Coaliţia guvernamentală din Austria, zdruncinată de „Afacerea Ibiza“: cancelarul Sebastian Kurz vrea alegeri legislative anticipate

Coaliţia guvernamentală din Austria, zdruncinată de „Afacerea Ibiza“: cancelarul Sebastian Kurz vrea alegeri legislative anticipate

Sebastian Kurz FOTO Getty Images

Cancelarul austriac Sebastian Kurz a anunţat sâmbătă seară că vrea organizarea de alegeri legislative anticipate în cursul acestui an. Anunţul vine după demisia vicecancelarului Heinz-Christian Strache, care a renunţat la putere după publicarea unui filmuleţ în care promite contracte publice unei presupuse nepoate a unui oligarh rus.

Ştiri pe aceeaşi temă

„I-am propus preşedintelui (Alexander Van der Bellen, n. red.) convocarea alegerilor anticipate cât mai curând posibil'“, a declarat Sebastian Kurz, care conduce Partidul Popular Austriac (OeVP, conservator).

El a admis, potrivit Reuters, că s-a săturat de scandalurile tot mai frecvente ale partenerului său de la guvernare, Partidul Libertăţii (FPOe, extrema dreaptă).

OeVP şi FPOe au format o coaliţie de guvernare după alegerile legislative de la sfârşitul lui 2017.

Într-un filmuleţ numit „Afacerea Ibiza“ şi înregistrat cu camera ascunsă cu câteva luni înainte de alegerile din 2017 din Austria, Heinz-Christian Strache, în vârstă de 49 de ani, apare promiţând contracte publice unei presupuse nepoate a unui oligarh rus. Însoţit de un locotenent de-al său, Johann Gudenus, vorbitor de limba rusă, el acceptă un sprijin financiar pentru partidul său în schimbul preluării „tuturor contractelor publice ale Strabag“, o mare companie austriacă din domeniul construcţiilor. Pe lângă bani, Strache îşi manifestă interesul şi pentru tabloidul Kronen Zeitung, cu cel mai mare tiraj în Austria, în scopul de a-şi construi „un peisaj mediatic similar celui al lui Orban“. În Ungaria, premierul conservator Viktor Orban şi-a subordonat majoritatea instituţiilor de presă, în pofida criticilor UE. Politicianul austriac exclude faptul că ar putea întâmpina vreo rezistenţă în preluarea ziarului. „Jurnaliştii sunt cele mai mari prostituate de pe planetă“, afirmă el.

Discuţia a avut loc în timpul unei petreceri organizate într-o vilă de pe Insula Ibiza. Süddeutsche Zeitung şi Der Spiegel, care au publicat filmuleţul respectiv, scriu că este vorba despre o capcană întinsă lui Strache, dar nu precizează autorii operaţiunii.

Evocând „Afacerea Ibiza“, Partidul Socialist (SPÖ) a descris-o drept „cel mai mare scandal“ din ultimii 50 de ani din Austria. Partidul liberal NEOS a cerut alegeri legislative anticipate, iar mii de persoane au ieşit în stradă pentru a pune presiuni asupra coaliţiei guvernamentale.

Heinz-Christian Strache şi-a dat demisia din funcţia de vicecancelar şi de la conducerea FPOe, fiind înlocuit cu Norbert Hofer, un fost candidat la preşedinţie cu sloganul „Austria pe primul loc“.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: