„Der Spiegel“: Peste 50.000 de nemţi au fost folosiţi drept cobai de mai multe companii farmaceutice din Occident. O parte dintre pacienţi au murit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O parte din studii au fost efectuate la spitalul universitar Charite din Berlin FOTO Reuters
O parte din studii au fost efectuate la spitalul universitar Charite din Berlin FOTO Reuters

Aproximativ 50 de clinici din fosta Republică Democrată Germană au folosit drept cobai 50.000 de cetăţeni, care au participat fără voia lor la experimente umane pentru nişte companii farmaceutice din Occident, scrie săptămânalul german „Der Spiegel”. Unii dintre ei chiar şi-au pierdut viaţa.

Potrivit publicaţiei, care citează documente ale ministerului est-german al Sănătăţii, regimul comunist a folosit acei oameni pentru 600 de studii care s-a desfăşurat până la căderea Zidului Berlinului, în noiembrie 1989. Pe acele mii de oameni au fost testate tot soiul de medicamente, de la pastile pentru boli cardiace la chimioterapie. Unele experimente au dus la moartea pacienţilor, ceea ce a făcut ca acestea să fie întrerupte.

Cel puţin doi pacienţi au murit într-o clinică din estul Berlinului în timp ce erau trataţi pentru boli pulmonare cu un produs realizat de Hoechst, companie înghiţită ulterior de grupul farmaceutic Sanofi-Aventis. Alţi doi au murit în Madgeburgo din cauza unor medicamente Sandoz (parte din grupul Novartis).

Jurnaliştii „Der Spiegel” scriu despre multe alte cazuri la clinica Charite din Berlin, unul dintre cele mai mari spitale universitate din Europa, în acest caz fiind vorba despre preparate ale laboratoarelor Boehringer ce conţineau Erytropoetina („Epo”), o substanţă dopantă. Substanţa „Epo” a fost testată pe 30 de bebeluşi născuţi prematur. Bayer a testat Nimodipin, un medicament care ameliorează circulaţia sanguină, pe alcoolicii care se aflau în delirium tremens (n.r. - criză caracterizată prin delir, halucinaţii vizuale sau auditive majore).

„Der Spiegel” susţine că firmele de farmaceutice oferau în jur de 80.000 de mărci pentru fiecare studiu, iar spitalul Charite primea anual de la Schering aproximativ şase milioane de dolari.

Astfel, companiile farmaceutice din Occident evitau „probleme etice” pe care aceste experimente le-ar fi ridicat în afara teritoriului comunist. În loc ca pacientul să-şi dea consimţământul, în Germania de Est era suficientă semnătura unui medic şi a unui martor.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite