locuinţe din capitala franceză. 
 
În total, 25 de departamente franceze au fost plasate sub cod portocaliu de ninsori de insititul naţioanal de meteorologie al Franţei. În câteva dintre acestea, codul rămâne în vigoare până vineri, însă pentru majoritatea el se va încheia astăzi. 
 
Autostrada A47, care trece prin St Etienne, a fost blocată mai multe ore. FOTO Twitter
 
CITEŞTE MAI MULT
 
 
Transporturile feroviare sunt blocate complet în Bavaria, iar şcolile au fost închise vineri. Zăpada a avut aceleaşi efecte şi în provincia elveţiană Tirol, iar în Austria peste 22.000 de case au rămas fără curent electric.
 
 
Preţul gazelor a atins nivelul maxim al ultimelor şapte luni în Europa, pe fondul speculaţiilor comform cărora iarna care vine va fi una extrem de geroasă şi lungă.
 
 
Vom avea sau nu o iarnă grea? Unii specialişti consideră că ne aşteaptă o perioadă dificilă. Roxana Bojariu, şeful secţiei de climatologie de la ANM, consideră că teoriile sunt doar nişte speculaţii momentan, care trebuie confirmate de studii numerice.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările